Mobiele menu

Onbegrepen gedrag & reflectie

Projectomschrijving

In 2011 heeft de politie de E33-melding opgenomen in het politiesysteem voor mensen met verward gedrag die overlast veroorzaken. In de afgelopen jaren zijn deze meldingen flink toegenomen.

Doel

Dit project richt zich op de kleine groep vaak verwarde personen met ernstige problematiek die een groot deel van de meldingen veroorzaken. Dit zijn vaak kwetsbare mensen die problemen ervaren op meerdere terreinen, waardoor professionals van meerdere instanties betrokken zijn. De politie heeft de ambitie om samen met haar partners de overlast van verwarde personen te verminderen en de kwaliteit van het gezamenlijk optreden te verbeteren.

Werkwijze

Dit project gaat uit van verandering vanaf de werkvloer en richt zich op de problemen in de praktijk in de samenwerking van professionals in een casus vaak verward gedrag. De professionals gaan samenwerken, onderzoeken en leren van elkaar, daarbij versterkt door input van burgers en samenleving. De opgedane kennis zal direct worden toegepast in de praktijk.

Resultaten

Het onderzoek is kort voor aanvang van de Covid pandemie gestart. Vanwege de maatregelen binnen de politie naar aanleiding van de pandemie en de aanhoudende lockdown is het niet mogelijk gebleken om het onderzoek voort te zetten, binnen de gegeven periode van de subsidie.

Verslagen


Eindverslag

Onderzoekomschrijving
Een kleine groep mensen zorgt voor veel politiemeldingen over verward gedrag. Het zijn veelal kwetsbare mensen die kampen met problemen op meerdere terreinen. Door de meervoudige problematiek zijn er meerdere instanties betrokken bij zo’n persoon. Instanties met ieder een eigen doel, werkwijze en bureaucratische werkelijkheid. De professionals vanuit deze instanties, waaronder de politie, hebben allemaal een rol in de dienstverlening in een case rondom een persoon met verward gedrag. Hoe wordt deze dienstverlening ervaren door de burger met het verwarde gedrag, door diens sociale omgeving en de door de professionals zelf?

Onderzoeksvraag
Hoe kunnen politieprofessionals rondom een casus vaak verward gedrag beter met elkaar, de persoon, naasten en andere professionals samenwerken?

Doel en werkwijze
Dit onderzoek gaat uit van verandering vanaf de werkvloer en richt zich op de uitdagingen en problemen in de praktijk in de samenwerking tussen professionals. Enkele cases vaak verward gedrag worden uitvoerig onderzocht om zicht te krijgen op de werkomgeving en werkbeleving van de professionals. De ervaringen en behoeften van de burger met het verwarde gedrag en diens sociale omgeving worden inzichtelijk gemaakt. Het doel is reflectie door middel van het aanwakkeren van discussie over rollen en verantwoordelijkheden. Vanuit deze reflectie kan inzicht ontstaan, waarmee de kwaliteit van het gezamenlijk optreden verbeterd kan worden.

Samenvatting van de aanvraag

In 2011 heeft de politie de E33 melding opgenomen in het politiesysteem. Deze code wordt gebruikt voor mensen met verward gedrag die overlast veroorzaken. In de afgelopen jaren zijn deze meldingen fors toegenomen van 65.831 meldingen in 2015 naar 99.000 in 2019 . Achter deze cijfers zitten verhalen van menselijk leed en overlast in de maatschappij. Dit onderzoek richt zich op de kleine groep mensen met ernstige problematiek. Het zijn vaak kwetsbare mensen die met problemen kampen op meerdere terreinen, zoals verslaving, schulden en dakloosheid. De politie heeft een rol bij een melding verward gedrag indien er sprake is van strafbare feiten, openbare orde problemen, of als er mogelijk sprake is van gevaar. De samenwerking in een melding verward gedrag tussen de politie en andere professionals, zoals vanuit de GGZ en gemeentes, wordt steeds intensiever. Door onder andere het al jaren stijgende aantal meldingen is er al geruime tijd een maatschappelijke discussie gaande over de verantwoordelijkheid en aanpak van verwarde personen. Wat is de juiste aanpak en wat is de rol van politie, GGZ en andere partijen? Daarnaast wordt er geconstateerd dat de huidige aanpak faalt, doordat op de grensvlak van zorg en veiligheid er regelmatig misverstanden zijn en conflicten tussen politie en zorgverleners . Er is een sterke samenhang tussen vastgelopen situaties met ‘moeilijke mensen’, menselijk leed en slechte resultaten van publieke dienstverlening. Een centraal kenmerk is dat er veel capaciteit wordt ingezet, maar dat die eerder tot minder dan tot meer resultaat leidt. En dat de betrokkenen vaak niet bij machte zijn de situatie weer in beweging te krijgen. De politie heeft de ambitie om samen met haar partners de overlast van verwarde personen te verminderen en de kwaliteit van het gezamenlijk optreden te verbeteren . Een verbetertraject kan van hogerhand opgelegd worden, echter blijven verwachte resultaten dan vaak uit. Dit onderzoek gaat uit van verandering vanaf de werkvloer en richt zich op de problemen in de praktijk in de samenwerking van professionals in een casus verward gedrag. De professionals gaan samenwerken, onderzoeken en leren van elkaar, daarbij versterkt door input van burgers en samenleving. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op vragen zoals: wat is de bedoeling van het werk?; wat verwacht de burger van ons? Antwoorden die hier uit voortkomen worden vormgegeven in principes die direct toegepast kunnen worden in de praktijk. Het doel is te komen tot betekenisvol handelen rondom verward gedrag.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380200491
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B.W. Koekkoek
Verantwoordelijke organisatie:
Politieacademie