Mobiele menu

In eigen kring

Projectomschrijving

Mensen die grip op hun leven dreigen te verliezen, verliezen vaak ook de hoop op herstel of op een leven dat zij als zinvol ervaren.

Doel

Het project ‘In eigen kring’ wil een herstelwerkplaats inrichten waar mensen samen met lotgenoten op basis van eigen regie aan hun persoonlijk en maatschappelijk herstel kunnen werken.

Werkwijze

Naast vrije ruimte om eigen initiatieven te ontwikkelen, bestaat het programma uit informatieve bijeenkomsten met zelforganisaties, zelfhulpgroepen en cursussen die groepsgewijs of individueel gevolgd kunnen worden. Op deze manier kan iedereen, op basis van eigen wensen en mogelijkheden, deelnemen aan de herstelwerkplaats.

Voor mensen uit de omgeving van de cliënt (familie, professionals en vrijwilligers) worden workshops georganiseerd over het belang van zelfhulpgroepen en over herstel ondersteunende zorg zodat zij het herstelproces kunnen ondersteunen.

Samenwerking

Dit project is een samenwerking van LEVgroep, Markieza en GGzE en zal plaatsvinden in gemeente Oirschot.

Resultaten

De aanpak ‘In eigen kring’ is inmiddels opgenomen in de gemeentelijke beleidsnotitie voor de aanpak van verwarde personen. Er zijn 3 activiteiten uitgevoerd:

  1. Psysalons: Voorlichting en ontmoeting voor iedereen die betrokken is bij kwetsbare mensen of zich herkent in het thema. De Psysalsons zijn succesvol en weten veel inwoners te trekken. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier mensen in verbinding te brengen met de principes van zelfherstel.
  2. Herstelgroepen: Het vinden van betrokkenen die als kartrekker fungeren is een opgave. Het aanbieden van een training die helpt deze rol te pakken, is helpend. De groepen zijn succesvol als ze eenmaal op gang zijn gekomen. Continuïteit is wel een aandachtspunt in de begeleiding van deze groepen en hun kartrekkers.
  3. Training zelfherstel: Het concept ‘Werken aan zelfherstel’ is nog niet algemeen bekend bij beroepskrachten in hulpverlening en welzijn. Om herstelgroepen te realiseren is bewustwording rondom zelfherstel nodig bij beroepskrachten. De training over zelfherstel werd positief beoordeeld door de beroepskrachten.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

In eigen kring is een project in de gemeente Oirschot met als doel initiatieven in het teken zelfherstel op te zetten als onderdeel van de aanpak personen verward gedrag. Betrokken partijen zijn Markieza, GGZ, LEVgroep/WIJzer, en Gemeente Oirschot.
De aanpak In eigen kring is inmiddels opgenomen in de gemeentelijke beleidsnotitie aanpak verwarde personen”.

Uitgevoerde activiteiten:

Psysalons: Voorlichting en ontmoeting voor iedereen die betrokken is bij kwetsbare mensen of zich herkent in het thema. De Psysalsons zijn succesvol en weten veel inwoners te trekken. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier mensen in verbinding te brengen met de principes van zelfherstel.

Quote bezoeker: “Er is meer stigma rondom GGZ dan we vaak beseffen; PsySalon biedt ruimte om dit te doorbreken”.

Herstelgroepen. Het vinden van betrokkenen die als kartrekker fungeren is een opgave. Het aanbieden van een training die helpt deze rol te pakken, is helpend. Als de groepen eenmaal lopen zijn ze succesvol. Continuïteit is wel een aandachtspunt in de begeleiding van deze groepen en hun kartrekkers.

Quote kartrekker:” In eigen kring heeft er voor gezorgd dat ik weer iets om handen heb waardoor ik ook weer iets kan betekenen voor andere inwoners'.

Training zelfherstel. Het concept werken aan zelfherstel is niet algemeen bekend bij beroepskrachten in hulpverlening en welzijn. Om herstelgroepen te doen landen is bewustwording rondom zelfherstel nodig bij beroepskrachten die mogelijk van belang zijn bij het toe leiden naar herstelgroepen. De voorlichting/training over zelfherstel werd positief beoordeeld door de beroepskrachten.

Samenvatting van de aanvraag

Mensen die grip op hun leven dreigen te verliezen, verliezen vaak ook de hoop op herstel, op een leven dat zij met of zonder beperkingen als zinvol ervaren. In het project "In eigen kring " willen we een Herstelwerkplaats inrichten waar mensen samen met lotgenoten op basis van eigen regie aan hun persoonlijk en maatschappelijk herstel kunnen werken. Naast vrije ruimte om eigen initiatieven te ontwikkelen, bestaat het programma uit informatieve bijeenkomsten met zelforganisaties, cursussen die groepsgewijs of individueel gevolgd kunnen worden en zelfhulpgroepen. Op deze manier kan iedereen overeenkomstig zijn wensen en mogelijkheden, deelnemen aan de Herstelwerkplaats. Voor mensen uit de omgeving van de cliënt: familie, professionals en vrijwilligers worden workshops georganiseerd over het belang van zelfhulpgroepen en over herstel ondersteunende zorg opdat zij het herstelproces kunnen ondersteunen. Het project is een samenwerking van LEVgroep (Welzijnsorganisatie), Markieza (academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid)en GGzE. De aanvraag wordt ondersteund door de gemeente Oirschot.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638015012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Ramaekers
Verantwoordelijke organisatie:
LEVgroep