Mobiele menu

Implementatie wijk-GGD’er

Projectomschrijving

In Dongen zien wij de laatste jaren een stijging van het aantal meldingen en incidenten in verband met verward gedrag. Het gaat in veel gevallen om personen die we met de reguliere ondersteuning niet goed kunnen bereiken.

Wijk-ggz’er

Gemeente Dongen gaat daarom starten met een wijk-ggz'er. De wijk-ggz'er heeft korte lijntjes met onze netwerkpartners en is in staat om personen met een psychische kwetsbaarheid op een laagdrempelige manier te benaderen. Hij of zij bouwt op deze manier een vertrouwensrelatie op en is in staat een vinger aan de pols te houden. Wanneer het toch een keer dreigt mis te lopen, is de wijk-ggz'er in staat dit tijdig te signaleren (zelf of via anderen) en weet dan ook hoe te handelen. Indien nodig wordt er opgeschaald of doorverwezen.

Doel

Wij hopen met deze aanpak bij te dragen aan een nog beter leefklimaat in onze gemeente.

Resultaten

Op 1 april 2019 is de consulent mentale gezondheid (CMG) gestart binnen gemeente Dongen. Dongen heeft gekozen voor een professional met een achtergrond in het ggz FACT-team. De CMG heeft zijn werkplek bij verschillende ketenpartners; zo is hij te vinden bij de gemeentelijke toegang, de woningcorporatie en ook bij de politie. De bekendheid in het veld is een belangrijke succesfactor voor het slagen van de aanpak.

Een jaar na de start van het project kan worden geconcludeerd dat de inwoners waarmee de CMG in contact kwam, positief zijn over de werkwijze en ondersteuning van de CMG. Ook ketenpartners zijn blij met deze nieuwe functionaris, omdat hij ondersteuning biedt in gevallen waar voorheen geen passende hulp voorhanden was. Vanwege de positieve ervaringen zal de inzet in Dongen een structureel karakter krijgen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor de implementatie en borging van een wijk-GGD’er of wijkfunctionaris. Wilt u ook een wijk-GGD'er of wijkfunctionaris aanstellen in uw gemeente? Bekijk dan de mogelijkheden voor subsidie en begeleiding.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Op 1 april 2019 is de consulent mentale gezondheid (CMG) gestart binnen gemeente Dongen. Dongen heeft gekozen voor een professional met een achtergrond in het GGz FACT-team. De CMG heeft zijn werkplek bij verschillende ketenpartners; zo is hij te vinden bij de gemeentelijke toegang, de woningcorporatie en ook bij de politie. De bekendheid in het veld is een belangrijke succesfactor voor het slagen van de aanpak. Na een klein jaar kunnen wij concluderen dat inwoners waarmee de CMG in contact kwam, positief zijn over de werkwijze en ondersteuning van de CMG. Ook ketenpartners zijn blij met deze nieuwe functionaris, die ondersteuning biedt in gevallen waar voorheen geen passende hulp voorhanden was. Vanwege de positieve ervaringen zal de inzet in Dongen een structureel karakter krijgen.

Samenvatting van de aanvraag

Net als in andere gemeenten in Nederland zien we in Dongen de laatste jaren een stijging van het aantal incidenten in verband met personen die verward gedrag vertonen. In de programmabegroting 2018-2021 van de gemeente Dongen is de volgende ambitie opgenomen: partners in het sociaal domein werken samen om er voor te zorgen dat problemen in een zo vroeg mogelijk stadium gesignaleerd worden en zo veel mogelijk kunnen worden opgelost door algemeen toegankelijke en laagdrempelige voorzieningen. Verder wordt de doelstelling benoemd om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen en het besef van eigen verantwoordelijkheid bij inwoners en ondernemers voor de fysieke leefomgeving te vergroten. Op verschillende manieren wordt hier al hard aan gewerkt. We merken echter dat er een bepaalde 'groep' bestaat die we niet altijd even goed kunnen bereiken. Het gaat dan om personen met een psychische kwetsbaarheid die in sommige gevallen helemaal niet zitten te wachten op hulp. Zij stappen niet zo snel uit eigen beweging naar een loket om om hulp te vragen. In Dongen willen we daarom graag een aanpak ontwikkelen om deze personen op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Een goede aanpak zorgt er niet alleen voor dat de psychisch kwetsbare persoon op een fijnere manier zijn of haar leven kan inrichten, ook waarborgen we hiermee de veiligheid en leefbaarheid voor alle andere inwoners van Dongen. Wij denken dat wij dit kunnen bereiken met de inzet van een wijkondersteuner. Uiteraard weten wij dat we hiermee niet in een klap alle problemen kunnen oplossen, maar we zetten in ieder geval een goede stap in de juiste richting. We denken niet dat we dit als gemeente helemaal alleen kunnen. Immers gaat het veelal om personen die zich niet zelf melden bij de geijkte loketten. We werken daarom samen met partners die die goede voeling hebben met wat er gebeurt en speelt in de wijk. Wij zien hier een belangrijke rol weggelegd voor de woningbouwcorporatie, Casade. Signalen komen vaak als eerste op die plek binnen. De woonconsulenten hebben een goed beeld van het reilen en zeilen in de wijken. Dit geldt natuurlijk ook voor de wijkagent, de oren en ogen van de wijk. Personen met een psychische kwetsbaarheid zijn in Dongen nu al welkom in de inloopvoorziening Eagle Shelter. Hoewel daar ook de nodige laagdrempelige ondersteuning wordt geboden, werken zij doorgaans niet outreachend; de activiteiten vinden met name plaats op het terrein. Een wijkondersteuner zou een mooie aanvulling zijn op deze voorziening.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638010056
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. F. Slaats
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Dongen

Contactgegevens

E-mail: floor.slaats@dongen.nl
Telefoon: 06 11 72 60 35
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de gemeente Dongen (regio Hart van Brabant).