Mobiele menu

Ervaringsdeskundige ondersteuning bij vertrek uit Beschermd Wonen

Projectomschrijving

Doel

Er is bij diverse instellingen belangstelling voor het inzetten van ervaringsdeskundigen van CéZetPé, Stichting Centrum voor Zelfregie en Participatie. Zelf hebben ze weinig tot geen kennis van en ervaring met ervaringsdeskundigen. Het doel van het project is hen helpen die ervaring op te bouwen.

Resultaten

Door verschillende onvoorziene omstandigheden is er nog betrekkelijk weinig ervaring opgedaan. De ervaring die desondanks is opgedaan is echter veelbelovend. We kunnen met ondersteuning van ervaringsdeskundigen een luisterend oor bieden en coaching geven door gebruik te maken van positieve psychologie, wat zal bijdragen aan een groeiend zelfvertrouwen. Ook hebben ervaringsdeskundigen meer aandacht voor zingeving en hoop, wat nodig is om een herstelproces te beginnen en vol te houden. Hierdoor worden betrokkenen zelfredzamer en beter in samenwerken, waardoor zij beter mee kunnen draaien in een samenleving die dat meer van haar burgers is gaan vragen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Er wordt een project uitgevoerd met de inzet van Ervaringsdeskundigen die het proces van Beschermd Wonen naar Zelfstandig wonen gaan ondersteunen. Dit gebeurt met behulp van co financiering van de gemeente Groningen in haar rol als centrumgemeente voor alle gemeenten in de provincie Groningen en van een woningcorporatie. Er wordt met diverse organisaties samen gewerkt en er wordt deelgenomen aan de Innovatie WerkPlaats Ervaringsdeskundigheid opgestart door het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool. Het project wordt met onderzoek gevolgd. Gelet op de omvang en looptijd van het project is dit een kwalitatief onderzoek dat inzage geeft in wat er voor de betrokken cliënten is bereikt, welke kwalificaties van de Ervaringsdeskundigen daaraan hebben bijgedragen en hoe de Ervaringsdeskundige het beste ingebed kan worden in de zorg en het sociaal domein.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019042
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.F. Stollenga
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Centrum voor Zelfregie en Participatie

Gegevens projectleider

E-mailstollenga@debijdrage.nl
Telefoon: 06 29 52 00 61

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de regio Groningen.