Mobiele menu

Echte betrokkenheid, wederzijdse afhankelijkheid. Plan van aanpak personen met verward gedrag 2017-2018

Projectomschrijving

Doel

De partners in de regio Gooi en Vechtstreek zetten in op een integrale, kwalitatief hoogstaande en sluitende aanpak voor personen met verward gedrag met als doel het aantal meldingen van personen met verward gedrag te stabiliseren en terug te brengen.

Werkwijze

Ter voorkoming van escalaties en meldingen zetten de partners in op adequate domein overstijgende samenwerking, gegevensuitwisseling en preventieve activiteiten. Ondanks preventieve maatregelen kunnen toch problemen ontstaan. Bij de aanpak hiervan worden cliënten en hun naasten zoveel als mogelijk betrokken. Dit geldt ook voor de ontwikkeling en implementatie van beleid met de inzet van ervaringsdeskundigen.

24/7

Verder vinden partners het belangrijk dat inwoners 24/7 hun zorgen rondom verwardheid, psychiatrie, verslaving en aanverwante problematiek kunnen melden. Om die reden zetten de partners in op het versterken van alle meldpunten, multidisciplinaire risicotaxatie, passend vervoer en afgestemde 24/7 crisiszorg.
 

Resultaten

De partners in de regio Gooi en Vechtstreek hebben gewerkt aan een integrale en kwalitatief hoogstaande aanpak voor personen met verward gedrag. Ter voorkoming van escalaties en incidenten hebben zij ingezet op adequate domein overstijgende samenwerking, gegevensuitwisseling en preventieve activiteiten. Ook is ingezet op een herstelnetwerk, de versterking van de (crisis)keten en voorzieningen.

Bij de aanpak hiervan werden professionals, cliënten en hun naasten zoveel als mogelijk betrokken en ingezet. Dit geldt ook voor de ontwikkeling en implementatie van beleid. De aanpak blijft onderdeel uitmaken van een regionaal programma, waarbinnen de opgezette samenwerking en een groot aantal (vervolg)projecten worden gecontinueerd.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor het in de praktijk toepassen van één of meer van de 9 bouwstenen voor een lokale, sluitende aanpak van verward gedrag. Heeft u ook een idee om samen met andere organisaties de hulp aan mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.
Afbeelding

Producten

Titel: Evaluatie OGGZ meldpunten
Auteur: Diverse beleidsadviseurs Regio Gooi en Vechtstreek
Titel: Onderzoek naar passend vervoer in de regio Gooi en Vechtstreek
Auteur: Diverse beleidsadviseurs Regio Gooi en Vechtstreek
Titel: Rapport regionale casusgerichte aanpak
Auteur: Diverse beleidsadviseurs Regio Gooi en Vechtstreek
Titel: Diverse projectplannen: Herstelnetwerk, preventie & vroegsignalering, afgestemde crisiszorg, ed
Auteur: Diverse beleidsadviseurs Regio Gooi en Vechtstreek
Titel: Hey, het is ok! Campagne over psychische gezondheid
Auteur: Diversen
Link: http://www.ggdgv.nl/heyhelpt

Verslagen


Eindverslag

De partners in de regio Gooi en Vechtstreek hebben gewerkt aan een integrale en kwalitatief hoogstaande aanpak voor personen met verward gedrag. Ter voorkoming van escalaties en incidenten hebben zij ingezet op adequate domein overstijgende samenwerking, gegevensuitwisseling en preventieve activiteiten. Ook is ingezet op een herstelnetwerk, de versterking van de (crisis)keten en voorzieningen. Bij de aanpak hiervan werden professionals, cliënten en hun naasten zoveel als mogelijk betrokken en ingezet. Dit geldt ook voor de ontwikkeling en implementatie van beleid. De aanpak blijft onderdeel uitmaken van een regionaal programma, waarbinnen de opgezette samenwerking en een groot aantal (vervolg)projecten worden gecontinueerd.

Het afgelopen jaar hebben de partners in de regio Gooi en Vechtstreek belangrijke stappen gezet in het sluitend maken van de aanpak voor mensen met verward gedrag en hun naasten. Hierbij is geïnvesteerd in de domeinoverstijgende samenwerking op alle niveaus, wat heeft geresulteerd in de uitwisseling van kennis, meer wederzijds begrip en passendere samenwerkingsafspraken. Daarnaast heeft het project geleid tot meer zicht en aansluiting op de behoeften van de betrokken professionals, doelgroep en hun naasten; van preventie tot herstel, van crisis tot structurele zorg.

Meer concreet is een agenda voor preventie & vroegsignalering opgesteld, hebben diverse trainingen, voorlichtingen en campagnes plaats gevonden en wordt er meer ingezet op vroegsignalering in de wijk. Verder krijgt het herstelnetwerk steeds meer vorm en inhoud onder leiding van een herstelteam dat onder andere bestaat uit betaalde ervaringsdeskundigen. Inmiddels staan ook de contouren van het samenwerkingsmodel van alle zorg-, welzijns- en strafpartners als het gaat om complexe, domeinoverstijgende zorgproblematiek, waarbij de cliënt en zijn naasten aan tafel zitten. Daarbij wordt er gewerkt aan afgestemde 24/7 meldpunten en crisiszorg en is er onderzoek gedaan naar de behoefte aan een integraal risicotaxatie-instrument en passend vervoer. Tenslotte zijn de OGGZ meldpunten geëvalueerd en is geïnvesteerd in de veiligheid van de crisisopvang.

Diverse succesfactoren en leerpunten zijn te benoemen en ook is er nagedacht over de borging van het project na afloop van de subsidie.

Samenvatting van de aanvraag

In de regio Gooi en Vechstreek hebben acht gemeenten een samenwerkingsovereenkomst gesloten met GGZ Centraal, Jellinek, Kwintes, Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, De Waag, Regionale Ambulancevoorziening, Familie- en naastenvereniging Ypsilon en de Politie. Dit in nauwe afstemming met de partners uit het strafkader,(vertegenwoordigers van) cliënt- en familieorganisaties. De bijeenkomst beoogd een gezamenlijke, sluitende aanpak om personen met verward gedrag adequaat te beschermen en op te vangen in de regio, op basis van de negen bouwstenen van het Aanjaagteam Verwarde Personen. Met de implementatie van het - aan de overeenkomst gekoppelde - plan van aanpak willen de partners in de regio Gooi en Vechtstreek ervoor zorgen dat personen met verward gedrag een zinvol leven kunnen leiden in hun eigen, veilige omgeving. Zij en hun sociale netwerk worden zoveel mogelijk in hun kracht gezet, zodat zij zoveel mogelijk zelf de regie voeren over de inzet van de benodigde hulp en ondersteuning. Deze hulp en ondersteuning wordt zoveel als mogelijk binnen de samenleving en hun eigen leefomgeving ingezet en in samenhang met de aanpalende domeinen van zorg en straf. Om dit te bereiken is de inzet van gemeenten, partners, ervaringsdeskundigen, cliënt- en familieorganisaties cruciaal. Zij gaan zich inzetten om de ((crisis)hulpverlenings)ketens beter op elkaar af te stemmen, een nazorgtraject voor en door ervaringsdeskundigen in te richten, inwoners en professionals te trainen in de herkenning van en omgang met verward gedrag en de cliënt en zijn naasten adequaat te laten betrekken bij zijn hulp-, straf- en ondersteuningstrajecten. Dit alles in samenhang en met oog voor preventie en de veiligheid van cliënten, hun naasten en professionals. De middelen van de ZonMW subsidie zijn nodig om de projecten uit het bijgaande plan van aanpak op tijd uit te voeren, in samenwerking met alle partners en betrokkenen. Daarnaast kunnen projectleider(s) en ervaringskundigen worden aangesteld die de projecten aansturen. Zonder deze subsidie kunnen de activiteiten, specifiek gericht op personen met verward gedrag, waarschijnlijk niet (geheel) uitgevoerd worden en is de inbreng van professionals en (familie van) personen met verward gedrag niet voldoende geborgd. Na afloop van de subsidie wordt de inzet op de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag voortgezet binnen het programma Bescherming & Opvang. De verwachting is dat de meeste kosten gemaakt worden bij het opzetten van de projecten uit dit plan. Beoogd wordt dat de kennis die daarmee wordt opgedaan, na afloop van de subsidie een vast onderdeel van de werkwijze van de gemeenten, partners, cliënt- en familieorganisaties is. De (continuïteit van de) samenwerking met de partners is geborgd in het beleidsplan Bescherming & Opvang 2017-2020, die samen met hen tot stand is gekomen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638011004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. T.S.I. Proost
Verantwoordelijke organisatie:
Regio Gooi en Vechtstreek

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek:
  • Blaricum
  • Eemnes
  • Gooise Meren
  • Hilversum
  • Huizen
  • Laren
  • Weesp
  • Wijdemeren