Mobiele menu

Dichtbij en integraal Sociaal Advies- en Meldpunt (SAM) Niet-Acute Problematiek regio Zaanstreek- Waterland

Projectomschrijving

Doel

De GGD Zaanstreek-Waterland richt een Sociaal Advies- en Meldpunt (SAM) in. Het SAM is bedoeld om mensen waarover men zich zorgen maakt en die zich soms ook verward gedragen, snel en goed door te leiden naar passende zorg.

Werkwijze

Het SAM is uiteindelijk 7 dagen per week bereikbaar van 9.00 uur tot 23.00 uur, voor verwijzers en burgers. Bij het in te richten SAM komen meldingen binnen van mensen met verward gedrag en/of psychische problematiek met een niet-acuut karakter. Zo nodig wordt zorg geboden of men wordt doorgeleid naar passende hulp. Op deze manier hopen de gemeenten dat meldingen van mensen met verward gedrag sneller worden opgepikt en deze mensen snel worden doorgeleid naar passende zorg. De GGD Zaanstreek–Waterland heeft jarenlang ervaring met de opvang en begeleiding van deze mensen. Het SAM maakt onderdeel uit van het Zorg- en Veiligheidshuis, waarin vele partijen en meldpunten verenigd zijn.

Resultaten

De reeds bestaande Meldpunten bij de GGD (Meldpunt Overlast en Bemoeizorg, ‘Meldpunt suïcidepreventie en Meldpunt Bijzondere Zorg) zijn geïntegreerd tot Meldpunt en Advies Bijzondere Zorg (MABZ). Het MABZ is bedoeld voor meldingen rond niet-acute (psychiatrische) zorg en voor adequate en snelle doorverwijzing naar passende zorg.

Het Meldpunt is gehuisvest bij de GGD en werkt voor de gehele regio Zaanstreek-Waterland. Het is bereikbaar voor verwijzers, andere hulpverleners, gemeenten en burgers. Het MABZ maakt onderdeel uit van een integrale samenwerking met de lokale teams, het Zorg- en Veiligheidshuis en Veilig Thuis. De ervaringen tot nu toe zijn positief. De betrokken ketenpartijen weten elkaar te vinden en er kan snel een beroep worden gedaan op hulpverlening en de politie. Het op- en afschalen van de hulp gaat efficiënt.

Per 1 januari 2020 fungeert het MABZ ook als Meldpunt voor meldingen in het kader van de Wvggz en voert daartoe verkennende onderzoeken uit.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De overheid verwacht dat elke regio in oktober 2018 beleid heeft gemaakt om een goed werkende en sluitende aanpak te realiseren, rond de opvang en ondersteuning van mensen met verward gedrag in de wijk. Dit project gaat over de oprichting van een Sociaal Advies- en Meldpunt (SAM) en richt zich op bouwsteen 4 van het Schakelteam: Melding voor niet-acute hulpvragen. Het SAM is bedoeld om mensen waarover men zich zorgen maak en zich soms ook verward gedragen, maar waarbij geen acuut gevaar of crisis dreigt,snel en goed door te leiden naar passende zorg. Het SAM wordt gehuisvest bij de GGD en is 24/7 bereikbaar voor verwijzers en burgers. Daarnaast is binnen 24 uur een medewerker van het SAM beschikbaar om zo nodig ter plekke hulp te verlenen. In het project wordt rekening gehouden met de samenhang met acute hulpvragen en met de bouwstenen Beoordeling en Risicotaxatie, en Toeleiding. Bij het in te richten SAM worden meldingen van mensen met verward gedrag en/of psychische problematiek met een niet-acuut karakter gemeld en beoordeeld. Zo nodig wordt zorg geboden of men wordt doorgeleid naar passende hulp. Op deze manier hoopt de gemeente dat meldingen van mensen met verward gedrag sneller worden opgepikt en deze mensen snel worden doorgeleid naar passende zorg. De GGD Zaanstreek–Waterland heeft jarenlang ervaring met de opvang en begeleiding van deze mensen, die vaak psychisch en sociaal kwetsbaar zijn. Het SAM maakt onderdeel uit van het Zorg- en Veiligheidshuis, waarin vele partijen en meldpunten verenigd zijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. I. Boerema
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Zaanstreek-Waterland

Contactgegevens projectleider

E-mail: iboerema@ggdzw.nl 
Telefoon: 06 22 61 97 68
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Noord-Holland: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad.