Mobiele menu

Bouwstenen 1 tot en met 3

Projectomschrijving

Kwadraad biedt in Krimpen aan den IJssel maatschappelijk werk in het sociaal team aan. Wij signaleerden dat aanbod ontbreekt voor personen met verward gedrag. Als zich een melding of een escalerende situatie voordoet, kan de politie en ggz worden ingeschakeld. Maar er is geen aanbod vanuit de eerste 3 bouwstenen: inbreng, preventie en signalering.

Doel

Wij hebben daarom een project bedacht om de personen met verward gedrag beter te kunnen helpen om uit de verwarring te blijven of om eruit te komen. Met onze partners willen wij de volgende doelen willen bereiken:

  • een projectleider die de problematiek en de aanpak vormgeeft en op de kaart zet
  • input van ervaringsdeskundigen
  • outreachend contact met personen met verward gedrag en hun netwerk
  • handvatten m.b.t. verward gedrag voor het netwerk
  • maatjes koppelen aan de personen met verward gedrag
  • het spreekuur maatschappelijk werk laagdrempelig maken voor personen met verward gedrag en hun naasten

Resultaten

De bereikte resultaten zijn:

  • Een aanpak met input van ervaringsdeskundigen. Deze aanpak bestaat uit een loket waar personen die bekend zijn met verward gedrag en- of hun omgeving bij terecht kunnen voor vragen, advies en ondersteuning.
  • Inzetten van ervaringsdeskundigen met de belangrijke taak om op alle leefgebieden input te geven vanuit persoonlijke ervaring.
  • Samenwerken met andere zorgprofessionals met als doel dat signalen vroegtijdig herkend worden en de personen met verward gedrag op een laagdrempelige manier naar de juiste hulp worden toe geleid om misschien erger te voorkomen. De professionals kunnen de hulp van ervaringsdeskundigen inschakelen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het projectplan had betrekking op de gemeente Krimpen aan de IJssel met als doel het maken en testen van een aanpak om de eerste drie bouwstenen van de Regionale aanpak verward gedrag in praktijk te brengen.
De bereikte resultaten zijn:
Een aanpak met input van ervaringsdeskundigen.
Deze aanpak bestaat uit een loket waar personen die
bekend zijn met verward gedrag en- of hun omgeving bij terecht kunnen voor vragen, advies en ondersteuning.
Inzetten van ervaringsdeskundigen met de belangrijke taak om op alle leefgebieden input te geven vanuit persoonlijke ervaring.
Samenwerken met andere zorgprofessionals met als doel dat signalen vroegtijdig herkend worden en de personen met verward gedrag op een laagdrempelige manier naar de juiste hulp worden toe geleid om misschien erger te voorkomen. De professionals kunnen de hulp van ervaringsdeskundigen inschakelen

Samenvatting van de aanvraag

We willen een tweeledige aanpak op iedere bouwsteen: verward gedrag stabiel maken (individueel) en het netwerk versterken (omgeving). Doelen m.b.t. het individu: - Het aantrekken van personen die in het verleden en heden te maken hebben (gehad) met verward gedrag (ervaringsdeskundigen) zodat alles wat bedacht wordt, ook getoetst wordt aan ervaring. - Contact maken met de personen met verward gedrag; outreachende werkwijze, hulp inschakelen waar nodig. - Contact maken met de naasten om een goed beeld te krijgen en het contact tussen de persoon en zijn/haar naasten te herstellen of te versterken. - Een maatje (vrijwilliger) koppelen aan de persoon met verward gedrag, hiervoor moeten maatjes worden geschoold. - Spreekuur maatschappelijk werk bekend en toegankelijk maken voor personen met verward gedrag en hun naasten. Doelen m.b.t. de omgeving: - Het aantrekken van personen die in het verleden en heden te maken hebben (gehad) met verward gedrag (ervaringsdeskundigen) zodat alles wat bedacht wordt, ook getoetst wordt aan ervaring. - Contact leggen met de directe omgeving. - De directe omgeving handvatten aanbieden voor het omgaan met verward gedrag en de zorgen te kunnen delen. - Kwartiermaker aantrekken die zich gaat richten op de hier beschreven activiteiten en het duurzaam structureren van de aanpak van verward gedrag in de regio. - Activiteiten toegankelijk maken voor personen met verward gedrag - Met Buurtbemiddeling inzetten op de-escaleren - Bekendheid met elkaar en empathie in de buurt creëren en bereidheid om op te vangen en/of te signaleren

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014031
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W. Pinas
Verantwoordelijke organisatie:
Kwadraad