Mobiele menu

Eenzaamheid, wij maken er werk van! Ondersteuning e-learing eenzaamheid onder kwetsbare jongeren.

Projectomschrijving

SOVEE in Amersfoort begeleidt jongeren vanuit verschillende dienstverlening: via een zelfstandige woonvorm, via geïndiceerde ambulante begeleiding en via informele coaching/mentoring-projecten. Wij streven er naar in onze dienstverlening om de jongere zo optimaal mogelijk tegemoet te komen in wat hij of zij nodig heeft. Dit betekent dat we goed moeten kunnen signaleren, luisteren en vooral ook de jongere vanuit zijn gehele context zien en ondersteunen. Uit onderzoeken blijkt dat eenzaamheid onder jongeren groot is en we denken dat de coronamaatregelen gezorgd hebben voor een toename van eenzaamheid onder jongeren. Vanuit ZonMw hebben we in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, de mogelijkheid gekregen om al onze medewerkers te trainen in het vergroten van hun kennis en bewustwording over eenzaamheid. Ze hebben geleerd hoe ze het bespreekbaar kunnen maken in het contact met jongeren. De e-learning zorgde ervoor dat alle medewerkers goed toegerust aan de slag konden met elkaar en zich zo konden verbinden met wat het onderwerp allereerst bij hen zelf oproept aan gevoelens en ervaringen. Om vervolgens de vertaalslag te kunnen maken naar het bespreekbaar maken in contact met de jongeren die zij begeleiden. Samen zoeken naar wat voor de individuele jongere past en werkt. We staan nog aan het begin om te doen waar wij voor gaan staan: eenzaamheid…wij maken er samen werk van.

Verslagen


Eindverslag

De bereikte resultaten:

  • Professionals zijn opgeleid als train-de-trainer om kennis over eenzaamheid over te dragen. Deze medewerkers zijn aanspreekpunt binnen de organisatie. Zij trainen ook via de methodiek van Join-us groepen jongeren. Zo blijft de kennis van de verschillende trainingen rondom eenzaamheid aan elkaar verbonden en kunnen ze elkaar aanvullen en versterken. Alle medewerkers binnen SOVEE zijn getraind door deze medewerkers.
  • Kennis is vergroot. De-learning is als zeer prettig en goed ervaren.
  • Bewustwording en reflectie op de medewerker zelf ten aanzien van het thema eenzaamheid is vergroot. De medewerkers die de training gaven begonnen met een gesprek over ervaringen van eenzaamheid in je eigen leven als medewerker. Door uit eigen ervaring te putten wordt het gelijk voelbaar wat het doet om hier zelf over te praten. Er is een verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Bewustwording op het bespreekbaar maken van eenzaamheidsgevoelens is door deze training vergroot.
  • In de week van de eenzaamheid (29 sept-6 okt) werd het thema eenzaamheid bij alle medewerkers weer onder de aandacht gebracht worden.

Samenvatting van de aanvraag

SOVEE heeft jongeren in begeleiding vanuit verschillende dienstverlening. We streven er naar om deze jongen zo optimaal mogelijk te ondersteuning bij de vraag die ze hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zich eenzaam voelen en door de coronamaatregelen is er de indruk dat dit alleen maar is toegenomen. Onder de professionals van SOVEE is te weinig bekendheid over eenzaamheid en wat dit voor impact heeft op de ontwikkeling van jongeren. We willen hier expliciet aandacht aan besteden, juist ook door het afgelopen coronajaar, en vinden het belangrijk dat eenzaamheid als thema bekendheid krijgt en op de kaart wordt gezet. Zowel binnen de organisatie, als ook daarbuiten in de ketensamenwerking. Door eigen mensen op te leiden en via training de kennis en expertise over te brengen, wordt dit geborgd in de aanpak van het werk en daardoor onderdeel van de werkhouding en methodiek.

Kenmerken

Projectnummer:
737700015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
G. Veenstra
Verantwoordelijke organisatie:
SOVEE