Mobiele menu

Lokaal & Integraal Werken aan Participatie

Projectomschrijving

Doel

Gemeenten willen de zelfredzaamheid en (arbeids)participatie van hun inwoners vergroten. Een belangrijk aspect daarvan is de toeleiding naar betaald werk. Hierbij is het een uitdaging om integrale aanpakken te ontwikkelen voor mensen met een meervoudige ondersteuningsbehoefte. De centrale vraag in dit project was wat effectieve werkwijzen zijn om tot een integrale aanpak te komen, rekening houdend met enerzijds de behoeften en mogelijkheden van de inwoners en anderzijds het wetgevend kader (o.a. Wmo en Participatiewet).

Aanpak/werkwijze

In dit project is bij drie regionale samenwerkingsverbanden een integrale aanpak ontwikkeld. Hiervoor hebben bij drie gemeenten onderzoekers, professionals, beleidsmakers en inwoners samengewerkt om een effectieve integrale werkwijze te ontwikkelen. Kennis is verkregen uit ‘ontwikkelwerkplaats’ bijeenkomsten (een variant op de community of practice) en verdiepende interviews met inwoners, professionals en beleidsmakers.

Samenwerkingspartners

Gemeente Houten, Gemeente Wijk bij Duurstede, Gemeente Woerden, Hogeschool Utrecht en Movisie.

Resultaten

Aan de hand van dit onderzoek zijn verschillende succesfactoren geïdentificeerd die van belang zijn voor een integrale aanpak. Deze zijn onder te verdelen in de thema’s: inwoner, professional, organisatie en beleid/bestuur. Zo is het organiseren van intensieve samenwerking tussen professionals van sociale (wijk)teams en professionals van werk en inkomen (klantmanagers) waarbij ze de inwoner betrekken een belangrijke voorwaarde voor een effectieve aanpak. Op deze manier kunnen professionals hun kennis en expertise vanuit de Wmo en Participatiewet bundelen en ervaren inwoners meer ‘regie’ over de ondersteuning die ze krijgen.

Overig

  • VIMP project waarmee een verdere impuls wordt gegeven aan de verspreiding en implementatie van de inzichten uit dit onderzoek.
  • VIMP project waarmee een verdere impuls wordt gegeven aan de verspreiding en implementatie van de inzichten uit alle onderzoeken binnen de programmalijn Integraal werken.

Producten

Titel: Praatplaat ‘Samen integraal bouwen aan participatie’
Auteur: Anna van Deth, Joep Binkhorst, Marjet van Houten, Mirjam Gademan, Jean Pierre Wilken
Link: https://www.hbo-kennisbank.nl/details/sharekit_hu:oai:surfsharekit.nl:cf701166-7fc7-4fc4-9a3c-899408027863?has-link=yes&q=Praatplaat+%E2%80%98Samen+integraal+bouwen+aan+participatie%E2%80%99&c=0
Titel: Innovatietraject/leergang integraal lokaal werken aan (arbeids)participatie
Auteur: Ed de Jonge, Mirjam Gademan, Joep Binkhorst, Jean Pierre Wilken, Marjet van Houten
Titel: De integrale aanpak: een weerbarstig ideaal
Auteur: Houten (Annegien Helderman, Marjon van Eersel), GR Ferm Werk (Gerard Kraaijkamp), Hogeschool Utrecht (Joep Binkhorst, Mirjam Gademan)
Link: http://www.divosa.nl
Titel: Integraal werken op het snijvlak van Participatiewet en Wmo
Auteur: Joep Binkhorst & Jean Pierre Wilken
Magazine: tijdschrift voor arbeidsvraagstukken
Link: https://www.aup-online.com/content/journals/10.5117/TVA2021.3.008.BINK
Titel: Lokaal en integraal werken aan participatie
Auteur: Movisie
Link: https://www.movisie.nl/publicatie/lokaal-integraal-werken-aan-participatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Wat zijn effectieve werkwijzen om vanuit een integrale aanpak de toeleiding naar werk te bevorderen waarbij uitgegaan wordt van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt? In dit project richten we drie ontwikkelwerkplaatsen (OWP’s) op om - samen met professionals en ervaringsdeskundigen - kennis verder te ontwikkelen en te bundelen over effectieve werkwijzen om cliënten met een meervoudige problematiek naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dit project beschrijft de wijze waarop we binnen het Kennisplatform Utrecht Sociaal in drie regionale samenwerkingsverbanden een integrale samenwerking ontwikkelen, met als doel de toeleiding naar werk te bevorderen. De OWP’s die worden ingericht, zijn gecentreerd rond drie gemeenten die als trekker fungeren: • Woerden/Oudewater (met de uitvoeringsorganisatie ‘Ferm Werk’ Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk, • Houten (‘Werk en Inkomen Lekstroom, Houten, Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen) • Wijk bij Duurstede (‘RSD Kromme Rijn-Heuvelrug’, De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist). In iedere werkplaats nemen ook professionals deel van zorgorganisaties die in de regio werkzaam zijn. Aan de hand van systematische casuïstiekbespreking en het Participatiewiel (Movisie) wordt gezocht naar integrale aanpakken. Centraal in dit project staat het systematisch ontsluiten en vaststellen van werkzame principes uit de praktijk aan de hand van casuïstiek. Daarbij gaan we uit van de wensen en behoeften van de cliënt op relevante levensdomeinen. Hiermee dragen we eraan bij dat cliënten problemen kunnen oplossen of beter kunnen hanteren. Tevens onderzoeken we de samenwerking en (interdisciplinaire) inzet van professionals en welk organisatorisch kader (beleid, regelgeving en financiering) ondersteunend is voor de aanpak. De kennis wordt verkregen uit de casuïstiekbesprekingen tussen professionals vanuit verschillende domeinen, de feedback van wetenschappers/experts daarop en het systematisch opbouwen van casuïstiekdossiers. Belangrijk doel van de OWP’s is om de samenwerking tussen professionals van de verschillende domeinen te concretiseren en om gezamenlijk te leren. Nevendoel is het versterken van de regionale samenwerkingsverbanden met een doorwerking naar de andere gemeenten in de provincie Utrecht, samenwerkende in het kennisplatform Utrecht Sociaal. In het kennisplatform (een van de 14 Werkplaatsen Sociaal Domein in Nederland) zijn naast gemeenten, werkveld, onderwijs en onderzoek vertegenwoordigd die allen samenwerken rond maatschappelijke vraagstukken. Onderdeel van dit kennisnetwerk is de Werkplaats Arbeid en Inclusie, waar dit project onder ressorteert.

Kenmerken

Projectnummer:
535003007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. J. Binkhorst
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Utrecht