Mobiele menu

Kennisoverdracht en verdere implementatie van een effectieve preventieve strategie om langdurig ziekteverzuim en depressie te voorkomen

Projectomschrijving

Implementatie van effectieve preventie van depressie en ziekteverzuim

Vraagstuk Re-integratie van medewerkers die verzuimen door depressieve klachten blijkt nog altijd zeer moeizaam. Een preventieve strategie is effectiever. Een gerandomiseerde studie, uitgevoerd binnen de bedrijfsgezondheidszorg, liet zien dat het mogelijk is om medewerkers met een verhoogd risico te identificeren. Vroegtijdige interventie kan langdurig ziekteverzuim en depressie inderdaad voorkomen.

Onderzoek In dit implementatieproject is een landelijk symposium georganiseerd en vond een procesevaluatie met de betrokken partijen plaats. Ook zijn artikelen geschreven voor arbo-professionals, behandelaars en beleid.

Uitkomst De interventie is aangemeld bij het Centrum Gezond Leven. Voor een verdere implementatie is het van belang om aandacht te schenken aan ethische dilemma’s bij vroegtijdige opsporing en interventie van depressie in deze setting. Om van reactief meer proactief te gaan werken, hebben professionals behoefte aan gerichte training. Bijvoorbeeld de training ‘Proactieve Werkwijze’ uit het implementatieproject

Verslagen


Eindverslag

Reïntegratie van medewerkers die verzuimen ten gevolge van psychische klachten, in het bijzonder depressieve klachten, blijkt nog altijd zeer moeizaam te zijn. Een preventieve strategie gericht op het voorkomen van langdurig ziekteverzuim en depressie zou daarom effectiever kunnen zijn. Een gerandomiseerde studie, uitgevoerd binnen de bedrijfsgezondheidszorg, laat zien dat het mogelijk is om medewerkers met een verhoogd risico te identificeren en dat vroegtijdige interventie effectief is om langdurig ziekteverzuim en depressie te voorkomen. Om verdere kennisoverdracht en implementatie te bewerkstelligen werd een VIMP gehonoreerd door ZonMW. In deze VIMP werd een landelijk symposium georganiseerd, vond een uitgebreide procesevaluatie met de betrokken partijen plaats en werden artikelen geschreven voor verdere kennisoverdracht naar arbo-professionals, behandelaars en beleidsmakers. De bewezen effectieve interventie werd aangemeld bij het Centrum Gezond Leven. Bevindingen uit de VIMP onderstrepen het belang dat bij verdere implementatie het van wezenlijk belang is om alle stakeholders actief bij het gehele implementatieproces te betrekken, en dat ook aandacht geschonken wordt aan een aantal ethische dilemma’s verbonden aan vroegtijdige opsporing en interventie. Deelnemers aan het symposium gaven aan dat ze voor de voorgestelde pro-actieve werkwijze behoefte hebben aan gerichte training, bijvoorbeeld de Training “Proactieve Werkwijze”, die in het kader van de VIMP wordt georganiseerd.

Samenvatting van de aanvraag

Een preventieve strategie, gericht op werknemers met een hoog risico op toekomstig ziekteverzuim en met milde tot ernstige depressieve klachten, is effectief gebleken in het voorkomen van langdurig ziekteverzuim en depressie (Zonmw projectnummer 62200024). Het hoofddoel van het dit project, het implementatieproject, is om de opgedane kennis en ervaring met de preventieve strategie te gaan verspreiden en implementatie van de strategie in de praktijk te faciliteren. Hiertoe zijn een viertal doelen geformuleerd. Het eerste doel is om de inhoud en het proces van het afgeronde onderzoek te evalueren met de partijen die betrokken waren bij het project, te weten arbodienst Beter, ABN AMRO Bank en de psychologen van Cenzo B.V. Deze evaluatie is van belang om het perspectief van deze partijen op het afgeronde onderzoek en de kansen en de belemmeringen van implementatie van de preventieve strategie te inventariseren. De resultaten van de evaluatie dienen als input voor de overige doelen. Het tweede doel bestaat uit kennisoverdracht door middel van een symposium, getiteld ‘Preventie in de bedrijfsgezondheidszorg: de meerwaarde van een preventieve strategie in het voorkomen van langdurig verzuim en depressie’. Het symposium is tevens bedoeld voor arbo-professionals, maar tevens voor behandelaars, beleidsmakers en andere geïnteresseerden van bedrijven. Het symposium is bedoeld om arbo-professionals te enthousiasmeren de preventieve strategie in de nabije toekomst toe te gaan passen bij de bij hen aangesloten bedrijven. Vervolgens zal een training worden aangeboden aan arbo-professionals, bij voorkeur aan representanten van arbodiensten, om het werken met een preventieve strategie aan te leren. De preventieve strategie vereist namelijk een specifieke manier van werken, een proactieve werkwijze. Het derde doel is om meer bekendheid te geven aan de preventieve interventie door deze voor erkenning en registratie aan te melden bij het Centrum Gezond Leven. De eisen en voorwaarden voor het gebruik van de interventie zullen hierbij worden vastgelegd. Tevens zullen er contactgegevens worden vermeld, zodat geïnteresseerden verdere informatie over de training en het behandelprotocol kunnen opvragen. Om de preventieve strategie landelijk te verspreiden, betreft het vierde doel het schrijven van twee artikelen over de resultaten van het onderzoek en deze voor publicatie aan te bieden aan Nederlandse vakbladen op het gebied van de bedrijfsgeneeskunde en de psychologie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095403
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. I.J. Kant
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University