In Nederland worden jaarlijks meer dan 1 miljoen operaties uitgevoerd. In de weken voor de operatie wordt een risicoprofiel van de patiënt gemaakt bij de Preoperatieve Screening (POS) polikliniek. Ongeveer 15% van de volwassenen die jaarlijks een bezoek brengen aan de POS polikliniek heeft te kampen met overgewicht. Zij hebben een grotere kans op een verstoorde suikerhuishouding, ook wel (pre)diabetes genoemd. Dit verhoogt het risico op complicaties na een operatie en een verlengd verblijf in het ziekenhuis. Hoe vaak hebben patiënten met overgewicht die een operatie moeten ondergaan een verstoorde suikerhuishouding zonder dat zij en hun huisarts hiervan op de hoogte zijn?
Er is een routine suikermeting uitgevoerd bij patiënten met overgewicht of obesitas bij de preoperatieve screening. Patiënten werden doorverwezen naar een huisarts voor een Preventieconsult wanneer prediabetes of diabetes was geconstateerd.
45% van de patiënten met overgewicht had een voorstadium van diabetes. 5% van deze patiënten bleek zelfs diabetes te hebben. Bij een groot deel van de patiënten zijn zowel zijzelf als de huisarts hier niet van op de hoogte. Patiënten met een verstoorde suikerhouding ontwikkelden na de operatie vaker complicaties en verbleven langer in het ziekenhuis dan patiënten zonder een verstoorde suikerhuishouding.