Mobiele menu

Spil-Hoogeveen

Projectomschrijving

Een sociaal netwerk is een belangrijke voorwaarde om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Mensen zijn daardoor gezonder, weerbaarder en leven langer en zij geven ook zelf meer sociale steun. Er zijn op dit moment echter ouderen in Hoogeveen die nog onvoldoende ondersteuning hebben van hun sociale netwerk. Daardoor ligt een onnodig zwaar accent op de professionele zorg.

Doelgroep

Kwetsbare 70-plussers die zelfstandig wonen.

Doel

Het doel van dit project is het introduceren van de wijkaanpak ‘Even Buurten’ die in Rotterdam is ontwikkeld gericht op het verstevigen van het sociale netwerk en signaleren van problemen. De aanpak spoort kwetsbare ouderen op, investeert in sociale netwerken en verbindt het zorg- en welzijnsaanbod.

Opbrengst

De methodische wijkaanpak ‘Even Buurten’.

Werkwijze

Bijna 150 ouderen worden geïnterviewd, bij de start en na één jaar. Dat zal laten zien of de sociale netwerken zijn versterkt en wat het effect daarvan is.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Hoogeveen (Drenthe) vergrijst sneller dan Nederland in het algemeen en dit stelt eisen aan allerlei zorgvoorzieningen en woonmogelijkheden. In het centrum van Hoogeveen zijn meer dan 41% van de bewoners 65 jaar of ouder. Medische ontwikkelingen verlengen het leven en tegelijkertijd zijn de kosten voor de zorg afgelopen jaren enorm gestegen. Dat vraagt om nieuwe oplossingen. Eén van de oplossingen waarnaar gezocht wordt is: mensen in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en problemen vroeg te signaleren, zodat informele hulp kan volstaan. Een oplossing die ook goed aansluit bij de tendens dat ouderen graag zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen en regie over hun eigen leven behouden. Zorgpalet, Domesta en de gemeente Hoogeveen hebben gekozen om in het centrum van Hoogeveen nieuwe woonvoorzieningen te creëren met als unieke visie dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen woning, verpleeghuisplaats of een verzorgingshuisplaats. Alle appartementen zijn identiek, waarbij alle vormen van zorg geleverd kunnen worden. In de regio Rotterdam zijn afgelopen jaren zeer positieve ervaringen opgedaan met het project "Even Buurten", een methodisch aanpak die ook ingezet gaat worden in drie gemeenten in Friesland en Groningen. Met inzet van de medewerkers van "Even Buurten" worden ouderen en buurtgenoten met elkaar in contact gebracht. Daarnaast bieden buurtbewoners elkaar ondersteuning. De oplossing is vaak verrassend eenvoudig. Een boodschap doen, iemand naar de dokter brengen, samen een wandeling maken of een kop koffie drinken. Het blijken waardevolle oplossingen, die ouderen in staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Voor Zorgpalet en partners een unieke kans om ervaringen uit de Rotterdamse regio mee te nemen in het zoeken naar het antwoord hoe we nu en in de toekomst goed voor de ouderen in de samenleving kunnen zorgen, waarbij we ons richten op de volgende verbeterpunten: • Vergroten van het welzijn en de zelfredzaamheid van ouderen; • Verbeteren van de mogelijkheden van ouderen om zélf de regie te blijven voeren; • Versterken en inzetten van het buurtnetwerk voor sociale en praktische ondersteuning; • Verbeteren van vroegtijdige signalering van kwetsbaarheid; • In kaart brengen van de problematiek; • Verbeteren van de afstemming van het zorg- en welzijnsaanbod op de behoefte van de doelgroep; • Ontwikkelen van een nieuwe en kostenbesparende werkwijze voor professionals uit de zorg- en welzijnssector; • Aanpak die aansluit bij de problematiek bij de nieuwe woonvorm; • Verspreiding en implementatie van concrete resultaten en borging van de implementatie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
633100004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. Kramer
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Zorgpalet