Mobiele menu

Care 4 Balance

Projectomschrijving

Care4Balance: ondersteunt mobiliteit bij milde cognitieve beperkingen

Mantelzorgers, zoals familie en vrienden, zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van hun naaste. Hun motivatie is daardoor vaak groot, maar het kan er ook toe leiden dat de oudere te afhankelijk wordt van mantelzorgers. Dit kan ook een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen.

Hoe het werkt

Care4Balance ontwikkelde samen met ouderen en (mantel)zorgverleners een interactief statusbord. Hiermee kunnen ouderen met een zorgbehoefte, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners eenvoudig op de hoogte blijven van elkaars activiteiten. Ook kunnen ze de verdeling van de zorg optimaal afstemmen. Het systeem bestaat uit een eenvoudig te bedienen dashboard, sensoren in de woning van de oudere, en een veilige, besloten internetomgeving voor zorgverleners. Het systeem is in de praktijk getest en gevalideerd.

Wat het oplevert

Ouderen kunnen via het dashboard een specifieke behoefte aangeven, een activiteit inplannen en de beschikbaarheid van zorgverleners inzien. Het sensorsystem in het huis van de gebruiker geeft het zorgnetwerk inzicht in zijn of haar leefpatroon en kan daardoor makkelijker inhaken op specifieke behoeften. Zorgverleners kunnen met de gecombineerde informatie van het dashboard en de sensoren op eenvoudige wijze hun taken verdelen. Het systeem geeft alle betrokkenen inzicht in de onderlinge verdeling daarvan.

Voor wie

Ouderen, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners.

Achtergrond

Care4Balance volgde op het AAL-project MyGuardian. De projecten hebben onder meer geleid tot HalloZorg, op de markt gebracht door ConnectedCare.

Verslagen


Eindverslag

Mantelzorgers, zoals familie en vrienden, zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van de persoon waarvoor zij zorg op zich nemen. Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om zich maximaal in te zetten, maar kan ook leiden tot een te grote afhankelijkheid van de oudere van de mantelzorgers en kan een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen. Het Care4Balance project ontwikkelde samen met ouderen en zorgverleners een interactief systeem waarmee ouderen met een zorgbehoefte, hun mantelzorgers en formele zorgverleners eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van elkaars activiteiten, kunnen communiceren en de verdeling van de zorg optimaal kunnen afstemmen. Het systeem bestaat uit een eenvoudige te bedienen dashboard voor de ouderen, sensoren in de woning van de ouderen, en een veilige, besloten internetomgeving voor zorgverleners. Het Care4Balance systeem is in de praktijk getest en gevalideerd.

Mantelzorgers, zoals familie en vrienden, zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van de persoon waarvoor zij zorg op zich nemen. Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om zich maximaal in te zetten, maar kan ook leiden tot een te grote afhankelijkheid van de oudere van de mantelzorgers en kan een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen. Het Care4Balance project ontwikkelt samen met ouderen en zorgverleners een interactief systeem waarmee ouderen met een zorgbehoefte, hun mantelzorgers en formele zorgverleners eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van elkaars activiteiten, kunnen communiceren en de verdeling van de zorg optimaal kunnen afstemmen. Om dit proces te ondersteunen, analyseert het systeem gebruikersinput en informatie van sensoren in de woning van de oudere. Het systeem en de bijbehorende diensten worden in de praktijk – in living labs – in vier v verschillende landen ontwikkeld en getest.

Samenvatting van de aanvraag

Partners, family members, close relatives, friends who are providing care as non-professionals (i.e. ‘informal carers’) are often emotionally involved in the wellbeing and safety of the elderly person with a care need (i.e. ‘older adult’). While this ensures the motivation of the informal carer to do the maximum for the beloved one, it can result in overprotection of the older adult, leading to a too fast increase of dependency. At the same time it often leads to endangering the physical and mental wellbeing of the informal carer itself. Taken into account that formal care delivery is re-structuring itself towards personalized/on-demand care, informal carers should be able to delegate certain care tasks at the point and time of need. A balanced ecosystem in which informal and formal care strengthen and complement each other seems likely to be the only sustainable care model for the ageing society where ICT enabled platforms can offer efficient ways to manage this system. C4B will do on-demand and multi-stakeholder service design based on dashboard systems representing the status & context of the actors involved. The dashboard is an always-on interactive device (‘interactive photo frame’) that is easy to use for older adults, and will be used to show status information and to enable communication and coordination. The information will be collected through user-generated input and/or contextual sensor data. The back end system will detect & analyze care demands and/or cumbersome situations. The system envisages improved and sustainable care provision by informal carers, optimized cooperation with formal carers and QoL improvement for the older aldult. The dashboard outperforms traditional solutions in terms of adoption and ease-of-use. This project aims to build a business case based on the dashboard proposition.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320500007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. B.J.A. Kröse
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Amsterdam
Lees meer over dit project in de brochure 'De Kweekvijver van AAL: samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten' (pagina 34-35).