Mobiele menu

Verbetering achter de voordeur: domeinoverstijgend integraal aanbod behandeling en begeleiding in Heerlen

Projectomschrijving

Doel

In Heerlen is een plan van aanpak opgesteld voor het uitvoeren van een pilot waarin gemeente, zorgaanbieders en zorgverzekeraars in het kader van een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag nauw gaan samenwerken. Het doel van de pilot is het verbeteren van een integraal aanbod voor thuiswonende volwassen cliënten, die als gevolg van psychische problemen zowel behandeling als begeleiding nodig hebben. Met de inzet van een ervaringsdeskundige wordt meer plek gegeven aan het herstelgerichte werken in de benadering en op deze wijze wordt de inbreng/positie van de cliënt verstevigd.

Werkwijze

De focus in het project ligt op het ontwikkelen van een werkwijze waarin de afstemming tussen behandelaar en begeleider geborgd is en doelen, voortgang en resultaten van de zorg in gezamenlijkheid met de cliënt worden vastgesteld en op gezette tijden worden geëvalueerd. Een ervaringsdeskundige krijgt, als de cliënt dat wil, een rol bij de start (herstelgerichte intake), bij het opstellen van het behandel-/ondersteuningsplan, in de voortgangsbewaking en bij afronding van zorg.

Resultaten

Een plan van aanpak is opgesteld dat de basis is voor de pilot ‘Integraal Aanbod Heerlen’ die in augustus 2020 van start is gegaan. In het plan van aanpak zijn de doelen, verwachte resultaten, werkwijze en inrichting van de pilotorganisatie beschreven, evenals de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende samenwerkingspartners.

Subsidiemogelijkheden en projecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het opzetten en/of de organisatie van integrale zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag (jongeren of volwassenen). Wilt u hier ook mee aan de slag? Bekijk dan ter inspiratie de lopende projecten en de subsidiemogelijkheden.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De gemeente Heerlen, zorgcorporatie Heerlen Stand-BY en zorgverzekeraar CZ willen, samen met cliënten en ervaringsdeskundigen, in het kader van een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag gezamenlijk een project realiseren ter verbetering van een integraal aanbod voor thuiswonende volwassen cliënten, die als gevolg van ernstige psychiatrische of psychische problemen (EPA) en/of een lichte tot matige verstandelijke beperking (LVB) zowel behandeling (vanuit Zorgverzekeringswet) als begeleiding (vanuit Wmo) nodig hebben.

Het integrale aanbod is gericht op het bevorderen van samenhang en integraliteit in de hulpverlening en het voorkomen van doublures. Het project zal vooral gericht zijn op verbeterde samenwerking en integraliteit, met name bij de start en bij beëindiging van de behandeling en/of de begeleiding, terwijl gedurende het zorgtraject laagdrempelig contact wordt gehouden over voortgang en resultaten.

Een Plan van Aanpak Verbetering Integraal Aanbod Behandeling en Begeleiding Heerlen is door de samenwerkende partijen gerealiseerd en vastgesteld. Dit Plan van Aanpak vormde de basis voor een pilot Integraal Aanbod die per 1 augustus 2020 start. Over de inrichting van de benodigde samenwerking ten behoeve van uitvoering van de pilot en ieders afzonderlijke rol en taken daarin is overeenstemming bereikt en beschreven in het Plan van Aanpak.

Samenvatting van de aanvraag

De gemeente Heerlen, corporatie Heerlen Stand-BY en zorgverzekeraar CZ willen, samen met cliënten en ervaringsdeskundigen verenigd in het Provinciaal Platform Ggz en Oggz Zorgvragers, in het kader van een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag gezamenlijk dan ook een project realiseren ter verbetering van een integraal aanbod voor thuiswonende volwassen cliënten, die als gevolg van ernstige psychiatrische of psychische problemen (EPA) en/of een lichte tot matige verstandelijke beperking (LVB) zowel behandeling (vanuit Zorgverzekeringswet) als begeleiding (vanuit Wmo) nodig hebben. Het integrale aanbod is gericht op het bevorderen van samenhang en integraliteit in de hulpverlening en het voorkomen van doublures. Het project zal vooral gericht zijn op verbeterde samenwerking en integraliteit, met name bij de start en bij beëindiging van de behandeling en/of de begeleiding, terwijl gedurende het zorgtraject laagdrempelig contact wordt gehouden over voortgang en resultaten. Met het project wordt verbetering beoogd op bouwstenen 1, 3, 4, 5 en 8 van de sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag, maar zal naar wij hopen ook bijdragen aan preventie van terugval en stabilisering en verbetering van de levensstructuur van de cliënt (bouwsteen 2). De focus in het project wordt vooral gelegd op de start (intakefase en opstellen behandel-/ondersteuningsplan) en bij afronding van (een deel van) de zorg door een werkwijze te ontwikkelen waarin intake, opstellen behandel-/ondersteuningsplan en afsluiting altijd gezamenlijk door behandelaar en begeleider met de cliënt worden uitgevoerd. Ook een ervaringsdeskundige krijgt, als de cliënt daar toestemming voor geeft, een rol bij de start van de behandeling (herstelgerichte intake) en bij opstellen van het behandel-/ondersteuningsplan, in de voortgangsbewaking en bij afronding van zorg. Het project richt zich op verbetering van zorg achter de voordeur van de cliënt door verbeterde samenwerking en niet op veranderingen in bekostiging, c.q. financieringssystematiek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638075018
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. O. Sollet
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Heerlen

Locatie

Dit project wordt uigevoerd in de gemeente Heerlen in de regio Limburg.