Mobiele menu

Startsubsidie aanpak personen met verward gedrag gemeente Utrechtse Heuvelrug

Projectomschrijving

De gemeente Utrechtse Heuvelrug ziet een toenemend aantal kwetsbare inwoners die als gevolg van oplopende stress in hun leven verward gedrag vertonen of een verhoogd risico hierop lopen. De gemeente en maatschappelijke partners willen met elkaar tot een sluitende aanpak komen, waarbij preventie, vroegtijdige signalering en adequaat professioneel handelen belangrijke onderdelen zijn.

Stabiliteitsmodel

De intentie tot samenwerken is uitgesproken, en als inhoudelijke richting gekozen voor het stabiliteitsmodel met stressorenaanpak. Dit model richt zich op factoren die van essentieel belang zijn (verdere) verwarring te voorkomen, zoals huisvesting, hygiëne en voeding, financiële middelen en een dagritme.

Doel

De gemeente wil nu de volgende stap maken en met de betrokken partners een samenwerkingsconvenant met heldere afspraken vastleggen en de eerste stappen zetten richting een breed gedragen ontwikkel- en verbetertraject.

Resultaten

Twee bijeenkomsten zijn in het voorjaar 2018 gerealiseerd: één met bestuurders van gemeente en maatschappelijke organisaties, en één met professionals. Daar bleek de bereidheid tot samenwerken en de wens te investeren. In het project hebben we de bestuurlijke wens vertaald in een samenwerkingsovereenkomst, op 27 november 2018 feestelijk ondertekend. De doelen voor de komende jaren zijn vastgelegd. Daarbij hebben professionals elkaar beter leren kennen en is de
onderlinge samenwerking verbeterd.

Vervolg

Een belangrijke randvoorwaarde voor het vervolg is een leer- en ontwikkeltraject voor professionals. Het doel hiervan is een betere toerusting om te kunnen signaleren, beoordelen, behandelen en begeleiden en het versterken van de samenwerking.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De gemeente Utrechtse Heuvelrug ziet een toenemend aantal kwetsbare inwoners die als gevolg van oplopende stress in hun leven verward gedrag vertonen of een verhoogd risico lopen. Gemeente en maatschappelijke partners willen met elkaar tot een sluitende aanpak komen, waarbij preventie, vroegtijdige signalering en adequaat professioneel handelen belangrijke onderdelen zijn. Beoogde samenwerkingspartners zijn de gemeente, ervaringsdeskundigen, de sociale dorpsteams, politie, Regionale Sociale Dienst, woningcorporaties, huisartsen, GGZ (crisisdiensten en -aanbieders). Partijen hebben medio april op bestuurlijk niveau hun commitment en de intentie tot samenwerken uitgesproken, en als inhoudelijke richting gekozen voor het stabiliteitsmodel met stressorenaanpak. Dit model richt zich op factoren die van essentieel belang zijn (verdere) verwarring te voorkomen, zoals huisvesting, hygiëne en voeding, financiële middelen en een dagritme. Door te letten op primaire levensbehoeften is vroegtijdige signalering, preventie en effectief professioneel handelen mogelijk. De gemeente wil nu de volgende stap maken en met de betrokken partners een samenwerkingsconvenant met heldere afspraken vastleggen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K.E. Nooijen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug (regio Utrecht).