Mobiele menu

Regionale coördinator Implementatie Wvggz, regio's Oost-Veluwe/Midden IJssel en Achterhoek

Projectomschrijving

Doel

Het project ‘Regionale coördinator Implementatie Wvggz, regio's Oost-Veluwe/Midden IJssel en Achterhoek’ kent 2 doelen:

  1. Het voorbereiden van een soepele overgang naar de Wet verplichte ggz (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd) voor zover het de gemeentelijke processen en verantwoordelijkheden betreft, inclusief een sluitende overdracht van informatie en verantwoordelijkheden aan netwerkpartners.
  2. Het informeren van betrokken ketenpartners (gemeenten, netwerkpartners, doelgroepen en naastbetrokkenen).

Resultaten

In het project is de basis gelegd voor een zorgvuldige uitvoering van gemeentelijke taken en sluitende ketensamenwerking in het kader van de Wvggz en Wzd.

De eerste ervaringen in de uitvoering laten zien dat het in de basis werkt. Wel is er noodzaak om de onderdelen van de werkprocessen en afspraken met de partners aan te vullen, aan te scherpen en te operationaliseren. Hierbij moet voornamelijk gefocust worden op:

  • De communicatie tussen ggz en gemeenten bij beëindiging van gedwongen zorg.
  • Het routeren van meldingen en aanvraag zorgmachtiging.
  • De samenwerking tussen de ggz en gemeenten in het kader van het zorgplan.

Het monitoren, tussentijds evalueren en acteren op de (knel)punten die daar uit komen is nodig om eind van het overgangsjaar 2020 vast te kunnen stellen of de implementatie volledig is geregeld en of er conform de bedoeling van de wet wordt (samen)gewerkt.

Meer informatie en andere lopende projecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het implementeren van de Wet verplichte ggz (Wvggz) die van kracht is vanaf 1 januari 2020. Bekijk de andere lopende projecten en krijg meer informatie over de Wvggz. 

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

In het project Implementatie Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd) Regio’s Oost-Veluwe/Midden-IJssel en Achterhoek is de basis is gelegd voor een zorgvuldige uitvoering van gemeentelijke taken en sluitende ketensamenwerking in het kader van Wvggz en de WZD (IBS procedure). De eerste ervaringen in de uitvoering laten zien dat het in de basis werkt. Wel de noodzaak om op bepaalde onderdelen te finetunen en aan te vullen. Monitoren, tussentijds evalueren en acteren op de (knel)punten is nodig om eind van het overgangsjaar 2020 vast te stellen dat de implementatie volledig is ingeregeld en dat conform de bedoeling van de wet wordt (samen)gewerkt.

Samenvatting van de aanvraag

Dit implementatieplan heeft als doel de Wvggz zorgvuldig voor te bereiden en in 16 gemeenten te implementeren. Daarbij zijn cliënten (ervaringsdeskundigen), vertegenwoordigers van familie, en alle relevante netwerkpartners uit zowel het zorg- als het veiligheidsdomein betrokken. Onderdeel van de aanpak is het voorzien in tijdige informatie en besluitvormingsdocumenten voor relevante betrokkenen, vormgeving van werkprocessen (binnen het netwerk, raming van benodigde formatie en budgetten, training aan betrokkenen, ict etc. Gewerkt wordt met een compacte stuurgroep (een burgemeester, een wethouder zorg, een procesregisseur sluitende aanpak (afkomstig uit het zorgdomein) en een manager Veiligheid & Recht. Afstemming wordt gezocht met netwerkpartners als OM, politie, en ggz-aanbieders. Hiertoe is een regionaal overleg bijeen geroepen. In gezamenlijkheid wordt afgestemd hoe aanpalende werkgebieden (WZD, jeugd, forensisch, huisartsenzorg etc) betrokken worden, en informatie met hen wordt gedeeld/processen met hen worden afgestemd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638025010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Sanders
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Apeldoorn

Gegevens projectleider

E-mailmarieke@interpactum.nl
Telefoon: 06 25 08 46 01

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Veluwe, Midden IJssel, Achterhoek.