Mobiele menu

Projectleider implementatie plan van aanpak voor personen met verward gedrag.

Projectomschrijving

De Midden-Limburgse gemeenten hebben met de partners op het gebied van zorg, welzijn en veiligheid gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld voor personen met verward gedrag. Het uitgangspunt is om de nodige zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag dichtbij de betrokkenen te organiseren.

Doel en werkwijze

Om deze personen goed te kunnen ondersteunen, werkt een projectleider aan het opzetten van:

  • een 24-uurs meldpunt voor niet acute hulpvragen van zowel psychiatrische als psychosociale problemen
  • een time-outvoorziening voor personen die niet opgenomen hoeven te worden, maar ook niet in staat zijn om naar huis te gaan
  • het creëren van een veilige omgeving voor deze doelgroep door de omgeving hiervan bewust te maken
  • het organiseren van passende ondersteuning voor personen die hulp op meerdere levensgebieden nodig hebben, waarbij de samenwerking tussen partners in het zorg- en veiligheidsdomein wordt geoptimaliseerd

Resultaten

De doelstelling om bovenstaande deelprojecten nader uit te werken is gelukt. Dit heeft geresulteerd in:

  • De regionale samenwerking, zowel tussen de deelnemende gemeenten als met de ketenpartners is op dit gebied sterk verbeterd.
  • Het aantal meldingen en aantal personen, met welke problematiek is veel inzichtelijker geworden. De daadwerkelijke inrichting van een meldpunt voor niet-acute hulpvragen vindt plaats in een vervolgproject.
  • Er is inzicht verkregen in de feitelijke behoefte aan een time-out voorziening. Op basis van het aantal personen dat in aanmerking zou komen voor de time-out voorziening en de beschikbare hoeveelheid plekken in de regio is besloten om aan te sluiten bij het Herstelhotel in Weert.
  • De samenwerking met de domeinen zorg en veiligheid is tot stand gekomen en dat heeft tot goede resultaten geleid.

Meer informatie

Verslagen


Eindverslag

De gemeenten in Midden-Limburg hebben gezamenlijk een plan aanpak voor verwarde personen opgesteld. Een aantal deelprojecten moesten nader uitgewerkt worden::
a. Vroegsignalering en toeleiding passende ondersteuning
• Meldpunt voor niet-acute hulpvragen
• Time-outvoorziening
b. Samenwerking en afstemming in de keten met aandacht voor de persoon en zijn naasten
c. Inclusieve en veilige woonomgeving
d. Passende ondersteuning zorg en straf
De doelstelling om deze deelprojecten nader uit te werken is gelukt. De regionale samenwerking, zowel tussen de deelnemende gemeenten als met de ketenpartners is op dit gebied sterk verbeterd. Het aantal meldingen en aantal personen, met welke problematiek is veel inzichtelijker geworden. De samenwerking met de domeinen zorg en veiligheid is tot stand gekomen en dat heeft tot goede resultaten geleid.

Samenvatting van de aanvraag

De Midden-Limburgse gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert werken samen om gezamenlijk te komen tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Het uitgangspunt is om voor deze zorg en ondersteuning dichtbij te organiseren. Per bouwsteen wordt bepaald of afspraken op lokaal, regionaal of provinciaal gemaakt moeten worden. Er wordt nu gewerkt om het plan van aanpak sluitend te krijgen en de bouwstenen regionaal of lokaal te organiseren. De hiaten zijn hierbij in kaart gebracht. In samenwerking met de cliënten en hun naasten, maar ook met de partners op gebied van zorg, welzijn en veiligheid wordt nu gewerkt om gezamenlijk een plan van aanpak te maken op de hiaten weg te nemen en de bouwstenen te optimaliseren. Gezamenlijk met de ketenpatners zijn de volgende hiaten vastgesteld, die als eerste aangepakt dienen te worden. 1. Vroegsignalerin, triage en toeleiding passende ondersteuning (kortdurende hulp en begeleiding en nazorg). - Meldpunt voor niet acute hulpvragen - Time-outvoorziening. 2. Samenwerking en afstemming in de keten met aandacht voor de personen en zijn naasten. 3. Preventie en levensstructuur door inclusieve en veilige woonomgeving. 4. Passende ondersteuning zorg en straf. Doelstelling: het doel van het project is om gezamenlijk te komen tot een nadere uitwerking van het plan van aan zodat er een sluitende aanpak komt voor personen met verward gedrag. Hierbij zijn drie belangrijke pijlers. 1. Integraal: alle partijen, domein overstijgend, worden betrokken. Dit betreft gemeenten en partners op het gebied van zorg, welzijn en veiligheid. Daarnaast hebben cliënten en naasten een centrale plek. 2. Sluitend: het plan heeft betrekking op alle 9 bouwstenen, zoals beschreven door het schakelteam. 3. Gedragen: het plan moet door alle relevante ondersteund worden en getekend. Implementatie van het plan van aanpak. het gezamenlijke plan van aanpak is zo goed als voltooid. de deelprojecten worden nader uitgewerkt. Om de implementatie zo goed en zo snel mogelijk te kunnen realiseren op regionaal en lokaal niveau, is het gewenst dat er voor de deelnemende gemeenten één projectleider wordt aangesteld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.A. Pelman
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Roerdalen

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Limburg:

  • Echt-Susteren
  • Leudal
  • Maasgouw
  • Nederweert
  • Roerdalen
  • Roermond
  • Weert