Mobiele menu

Dwars in Emmeloord:Door werken aan ruimte samen investeren in preventie en vroegsignalering bij mensen met (risico op) verward gedrag.

Projectomschrijving

Doel

DWARS en Beschermd Wonen in Beweging, in de Noordoostpolder, heeft door het samenspel tussen bewoners met psychische kwetsbaarheid, de gemeente, maatschappelijke organisaties, buurten en dorpen geleid tot zichtbaarheid én inclusie van bewoners die psychisch kwetsbaar zijn.


Resultaten

In het project is twee jaar gebouwd aan een open perspectief en een ‘zachte landing’ in de buurten en dorpen in de Noordoostpolder.
•    Een stevige positionering van ervarings- kennis en deskundigheid in beleid en uitvoering in de Noordoostpolder.
•    Een kwalitatieve versterking van de concrete samenwerking tussen professionals, de gemeente en mensen met ervarings- kennis en deskundigheid bij psychische kwetsbaarheid.
•    Een regiegroep stuurt de komende jaren op samenwerking tussen organisaties.
•    In het dorp Nagele wordt gewerkt aan een plek waar iedereen welkom is, ook mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Dat klinkt klein, en dat is het ook. Maar zo begint het.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

DWARS en Beschermd Wonen in Beweging in de Noordoostpolder heeft door het samenspel tussen bewoners met psychische kwetsbaarheid, de gemeente, maatschappelijke organisaties, buurten en dorpen geleid tot zichtbaarheid én inclusie van bewoners die psychisch kwetsbaar zijn. In het project is twee jaar gebouwd aan een open perspectief en een ‘zachte landing’ in de buurten en dorpen in de Noordoostpolder. Resultaat: een stevige positionering van ervaringskennis en -deskundigheid in beleid en uitvoering in de Noordoostpolder. En een kwalitatieve versterking van de concrete samenwerking tussen professionals, de gemeente en mensen met ervaringskennis en -deskundigheid bij psychische kwetsbaarheid: Een regiegroep stuurt de komende jaren op samenwerking tussen organisaties. En in het dorp Nagele wordt gewerkt aan een plek waar iedereen welkom is, ook mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Dat klinkt klein, en dat is het ook. Maar zo begint het. Het initiatief wordt de komende jaren ook doorontwikkeld in de andere dorpen van de Noordoostpolder. Met de resultaten van het project wordt de komende jaren ook geïnvesteerd in de inclusie van mensen met onbegrepen gedrag in de samenleving en aan preventie van overlast en ongemak.

Samenvatting van de aanvraag

Flevoland heeft, net als andere regio’s, te maken met een toename van meldingen over verwarde personen. Dit hangt onder meer samen met de ambulantisering van de ggz en de doorstroom in het beschermd wonen. Er is al veel geïnventariseerd. De vragen zijn complex. Er is behoefte aan een integrale aanpak waarin men daadwérkelijk werkt aan oplossingen. Hiervoor wordt momenteel een leercirkel opgezet tussen de gemeentes Almere, Lelystad, Dronten en de Noordoostpolder. Het plan dat nu voor subsidie wordt voorgelegd is gericht op één van die gemeentes: de Noordoostpolder, met een focus op Emmeloord. Hier is, naast de meldingen, veel zorg over ‘stille’ verwarde personen (die niet goed in beeld zijn) en voor het ‘erbij houden’ van jongeren in risicosituaties. Uitdaging daarbij is ook om de belendende dorpen in de Noordoostpolder hierin een rol te geven. Men wil praktisch met elkaar aan de slag. Er is een plan voor innovatief actie-leren opgezet waarin sociale professionals, ambtenaren, medewerkers van een woningbouwcorporatie, cliënten, ervaringsdeskundigen, buurtbewoners en naasten samen leren met behulp van creatieve werkvormen die moeilijk verwoordbare vragen begrijpelijk maken, die belangentegenstellingen in dialoog brengen, die signalering bevorderen, maatschappelijk herstel bevorderen, die preventie en vroegsignalering door álle partijen in de buurt of het dorp hanteerbaar maken. We ontwikkelen hiertoe samen een andere, destigmatiserende en krachtgerichte kijk, ook vanuit de wijk en de dorpen in de Noordoostpolder: Dwars!

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638017004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A. Weerman
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Noordoostpolder