Mobiele menu

Draagvlak voor Eerste hulp bij psychische problemen volgens Mental Health First Aid, regio Gelderland Midden

Projectomschrijving

Oog voor de samenleving!

Psychische problemen komen steeds vaker voor. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking krijgt hiermee te maken.  Voor deze doelgroep willen Indigo & Twomorrow, samen met MHFA, zich inzetten in de regio Gelderland-Midden.

Wat is MHFA?

Mental Health First Aid’ staat voor 1e hulp bij psychische ongevallen. MHFA biedt trainingen aan voor een ieder om meer basiskennis op te doen over psychische problemen en het begrip hiervoor te vergroten.

Doel

Na uitvoerige inventarisatie per gemeente in Gelderland-Midden willen wij 5 gemeenten meekrijgen om MHFA te implementeren binnen de eigen beleidsplannen. Hierbij zijn onze subdoelstellingen:

  • Realisatie van 5 MHFA-trainingen
  • Creëren van draagvlak voor MHFA om:
  1. het stigma rondom psychische problematiek tegen te gaan
  2. de handelingscapaciteit in een (crisis)situatie te verhogen
  3. vroegtijdige(re) signalering en betere preventie te bewerkstelligen

Voor meer informatie: Hélène Rigter, projectleider Indigo Gelderland, h.rigter@indigogelderland.nl

Resultaten

Na gegevens onderzoek hebben we 12 gemeenten benaderd. Hieruit zijn de gemeenten Arnhem,
Doesburg, Duiven, Ede en Wageningen geselecteerd voor verdere verdieping en de uitvoering van de pilot training MHFA. In de slotfase heeft ook een 6e gemeente zich gemeld, Zevenaar. Met deze gemeenten zetten we concrete vervolgstappen ten behoeve van structurele implementatie.

We hebben eerst een inventarisatie per gemeente gedaan om inzicht is krijgen in de doelgroep/problematiek.
Vervolgens is er veel gedaan aan het verspreiden van informatie bij de gemeenten door middel van het ontwikkelen van een folder, het voeren van gesprekken, het schriftelijke informeren en het geven van presentaties. De presentaties zijn op maat ingezet bij de verschillende gemeenten aan de hand van de inventarisatie en interviews. Na de presentaties zijn de pilot trainingen MHFA uitgevoerd.

Tot slot, is de samenwerking tussen Indigo Gelderland en Twomorrow én met andere samenwerkingspartners in de regio versterkt.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Dit project is gericht op het creëren van draagvlak voor de implementatie van MHFA in het beleid van 5 gemeenten in de regio Gelderland-Midden. Hiermee leveren we een bijdrage aan de bouwstenen preventie, vroegsignalering en inbreng van mensen met verward gedrag.

De gemeenten Gelderland-Midden maken lokale keuzes rond de bouwstenen preventie en vroeg signalering. Na gegevens onderzoek hebben we 12 gemeenten benaderd. O.a. frequentie psychische aandoeningen, aantal crisis DBC’s en E33 meldingen - aangevuld met interviews met ervaringsdeskundigen en naastbetrokkenen. Uit de gesprekken met gemeenten zijn Arnhem, Doesburg, Duiven, Ede en Wageningen geselecteerd voor verdere verdieping en de uitvoering van de pilot training MHFA. In de slotfase heeft ook een 6e gemeente zich gemeld, Zevenaar. Met deze gemeenten zetten we concrete vervolgstappen ten behoeve van structurele implementatie.

Tot slot, is de samenwerking tussen de 2 GGZ-instellingen én met samenwerkingspartners in de regio versterkt.

Samenvatting van de aanvraag

Dit plan van aanpak vormt de basis voor de subsidieaanvraag bij ZONMW in het kader van het Actieprogramma Regionale aanpak verward gedrag (regionale praktijk projecten). Het plan is opgesteld in nauw overleg met 2 grote GGZ-instellingen in de veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden – tevens (sub)licentiehouders van MHFA. De gemeenten Gelderland-Midden worden gekenmerkt door een lokale gemeentelijke aanpak in het kader van verward gedrag. Dit betekent voor de uitrol van de MHFA dat iedere gemeente afzonderlijk benaderd moet worden om de doelstelling van 1% geschoolde burgers te behalen. Met de gemeenten Arnhem, Ede, Zevenaar- Rijnwaarden en Doesburg zijn de eerste oriënterende gesprekken gevoerd en is er voorzichtig enthousiast gereageerd. Ook VGGM (GGD Gelderland Midden) heeft belangstelling om in gesprek te gaan. Om hier structureel opvolging aan te geven, alsook de overige gemeenten in de regio Gelderland-Midden te benaderen, is een investering noodzakelijk in de vorm van tijd, promotiemiddelen en training. De doelstelling van dit Plan van Aanpak is: het creëren van draagvlak voor de implementatie en (structurele) financiering van MHFA in de beleidsplannen van de individuele gemeenten omtrent sluitende aanpak verward gedrag. Alsook de realisatie van 5 MHFA-trainingen. Wij constateren dat er op samenlevingsniveau nog weinig gebeurd aan interventies gericht op preventie en vroegsignalering binnen de sluitende aanpak verward gedrag in deze regio. Dit project is dan ook noodzakelijk om deze bouwstenen een plek te kunnen geven De 12 gemeenten behorende bij het werkgebied van Pro Persona en GGNet in de GHOR regio Gelderland-Midden willen we kennis laten maken met het aanbod en doelstellingen van MHFA, passende bij de missie van MHFA Nederland om 1% van alle burgers te scholen rondom de betreffende resultaatgebieden: 1. Het vergroten van het kennisniveau over psychische problemen. 2. Het verhogen van de handelingscapaciteit in een (crisis) situatie. 3. Het tegen gaan van stigma. Dit sluit aan bij drie bouw stenen van de sluitende aanpak rond verward gedrag, te weten inbreng van mensen met verward gedrag en omgeving, preventie en vroegtijdige signalering.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. H.J.M. Rigter
Verantwoordelijke organisatie:
Indigo

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Gelderland Midden: Arnhem, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.