Mobiele menu

Crisiskaart Veluwe & Veluwevallei

Projectomschrijving

Het crisiskaartproject Veluwe & Veluwevallei wordt door de Stichting Herstelproces uitgevoerd. Het project dat mogelijk wordt gemaakt door de bijdrage van ZonMw, is gericht op de inwoners van de gemeenten Oldebroek, Nunspeet, Elburg, Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk en Barneveld.

Doel

Het project draagt bij aan de gemeentelijke projecten die betrekking hebben op de landelijke aanpak personen die verward gedrag vertonen. De crisiskaart wordt aangeboden aan iedere inwoner die daar behoefte aan heeft, ongeacht het feit of zij bij een ggz-instelling onder behandeling zijn of niet.

Samenwerking

Het project wordt gedragen door de genoemde gemeenten, ggz-instellingen die in die gemeenten actief zijn, welzijnsinstellingen, het veiligheidshuis en politiediensten. Dit om de crisiskaart zo effectief mogelijk in te kunnen zetten.

Werkwijze

De crisiskaarthouder wordt bij het samenstellen ondersteund door een opgeleide crisiskaartconsulent. Deze zet zich, uitgaande van eigen ervaring, op vrijwillige basis in voor de medemens.

Resultaten

Het project heeft de volgende concrete doelstellingen gekregen:

  1. Het bekendmaken van de crisis/hulpkaart in de regio Noord-Veluwe.
  2. Opname van de kaarten in het systeem van de meldkamers (112).
  3. Het opstellen van 50 crisis/hulpkaarten.
  4. Borging van de crisis/hulpkaart na afloop van het project.

Er zijn veel contacten en overleggen nodig geweest om dit te bereiken. Het aansluiten bij/gebruikmaken van de mogelijkheden van OZOverbindzorg/Psynet is hier erg behulpzaam in geweest. Er wordt samen opgetrokken bij de implementatie van OZOverbindzorg en de crisis/hulpkaart.

De politie in de regio is enthousiast over de crisis/hulpkaart. Hierdoor is er een overeenstemming bereikt om informatie van kaarthouders op te nemen. Hierbij wordt alleen informatie verstrekt waarvoor de kaarthouder toestemming heeft gegeven.

Het aantal kaarten is nog niet behaald. Na de belemmeringen die Corona met zich meebrengt, worden er naar verwachting 50 aan toegevoegd. De crisis/hulpkaart wordt een vast onderdeel van het Praktijkhuis Harderwijk/Platform Ervaringsdeskundigen Noord-Veluwe.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De doelstellingen van het project:
1) het bekendmaken van de crisis/hulpkaart in de regio Noord-Veluwe.
2) Opname van de kaarten in het systeem van de meldkamers (112).
3) Het opstellen van 50 crisis/hulpkaarten.
4) Borging van de crisis/hulpkaart na afloop van het project.

Er zijn veel contacten en overleggen nodig geweest om dit te bereiken. Het aansluiten bij/gebruikmaken van de mogelijkheden van OZOverbindzorg/Psynet is hier erg behulpzaam in geweest. Er wordt samen opgetrokken bij de implementatie van OZOverbindzorg en de crisis/hulpkaart.
De politie in de regio is enthousiast over de crisis/hulpkaart, hierdoor is er een overeenstemming bereikt om informatie van kaarthouders op te nemen. Hierbij wordt alleen informatie verstrekt waarvoor de kaarthouder toestemming heeft gegeven.
Het aantal kaarten is nog niet behaald. Na de belemmeringen die corona met zich meebrengt, worden er naar verwachting 50 aan toegevoegd.
De crisis/hulpkaart wordt een vast onderdeel van het Praktijkhuis Harderwijk/Platform Ervaringsdeskundigen Noord-Veluwe.

Samenvatting van de aanvraag

Het betreft een aanvraag voor een crisiskaartproject voor de regio Veluwe & Veluwevallei. Deze aanvraag is tot stand gekomen door de vraag naar crisiskaarten vanuit GGZ instellingen en gemeenten in deze regio. Het project wordt uitgevoerd door ervaringsdeskundigen en herstelmedewerkers die verbonden zijn aan de Stichting Herstelproces. Het doel is om de crisiskaart beschikbaar te stellen aan iedereen die daar behoefte aan heeft. De potentiële kaarthouders worden doorverwezen door zowel GGZ instellingen als gemeenten. Dit project is gebaseerd op samenwerking met alle mogelijke instanties en organisaties in de betreffende regio en zal aansluiten bij de verschillende projecten rondom het thema Mensen met verward gedrag die bij de verschillende gemeenten opgestart worden/zijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638013010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. de Boed
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Herstelproces

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio's Gelderland Midden en Noordoost-Gelderland: Barneveld, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.