Sporten en bewegen nemen een belangrijk plek in het gezondheidsbeleid in Nederland. Want bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en vermindert de kansen op diverse (chronische) ziekten en psychische aandoeningen. Ook is sporten en bewegen goed voor de ontwikkeling (sociaal, cognitief, persoonlijk, motorisch) van kinderen en jongeren. In Nederland wordt volop gesport. Maar er zijn nog veel mensen in onze samenleving die niet genoeg bewegen zoals bijvoorbeeld kwetsbare groepen. ZonMw stimuleert een hogere en duurzamere sportdeelname en een gezonde en actieve leefstijl met diverse programma's.

Uitgelicht

Over sportparticipatie

Met programma’s als Sport en Bewegen in de Buurt en het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is gezondheid…’,  wil het ministerie van VWS een hogere en duurzamere sportdeelname en een gezonde en actieve leefstijl verbeteren. ZonMw draagt met programma’s zoals Sportimpuls en het Onderzoeksprogramma Sport  bij aan het stimuleren van een hogere sportdeelname, meer bewegen en aan kennisontwikkeling hierover.

Resultaten en opbrengsten van 5 jaar sportonderzoek

cover resultaten en opbrengst 5 jaar sportonderzoek

In een dynamisch digitaal magazine vindt u de resultaten en opbrengsten bij elkaar. 25 projecten hebben veel kennis een bruikbare producten en innovaties opgeleverd.
Nieuwsgierig?

Bekijk, lees en beleef de resultaten

Sportimpuls Kinderen Sportief op gewicht 2017

In de 5e ronde zijn 21 projecten toegekend voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro.

Meer weten? Bekijk de factsheet

Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten 2017

In de 4e ronde zijn 54 projecten toegekend voor bijna 3,8 miljoen euro.

Meer weten? Bekijk de factsheet

Structureel sportaanbod door Sportimpuls

Twee projecten in de kijker: hoe is het ze vergaan nadat de subsidie vanuit Sportimpuls stopte?

Lees het artikel in Mediator over deze 2 projecten

Fitter met een beperking

Hoe gezond is sport voor kinderen met een beperking of een chronische ziekte? En lukt het ook om deze kinderen meer te laten bewegen en – nog belangrijker –  in beweging te houden?

Wat zijn de voor- en nadelen voor deze kinderen?

Beweegkuur

De BeweegKuur is een door het NISB (nu Kenniscentrum Sport) ontwikkelde gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas of overgewicht en een risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten. Deelnemers maken onder begeleiding van een leefstijladviseur een plan voor een gezonder eetpatroon én een actievere leefstijl. 

Meer informatie over de Beweegkuur

Actueel

Volg via RSS

Innovatieve ideeën in de sport beloond met Nationale Sportinnovator Prijs 2018

Tijdens de Meet & Matchmiddag voor bedrijven en Sportinnovator Centra op 4 december 2018 heeft het Topteam Sport vijf innovaties beloond met de Nationale Sportinnovator Prijs 2018. Zij ontvangen van Sportinnovator een totaalbedrag van €216.065 om hun innovatie te ontwikkelen tot een concreet product dat sporters beter gaat ondersteunen op mentaal vlak.

Prijswinnaars in stadion
Nieuws

Sportonderzoek in beeld

Welke kennis zit verscholen in de slimme sporthal? Hoe geef je een pedagogisch sportklimaat vorm? Wat betekent bewegen als medicijn voor artsen en patiënten? En hoe kunnen topsporters goed presteren bij extreme weersomstandigheden? Vragen waar de onderzoekers zich over buigen in de projecten van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen. In beeld gebracht in 4 films.

Nieuws

Subsidieronde Sport en Bewegen geopend

Heeft u concrete onderzoeksvragen over bijvoorbeeld bewegen en vitaliteit, de kansen die sport biedt om maatschappelijke problemen aan te pakken of op het gebied van technologie en data voor betere sportprestaties? Dan nodigt ZonMw u van harte uit om projectideeën (oftewel verkorte subsidieaanvragen) in te dienen in deze tweede subsidieronde binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website