Mobiele menu

Wheelchair Sports Performance Monitor

Projectomschrijving

Inzicht in de individuele sportprestatie is een voorwaarde om aan prestatie verbetering te kunnen werken, dus maken veel sporters gebruik van meetapparatuur. Voor valide sporters is dergelijke apparatuur ruim voor handen en vaak voor een betaalbare prijs. Voor rolstoel sporten is er geen geschikt systeem. Door het ontbreken van informatie over rolstoel specifieke prestaties, lukt het ook niet om trainingsmethoden en materiaal optimalisatie goed te evalueren. Binnen het RAAKpro onderzoeksproject de “perfecte sportrolstoel” is een methode ontwikkeld om de rolstoelprestatie tijdens wedstrijden en trainingen te kunnen meten, maar deze methode is nog duur en complex. De sporters en coaches zouden graag een product zien waarmee ze zelf dergelijke metingen zelf kunnen verrichten. Het doel van dit project is een goedkoop en robuust systeem te ontwikkelen voor het meten van sportrolstoel bewegingen, de Wheelchair Sports Performance Monitor (WSPM).

Producten

Titel: Speed profiles in wheelchair court sports; comparison of two methods for measuring wheelchair mobility performance
Auteur: van der Slikke, R.M.A., Mason, B.S., Berger, M.A.M., Goosey-Tolfrey, V.L.
Magazine: Journal of Biomechanics
Link: https://doi.org/10.1016/j.jbiomech.2017.10.040
Titel: Out of the lab, onto the court
Auteur: Van Der Slikke, R.M.A.
Link: https://repository.tudelft.nl/

Verslagen


Eindverslag

Rolstoelsporters hebben de wens om meer inzicht te krijgen in de eigen prestatie, zowel tijdens de wedstrijd als de training. Het doel van dit project was om een goedkoop en robuust systeem te ontwikkelen voor het meten van sportrolstoel bewegingen, de Wheelchair Sports Performance Monitor (WSPM). Hiertoe zijn prototypes gemaakt die het mogelijk maken om te meten wat voor afstanden een rotstoelsporter aflegt, hoe snel ze gaan, hoe snel ze roteren, etc. Die informatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te kijken hoe een wedstrijd verlopen is, of om te kijken hoe nieuwe trainingsmethoden de rolstoelprestatie beïnvloeden. De huidige prototypes kunnen goed ingezet worden voor studenten projecten, die daarmee rolstoelsporters kunnen ondersteunen. In een vervolgfase zullen de prototypes op basis van de testresultaten doorontwikkeld worden naar een echt consumentenproduct, zodat alle rolstoelsporters voortaan de mogelijkheid krijgen om eigen prestaties te monitoren.

Samenvatting van de aanvraag

Inzicht in de individuele sportprestatie is een voorwaarde om aan prestatie verbetering te kunnen werken, dus maken veel sporters gebruik van meetapparatuur. Voor valide sporters is dergelijke apparatuur ruim voor handen en vaak voor een betaalbare prijs, voor zowel top- als amateur sporter. Voor rolstoel sporten is er geen geschikt systeem, waardoor zij zich moeten behelpen met globale uitkomsten als tijd op bijvoorbeeld een sprinttest. Door het ontbreken van informatie over rolstoel specifieke prestatie, lukt het ook niet om trainingsmethoden en materiaal optimalisatie goed te evalueren. Binnen het RAAKpro onderzoeksproject de “perfecte sportrolstoel” is een methode ontwikkeld om de rolstoelprestatie tijdens wedstrijden en trainingen te kunnen meten, maar deze methode is nu nog duur en complex. De sporters en coaches die in het onderzoek participeerden zagen meteen de grote meerwaarde van de uitkomsten en zouden graag een product zien waarmee ze zelf dergelijke metingen kunnen verrichten. Het doel van dit project is om een goedkoop en robuust systeem te ontwikkelen voor het meten van sportrolstoel bewegingen, de Wheelchair Sports Performance Monitor (WSPM). De kennis uit het onderzoek moet hiervoor verweven worden met de meest geschikte sensor configuratie, firmware en datastreaming, om zo te komen tot 10 testbare prototypes. De prototypes zullen ingezet worden in diverse rolstoelsporten (rolstoelbasketbal, rolstoeltennis en wheelen), om ze te testen op bruikbaarheid en toepassingsmogelijkheden. In een vervolg project zullen de prototypes verder doorontwikkeld worden naar consumenten producten, zodat ook de rolstoelsporters de zo gewenste professionaliseringsslag kunnen maken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.A.M. Berger
Verantwoordelijke organisatie:
De Haagse Hogeschool