Mobiele menu

Sailing Innovation Centre

Projectomschrijving

Het Sailing Innovation Centre (SIC) is een initiatief van NOC*NSF, Watersportverbond, Technische Universiteit Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en de gemeente Den Haag.

SIC helpt bij het versnellen van innovaties in de zeilsport. Daarmee ondersteunt het centrum de sportieve ambities van Nederland in de zeilsport, bevordert de belangstelling voor het zeilen en draagt bij aan economische groei door het ondersteunen van bedrijven bij het realiseren van nieuwe en betere producten en diensten. Kortom: meer medailles, meer mensen de zeilsport laten beleven, én meer business.

SIC breidt uit met een ‘Proeftuin op de Noordzee’, een zeegebied vlak buiten de haven van Scheveningen ingericht met meetapparatuur en een datanetwerk - dit is uniek in de wereld. De Proeftuin op de Noordzee zal dienen als meet- en testlocatie voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Focus is op drie werkvelden: Zeil Coach Cockpit', Zeilwedstrijd van de Toekomst en Meet- en testomgeving voor ondernemers.

Verslagen


Eindverslag

Het Sailing Innovation Centre (SIC) is een initiatief van NOC*NSF, Watersportverbond, TUDelft, VUAmsterdam en Gemeente Den Haag.
SIC helpt bij het versnellen van innovaties in de zeilsport. Daarmee ondersteunt het centrum de sportieve ambities van Nederland in de zeilsport, bevordert de belangstelling voor het zeilen en draagt bij aan economische groei door het ondersteunen van bedrijven bij het realiseren van nieuwe producten en diensten. Kortom: meer medailles, meer mensen de zeilsport laten beleven, én meer business.
Het project ‘Proeftuin op de Noordzee’ gaat van start. Voor de kust van Den Haag komt een testgebied van 10x10 zeemijl met apparatuur voor het meten van o.a. wind, stroming en golven. Met daarbij een netwerk en servers om die data zo snel mogelijk naar de wal te brengen en te verwerken. In deze Proeftuin op de Noordzee - uniek in de wereld - kunnen bedrijven, met name MKB-ers, innovaties voor de watersport en de maritieme sector testen en demonstreren.
Voor het SIC betekent de Proeftuin op de Noordzee een versnelling en verbreding van lopende projecten in de programma’s Zeil Coach Cockpit en Zeilwedstrijd van de Toekomst.

Samenvatting van de aanvraag

Het Sailing Innovation Centre is een samenwerkingsverband tussen NOC*NSF, Watersportverbond, Technische Universiteit Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en de gemeente Den Haag. Het Sailing Innovation Centre maakt deel uit van Sportinnovator, het landelijke netwerk voor sportinnovatie. Het is de visie van het Sailing Innovation Centre om samen met anderen er voor te zorgen dat Scheveningen dé plek wordt van naam en faam als de beste en meest innovatieve trainingslocatie voor zeilen ter wereld. Ook voor zeilwedstrijden. De missie van het SIC is om de partijen bij elkaar te brengen die innovaties in de zeilsport kunnen versnellen. Zij ondersteunt bedrijven, kennisinstellingen en de sport om oplossingen te zoeken voor uitdagende vraagstukken en innovaties. Voor zowel top- als breedtesport. Uiteindelijk is de doelstelling meer medailles, meer mensen die de zeilsport beleven en meer business. Het Sailing Innovation Centre gaat uitbreiden met een fysieke meet- en data-infrastructuur op zee, de zogenaamde ‘Proeftuin op Zee’. Hiervoor wordt een gebied van 10 x 10 zeemijlen vlak buiten de haven van Scheveningen ingericht met diverse meetapparatuur en een datanetwerk. Een dergelijke faciliteit is de eerste in zijn soort en uniek in de wereld. De Proeftuin op Zee vormt de belangrijkste basisvoorziening, als meet- en testlocatie, voor activiteiten van het Sailing Innovation Centre. Producten en diensten van het Sailing Innovation Centre hebben daarbij een duidelijke focus op drie werkvelden: ‘Zeil Coach Cockpit’, ‘Zeilwedstrijd van de Toekomst’ en ‘Meet- en testomgeving voor ondernemers’. De (nieuwe) producten, diensten en activiteiten die worden aangeboden c.q. ontwikkeld voor de sport en het bedrijfsleven gaan ook rendement opleveren voor een financieel gezond Sailing Innovation Centre dat in 2021 geheel zelfstandig functioneert.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
5380015041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. C.W.N. van Bladel
Verantwoordelijke organisatie:
Technische Universiteit Eindhoven