Mobiele menu

Het effectiever aandrijven van de sportrolstoel in het rolstoeltennis

Projectomschrijving

Bij rolstoeltennis is de aandrijving van de rolstoel verschillend voor beide handen, aangezien de atleet een racket in één van de handen heeft. Er zijn verschillen in techniek (o.a. kracht en timing) gevonden tussen het aandrijven van een rolstoel met en zonder racket. Er treedt namelijk vermogensverlies op bij het koppelen van de hand met racket aan de hoepel en om dat te compenseren ontstaan er hogere piekkrachten tijdens de duwfase. Deze verhoogde piekkrachten zouden kunnen leiden tot een blessure. Het is daardoor te verwachten dat optimalisatie van de koppeling van de hand met racket zal leiden tot een prestatieverbetering van de atleet. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een verbeterde hoepel voor de rackethand. Dit doen we door meerdere prototypen te ontwikkelen welke we vervolgens testen bij de (sub)top rolstoeltennissers. Het uiteindelijke doel is dat de Nederlandse rolstoeltennissers met deze verbeterde hoepel gaan rijden.

Verslagen


Eindverslag

Bij rolstoeltennis is de propulsie van de rolstoel verschillend voor beide handen, aangezien de atleet een racket in één van de handen heeft. Verschillen in propulsietechniek (o.a. kracht en timing) zijn gevonden tussen het aandrijven van een rolstoel met en zonder racket. Er treedt vermogensverlies op bij het koppelen van de hand met racket aan de hoepel en om dat te compenseren ontstaan er hogere piekkrachten tijdens de duwfase. Deze verhoogde piekkrachten zouden kunnen leiden tot een blessure. Het is daardoor te verwachten dat optimalisatie van de koppeling van de hand met racket zal leiden tot een prestatieverbetering van de atleet.
De KNLTB heeft daarom de vraag gesteld hoe de rolstoel effectiever kan worden aangedreven. Binnen het project “rolstoeltennis”, is een concept ontwikkeld waarbij de interface tussen de hand, racket en de hoepel geoptimaliseerd is. Dit project was een samenwerking tussen de KNTLB, Expertise Centrum Bewegingstechnologie (HHS), CASA READE, Faculteit Bewegingswetenschappen (VU en RUG/UMCG), NOC*NSF, Motion Matters en DIDID.
Doel van dit project was het valideren van een verbeterde vorm van de hoepel (o.a. definiëring maten en materialisatie) voor de rackethand. Voor deze validatie zijn er meerdere prototypes vervaardigd. De prototypes zijn getest door (sub)top rolstoeltennissers in de training. Dit heeft uiteindelijk geleid tot 2 verschillende ontwerpen: één voor de racketkant en één voor de niet racketkant.

Samenvatting van de aanvraag

Bij rolstoeltennis is de propulsie van de rolstoel verschillend voor beide handen, aangezien de atleet een racket in één van de handen heeft. Verschillen in propulsietechniek (o.a. kracht en timing) zijn gevonden tussen het aandrijven van een rolstoel met en zonder racket. Er treedt vermogensverlies op bij het koppelen van de hand met racket aan de hoepel en om dat te compenseren ontstaan er hogere piekkrachten tijdens de duwfase. Deze verhoogde piekkrachten zouden kunnen leiden tot een blessure. Het is daardoor te verwachten dat optimalisatie van de koppeling van de hand met racket zal leiden tot een prestatieverbetering van de atleet. De KNLTB heeft daarom de vraag gesteld hoe de rolstoel effectiever kan worden aangedreven. Binnen het project “rolstoeltennis”, is een concept ontwikkeld waarbij de interface tussen de hand, racket en de hoepel geoptimaliseerd is. Dit project is een samenwerking tussen de KNTLB, Expertise Centrum Bewegingstechnologie (HHS), CASA READE, Faculteit Bewegingswetenschappen (VU en RUG/UMCG), NOC*NSF, Motion Matters en DIDID. Dit concept, een nieuwe hoepel, kenmerkt zich door een vlakke ondersteuning van het racket en ondersteuning van de hand door 2 gekromde vlakken. Op deze manier wordt de contactoppervlakte vergroot voor het racket en de hand. Daarnaast is er gekeken naar gebruik van ruw materiaal en diverse typen textuur op verschillende plekken van de hoepel voor zowel de racket als niet racket hand. Doel van dit project is het valideren van een verbeterde vorm van de hoepel (o.a. definiëring maten en materialisatie) voor de rackethand. Voor deze validatie worden er meerdere prototypes vervaardigd. De prototypes worden getest door (sub)top rolstoeltennissers in een gecontroleerde testomgeving met een rolstoelergometer (de Lode ergometer met eigen stoel) en op de tennisbaan middels de ontwikkelde Wheelchair Sport Performance Monitor (WSPM) (ontwikkeld in het raak-pro project “de perfecte rolstoel” en het Sportinnovator project Wheelchair Sports Performance Monitor).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.E. Hoekstra MSc
Verantwoordelijke organisatie:
KNLTB