Mobiele menu

BODY PROJECT NL - Gezond Presteren als Sporter. Preventie van eetproblemen in de sport.

Projectomschrijving

Body Project NL – Gezond presteren als sporter.
Het vinden van de juiste balans in voeding en sport is een groot probleem voor veel sporters. De
overtuiging dat dunner en/of gespierder zijn tot betere prestaties leidt, kan hierbij een grote rol
spelen, evenals de noodzaak om te voldoen aan gewichtscriteria (zoals bij judo of binnen de
roeisport).
(W)EET WAT JE DOET is een trainerscollectief dat trainingen geeft over hoe topsporters op een
gezonde manier het maximale uit zichzelf kunnen halen.
Het zoeken naar de balans tussen training, voeding en rust is bij iedere sporter, sportploeg en
selectie aan de orde. Wij kennen die zoektocht in de topsport uit eigen ervaring en delen onze
lessen met andere sporters, trainers, coaches, staf, bestuur en/of ouders. Doel is hierbij het
stimuleren van gezond (prestatie)gedrag en het streven naar een gezondheidsideaal om preventie
van eetproblemen in de sport en vroegsignalering te vergroten.

Verslagen


Eindverslag

Body Project NL – Gezond presteren als sporter.

Het vinden van de juiste balans in voeding en sport is een groot probleem voor veel sporters. De overtuiging dat dunner en/of gespierder zijn tot betere prestaties leidt, kan hierbij een grote rol spelen, evenals de noodzaak om te voldoen aan gewichtscriteria (zoals bij judo of binnen de roeisport).

(W)EET WAT JE DOET is een trainerscollectief dat trainingen geeft over hoe topsporters op een gezonde manier het maximale uit zichzelf kunnen halen.
Het zoeken naar de balans tussen training, voeding en rust is bij iedere sporter, sportploeg en selectie aan de orde. Wij kennen die zoektocht in de topsport uit eigen ervaring en delen onze lessen met andere sporters, trainers, coaches, staf, bestuur en/of ouders. Doel is hierbij het stimuleren van gezond (prestatie)gedrag en het streven naar een gezondheidsideaal om preventie van eetproblemen in de sport en vroegsignalering te vergroten.
www.weetwatjedoet.nl

Samenvatting van de aanvraag

Het vinden van de juiste balans in voeding en sport is voor veel sporters een worsteling. De overtuiging dat dunner en/of gespierder zijn tot betere prestaties leidt, kan hierbij een grote rol spelen, evenals de noodzaak om te voldoen aan gewichtscriteria (zoals bij judo of binnen de roeisport). Onderzoek laat zien dat sporters vaker dan niet-sporters en vrouwelijke sporters vaker dan mannelijke sporters leiden aan een (sub)klinische eetstoornis, met name in esthetische, gewichtsklassen- en duursporten. Doordat eetproblematiek een enorme schade aan de gezondheid, het welzijn en de sportprestaties kan geven, zijn vroegtijdige herkenning en vooral preventie essentieel. In 2017 is onder supervisie van Karin de Bruin Sportpsycholoog een start gemaakt om het succesvolle Female Athlete Body Project te vertalen naar de Nederlandse sportsituatie. Deze aanvraag beoogt het huidige preventietrainingsformat te optimaliseren, zodat de training breed en effectief kan worden ingezet in de sport in het algemeen en binnen alle risicosporttakken in het bijzonder. Doel is hierbij het aanleren en bestendigen van gezond (prestatie)gedrag en het streven naar een gezondheidsideaal in tegenstelling tot het dunheidsideaal om eetproblemen te voorkomen. Diverse mentale aspecten die een rol spelen bij (gezond) presteren worden getraind (zowel face-to-face als online), zoals betere zelfzorg en herstel, een gezondere stresshantering en positieve gedachten en gevoelens over jezelf. Naast sportersmodules wordt ook een coachmodule ontwikkeld, met als doel kennis, houding en vaardigheden van de begeleiding over vroeg signaleren en preventie van eetproblemen in de sport te vergroten. Samen met de opzet van een trainerspoule en sociale kaart wordt een voor de Nederlandse sport toegankelijk, effectief en continue aangeboden preventieprogramma gerealiseerd binnen een multidisciplinair samenwerkingsverband van onderwijs en onderzoek, kenniscentra, (ervarings-)deskundigheid, bedrijfsleven en sportbonden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001035
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.P. de Bruin
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam