Mobiele menu

Sport en Zorg in Maasdonk slaan handen ineen voor mensen met overgewicht en diabetici

Projectomschrijving

Patiënten uit zowel de huisartsenpraktijken als uit onze fysiotherapiepraktijk zijn moeilijk duurzaam in beweging te krijgen. Door middel van dit project, waarbij de Menukaart interventie Fitness 2.0. zal worden ingezet willen we primair inactieve volwassenen met (pre)diabetes en/of overgewicht (BMI>25) binnen de gemeente Maasdonk aanzetten tot een actievere leefstijl met behulp van een beweegmakelaar welke als bruggenbouwer fungeert tussen 0e en 1e lijn en zorgt voor een warme overdracht van deelnemers tussen verschillende samenwerkingspartners. Door middel van een multidisciplinaire samenwerking met sport- en
beweegaanbieders, huisartsen, POH, fysiotherapeuten, diëtiste, GGD e.a. zal de doelgroep aan worden gezet tot een actievere leefstijl. Met beweegvormen voor iedere beurs. Door de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) met de beweegmakelaar en samenwerking tussen 0e en 1e lijn komt er een
structurele organisatie om de sportparticipatie van niet actieven lokaal te verhogen. 

Verslagen


Eindverslag

De sportparticipatie van de inactieve volwassenen met
(pre)diabetes en/of overgewicht (B.M.I.>25) in de (voormalige) gemeente Maasdonk is toegenomen. Dit is mede tot stand gebracht door het inzetten van een beweegmakelaar, welke als bruggenbouwer heeft gefungeerd tussen de nulde en 1e lijn. Door middel van een multidisciplinaire samenwerking is deze groep aangezet tot een actievere leefstijl. Er zijn in ons project 103 deelnemers actief geworden die voorheen niet aan sport deden! Hiervan is 89% actief gebleven. De gecombineerde leefstijlinterventie gaat ook door na het beëindigen van dit project. De samenwerking met de eerste lijn en lokale sportaanbieders zal nog verder ontwikkeld moeten worden. Het is slechts zeer beperkt gelukt om binnen de (inmiddels opgeheven) gemeente Maasdonk een structurele gecombineerde leefstijlinterventie op te zetten. Door deelname aan ons project is het aantal personen met overgewicht afgenomen. Het actiever worden van niet actieve volwassenen heeft geleid tot hieraan gerelateerde gezondheidswinst.

We zijn tevreden over de samenwerking met sportverenigingen in de omgeving. Elke deelnemende vereniging staat open voor activiteiten en zij werken graag mee om mensen enthousiast te maken en te houden voor de sport. Ook de verbinding met het gemeentelijk beleid is prima. Dit project sluit prima aan op het nieuwe beleidsplan van de gemeente en het contact en verslaglegging verloopt goed. Echter krijgen we straks wel te maken met de herindeling waardoor de gemeente Maasdonk gesplitst wordt in twee gemeenten (Oss en Den Bosch).

Op dit moment loopt de tijdsplanning echter niet geheel als verwacht. Het aantal deelnemers wat we op dit moment voor ogen hadden is nog niet behaald. Dit komt mede door een niet goed lopende samenwerking met enkele POH, waardoor doorverwijzingen niet of niet goed gedaan worden. Tevens hebben ledenwervingsacties in het verleden niet gezorgd voor het beoogd aantal nieuwe deelnemers. Vanaf september wordt er een geheel nieuwe aanpak gecreëerd waarbij we een groei verwachten.

Daarnaast merken we dat er weinig deelnemers zijn die kiezen voor een interventie van de menukaart. Slechts een kleine groep kiest voor een interventie. De grootste groep blijft fitnessen, de activiteit waarmee ze zijn begonnen om beweegervaring op te doen en conditie op te bouwen. Om mensen tóch kennis te laten maken met andere sporten organiseren we binnenkort proeflessen/kennismakingslessen in groepjes om het laagdrempelig te houden.

Samenvatting van de aanvraag

Patiënten uit zowel de huisartsenpraktijken als uit onze fysiotherapiepraktijk zijn moeilijk duurzaam in beweging te krijgen. We hebben hier nog geen (betaalbare) deskundige (beweegmakelaar) voor. Door middel van dit project, waarbij de interventie Fitness 2.0. zal worden ingezet willen we primair inactieve volwassenen met (pre)diabetes en/of overgewicht (BMI>25) binnen de gemeente Maasdonk aanzetten tot een actievere leefstijl met behulp van een beweegmakelaar welke als bruggenbouwer fungeert tussen 0e en 1e lijn en zorgt voor een warme overdracht van deelnemers tussen verschillende samenwerkingspartners. Door middel van een multidisciplinaire samenwerking met sport- en beweegaanbieders, huisartsen, POH, fysiotherapeuten, diëtiste, GGD e.a.. zal de doelgroep aan worden gezet tot een actievere leefstijl. Met beweegvormen voor iedere beurs. Door de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) met de beweegmakelaar en samenwerking tussen 0e en 1e lijn komt er een structurele organisatie om de sportparticipatie van niet actieven lokaal te verhogen. We gaan het aanbod later ook aanbieden aan jongeren met overgewicht van 13 tot 18 jaar in de vorm van de interventie RealFit. Hier zal tevens subsidie voor worden aangevraagd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002314
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R.C.W. Loeffen
Verantwoordelijke organisatie:
Move 2B Fit