Mobiele menu

Judo in de Zorg Venlo

Projectomschrijving

De gemeente Venlo scoort goed als het gaat om bewegen en gezondheid bij kinderen en jongeren. Bij kinderen uit het speciaal onderwijs wordt het gewenste percentage van >85 niet gehaald. Met Judo in de Zorg Venlo willen we kinderen uit het speciaal onderwijs kennis laten maken met de georganiseerde sport en sport als hulpmiddel bij hun ontwikkeling. Judo is hiervoor uitermate geschikt. Om dit te bewerkstelligen worden er een aantal nieuwe initiatieven ontplooid:

  • Het Speciaal Onderwijs krijgt jaarlijks judo aangeboden: een cyclus tijdens de gymles en een cyclus naschoolse sport.
  • Op locatie van de zorgaanbieders die met de doelgroep werken worden clinics verzorgd.
  • Na de kennismaking bieden we passend vervolg middels bestaande judoclubs of...
  • Onder de naam Otazuke Judo is er een nieuwe judoclub in het leven geroepen voor kinderen die niet binnen het bestaande aanbod geplaatst kunnen worden.

Bijzonder aan dit project is dat judo het middel is, de ontwikkeling van het kind staat centraal.

Verslagen


Eindverslag

Het project Judo in de Zorg Venlo is een enorm succes geweest. Ruim 900 kinderen hebben via het onderwijs kennis gemaakt met judo. Elk hebben zij 8 judolessen verdeeld over 2 jaar gehad. In totaal hebben ruim 170 kinderen deelgenomen aan naschoolse judolessen en zijn er 76 kinderen lid geworden van een judovereniging. Het merendeel werd rechtstreeks lid van Stella Duce, de reeds bestaande vereniging waarin ik al les gaf, een deel had Otazuke Judo (de nieuw opgerichte JIZ-club) nodig als opstartfase.
Otazuke Judo heeft zich na afloop van de subsidieperiode opgeheven aangezien de judoka's uiteindelijk allemaal kunnen gedijen in een reguliere groep waarin we wat minder kinderen en extra begeleiding plaatsen.
Een aantal groepen kinderen hebben deelgenomen aan de Judo op Recept cycli. Zij hebben in kleine groepen kinderen met gelijkgestemden aandacht kunnen geven aan hun problematiek en handvaten gekregen om hiermee om te gaan. Voor veel van deze deelnemers is er echt een substantiële bijdrage in de omgang met hun probleem geleverd. Helaas was de animo en vooral de ondersteuning van interventie-eigenaar Judo Bond Nederland hier onvoldoende in.
Behalve de tegenvallende animo in de JOR-cycli hadden we nog een tegenvaller: de locatie in de Taalbrug waar we de zaal gratis konden gebruiken kon niet door gaan. De nieuwe directrice wilde dit niet. Uiteindelijk is er een gemeentelijke locatie gehuurd. Ook de aanhangwagen zou aanvankelijk gratis gestald kunnen worden bij een bedrijf. Helaas bleek deze toezegging na 3 weken toch niet wat we gehoopt hadden: hij mocht er toch niet staan. Ook hiervoor zijn extra kosten in de vorm van een gehuurde parkeerplaats gekomen.
Het hoofddoel: vergroten sportparticipatie van kinderen uit het speciaal onderwijs is voor een groot deel gelukt.
Daarnaast staat er nu een goed gestroomlijnde organisatie met een goedlopend netwerk en voldoende materialen om de activiteiten te kunnen continueren. Zowel de scholen als de ondersteunende organisaties Special Heroes en Iedereen kan Sporten werken hier nu aan mee.

Samenvatting van de aanvraag

In Venlo zijn veel scholen voor Speciaal Onderwijs gehuisvest. Veel leerlingen van deze scholen vallen vaak tussen de wal en het schip. Ze kunnen (nog) niet aansluiten bij regulier sportaanbod omdat dit vaak te groots en overweldigend op hen overkomt, omdat de reguliere sport vaak te complex is qua interacties met anderen kinderen en regelstructuur. In de G-sport vinden deze kinderen ook geen aansluiting, aangezien G-sport zich richt op vrijetijdsbesteding voor kinderen met lichamelijke en/of geestelijke belemmeringen. De groep kinderen waar we op doelen zijn de kinderen die een indicatie hebben op psychiatrisch vlak of die een probleem hebben in de sociaal-emotionele of motorische ontwikkeling. Judo is bij uitstek een veilig en succesvol middel voor deze doelgroep. De waarden in het judo, de structuur van de sport en de focus op de sociale competentie maken judo veilig en toch uitdagend. In 2010 won Judo in de Zorg de nationale jeugdzorgprijs waarin de koppeling tussen zorg, sport en jeugd en het professionele karakter van de interventie werd gewaardeerd. De projectgroep zal bestaan uit verschillende organisaties uit de zorg en onderwijs. Deze partners spreken ook hun eigen netwerk aan, de ambitie is dat gaandeweg nog enkele organisaties aansluiten bij het programma. Er gaan twee nieuwe trajecten lopen: 1. Judo in de Zorg (JIZ): middels judo tijdens gymlessen, naschoolse activiteiten, clinics kinderen kennis laten maken met judo en passend vervolgaanbod bieden binnen een reguliere vereniging met een pedagogisch randje (JIZ niveau 3) of binnen de nieuw op te richten speciale groepen waar kinderen lid van kunnen worden(JIZ niveau 4). 2. Judo op recept (JOR): op advies van een zorgverlener en als onderdeel van een behandelplan. Cyclus waarin voor het kind specifieke doelstellingen omschreven en nagestreefd worden. Deze cyclus wordt nauw vastgelegd en geëvalueerd. Vaste locatie voor het structurele aanbod: Taalbrug Venlo

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002063
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R.E.H. Westheim
Verantwoordelijke organisatie:
Seiryoku Zenyo