Mobiele menu

Hoge Vucht in Beweging, op weg naar een betere gezondheid

Projectomschrijving

Hoge Vucht in Beweging

In de wijk Hoge Vucht in Breda wonen in verhouding minder gezonde mensen dan in de andere wijken in Breda. Hieraan liggen vooral economische en sociale factoren ten grondslag. Daarom wordt het project Hoge Vucht in Beweging geïntroduceerd. Dit project richt zich met name op inactieve inwoners met overgewicht en/of diabetes. Door eerstelijnszorginstellingen zoals huisartsen en fysiotherapeuten in de wijk, gecombineerd met gezondheidsworkshops in de buurt wordt de doelgroep gestimuleerd om aan het project deel te nemen. Begeleiding geschiedt door een opgeleid Bewegingsdeskundige, maar ook 24/7 online coaching. In de eerste 3 maanden wordt getracht een gezonde leefstijlvertaling te maken op individuele basis. Na 3 maanden worden de activiteiten mogelijk gekoppeld met een verenigingssport. Elke 3 maanden vindt er een evaluatie plaats. Het uiteindelijke doel is een structurele leefstijlverbetering voor de deelnemer, waardoor het huidige ziektebeeld wordt aangepakt.

Verslagen


Eindverslag

In de wijk Hoge Vucht in Breda wonen in verhouding minder gezonde mensen dan in de andere wijken in Breda (cijfers diabetes en obesitas zijn significant hoger dan andere wijken). Hieraan liggen vooral economische en sociale factoren ten grondslag. Daarom werd in september 2013 het project Hoge Vucht in Beweging geïntroduceerd.

Dit project richtte zich met name op inactieve inwoners met overgewicht en/of diabetes. Door eerstelijnszorginstellingen zoals huisartsen en fysiotherapeuten in de wijk te betrekken bij het aanbod werd de doelgroep gestimuleerd om aan het project deel te nemen. Begeleiding geschiedde door speciaal opgeleide bewegingsdeskundigen, maar ook 24/7 online coaching. In de eerste 3 maanden is een gezonde leefstijlvertaling gemaakt op individuele basis. Na 3 maanden werden de activiteiten gekoppeld aan een verenigingssport of sporten in een groep. Het uiteindelijke doel was om een structurele leefstijlverbetering voor de deelnemer te bewerkstelligen. In veel gevallen hebben deelnemers voor het eerst kennis gemaakt met sporten of actief bewegen. 39% van de deelnemers is structureel gaan bewegen en gemiddeld zijn deelnemers 8% gewicht verloren en hebben ze in veel gevallen het ziektebeeld diabetes onder controle.

Samenvatting van de aanvraag

Wijk De Hoge Vucht in Breda is minder gezond dan de andere wijken in Breda. Uit cijfers blijkt dat bijna 39%(GGD) van de volwassenen niet voldoet aan de beweegnorm, terwijl het landelijke gemiddelde ligt op 45%(CBS). Dit is (deels) terug te voeren op het percentage van mensen met een lage SES (48%) en allochtone afkomst (31,9%). Tevens blijkt uit de Wijkmonitor dat sportparticipatie (24%) en sociale omgeving in deze wijk slecht scoren. Dit, gecombineerd met een percentage van 60% aan mensen met Obesitas (waarvan 13% Morbide Obesitas) en 5,9% diabetes patiënten, geeft aan dat er op gebied van gezondheid nog een lange weg te gaan is. Het project is een samenwerking tussen een health club, Gemeente Breda, GGD, ATEA, lokale sportverenigingen, huisartsen en fysiotherapeuten. Deze samenwerking combineert kennis en kunde met de verwijzingsstructuur vanuit de eerste lijn. De doelgroep laat zich namelijk moeilijk via de ‘normale wegen’ bereiken omdat de sociale en economische participatie in deze wijk laag is. Daarom introduceren we het project Fitness 2.0 in de wijk. In dit project worden de juiste zijden van, aan de ene kant fitness en aan de andere kant een verenigingssport, verenigd in 1 abonnement. De motivatie voor de doelgroep om te gaan bewegen wordt in eerste instantie vergroot door Personal Training van een Bewegingsdeskundige Pre-Diabetes, maar ook 24/7 online coaching. In de eerste 3 maanden wordt getracht een gezonde leefstijlvertaling te maken op individuele basis. Na 3 maanden worden de fitnessactiviteiten gekoppeld met een verenigingssport, voortkomend uit een sportinteressetest. Dit voorkomt verzadiging in het beweegpatroon en is altijd onder begeleiding. Het toegankelijke en saamhorige karakter van een vereniging zorgt voor een sociale aanvulling van de sportactiviteiten. Elke 3 maanden vindt er een evaluatie plaats. Het project vangt aan in september 2013 en duurt 24 maanden. De activiteiten vinden plaats met name op Sportboulevard de Wisselaar.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002102
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.C.P. Aerts
Verantwoordelijke organisatie:
Fysiomore BV