Mobiele menu

De Westhoek; Drie verenigingen, Eén doel

Projectomschrijving

Op Schouwen-Duiveland is sprake van een bevolkingsafname, sterk gekoppeld aan de vergrijzing. Jongeren trekken weg i.v.m. studeer- en werkmogelijkheden buiten de provincie (Woonvisie Gemeente Schouwen-Duiveland 2012), waardoor ook het aantal jeugdleden bij de bestaande sportverenigingen afneemt. Met deze trend zullen zonder ingrijpen sportfaciliteiten verdwijnen, wat schadelijk is voor de identiteit, leefbaarheid en gezondheid van de (jeugdige) bewoners in de dorpen. Om deze trend een halt toe te roepen moet er worden ingegrepen middels moderne, appellerende projecten, die de mogelijkheid van sportfaciliteiten in deze omgeving stimuleert. Middels de toekenning van subsidie door ZonMw voor 3 project interventies, proberen 3 sportvereningen op Schouwen-Duiveland dit doel te bereiken. De interventies (uit de menukaart van ZonMw) zijn; (1) Sport-it in de Wijk, (2) Meidenvoetbal en (3) 7x7 voetbal. Deze interventies zullen vanaf november 2014 tot november 2016 plaatsvinden. Het resultaat van dit project is dat meer mensen uit de doelgroep weer duurzaam zijn gaan bewegen op een op hun mogelijkheden en wensen aangepast niveau. Binnen het doelgebied zijn de grenzen van rivaliteit vervaagd en is er een sfeer van ‘samen’ en ‘gezellig’ ontstaan dat de basis is voor de toekomst. Niet meetbaar, maar zeker van belang is verder dat de vele toeristen in het gebied door deze vorm van bewegen zijn aangestoken en dat zij in toenemende mate aan de activiteiten hebben deelgenomen. Wij hebben berichten ontvangen dat zij ook in hun woonomgeving weer sportief bezig zijn.

Verslagen


Eindverslag

De subsidie 3 verenigingen één doel bestaat uit drie onderdelen: • Het stimuleren van meidenvoetbal; uitbreiden van het aantal spelers en behoud van de aanwezige spelers • Sport-it in de wijk; het weer in beweging krijgen van inmiddels inactieve jongeren • 7x7 voetbal; behouden van voetbalspelers in de leeftijd van 35 jaar en ouder. Het resultaat van dit project is dat meer mensen uit de doelgroep weer duurzaam zijn gaan bewegen op een op hun mogelijkheden en wensen aangepast niveau. Binnen het doelgebied zijn de grenzen van rivaliteit vervaagd en is er een sfeer van ‘samen’ en ‘gezellig’ontstaan dat de basis is voor de toekomst. Niet meetbaar, maar zeker van belang is verder dat de vele toeristen in het gebied door deze vorm van bewegen zijn aangestoken en dat zij in toenemende mate aan de activiteiten hebben deelgenomen. Wij hebben berichten ontvangen dat zij ook in hun woonomgeving weer sportief bezig zijn. De doelstellingen van het project waren om jongeren te bewegen (weer) aan sport te gaan doen (sport-it in de wijk), om oudere jongeren de voetbasprot te laten blijven beoefenen in een, aan hun behoeften aangepaste, vorm (7x7 voetbal) en om inactieve meiden te stimuleren de voetbalsport te gaan beoefenen. Op alle drie de onderdelen is de doelstelling bereikt. Jongeren hebben zich na afloop van de interventie aangemeld bij de sportverenigingen of zijn actief geworden bij de sportschool, ook in het komende jaar zijn er toernooien en een (wilde) competitie voor 35+ en 45+ voetballers. Voor het eerst sinds jaren is er een grote aanwas van meiden in de leeftijd van 11-15 jaar en het meidenteam onder 19 floreert in aantal en resultaat. Trost zijn wij vooral op de wijze waarop middels dit project er een verbinding gemaakt is tussen de verschillende dorpen (dorpsculturen). Hoewel de dorpen al sinds 1996 één gemeente vormen, is er met name op het sportieve vlak nog steeds sprake van een rivaliteit die in eerdere pogingen niet was te slechten. Dat is nu wel gelukt!

Op Schouwen-Duiveland is al enige tijd sprake van een bevolkingsafname, sterk gekoppeld aan de vergrijzing. Jongeren trekken weg i.v.m. studeer- en werkmogelijkheden buiten de provincie (Woonvisie Gemeente Schouwen-Duiveland 2012), waardoor ook het aantal jeugdleden bij de bestaande sportverenigingen afneemt. Met deze trend zullen zonder ingrijpen sportfaciliteiten verdwijnen, wat schadelijk is voor de identiteit, leefbaarheid en gezondheid van de (jeugdige) bewoners in de dorpen. Om deze trend een halt toe te roepen moest er worden ingegrepen middels een modern, appellerend projecten, die de mogelijkheid van sportfaciliteiten in deze omgeving stimuleert. Ten eerste, via het project “Sport in de wijk” met het accent op jongeren tussen de 12–18 jaar, waarbij jongeren worden gestimuleerd om hun leven voor te zetten IN de plattelandsgemeenschap en d.m.v. sporten! Derhalve werken er 3 verschillende sportverenigingen in de Schouwse dorpen (Renesse, Burgh-Haamstede en Scharendijke) samen [in de Westhoek] om dit doel te bereiken middels het Sportimpuls project. De belangrijkste sport (gemeten in het aantal deelnemers) is voetbal, daarom is er ook voor een speciale focus op (meiden)voetbal gekozen. Dit omdat de sportverenigingen signaleerden, dat slechts 17% van alle leden een meisje was, waarbij de situatie volgens de sportverenigingen niet meer in deze geëmancipeerde samenleving paste. Binnen de provincie/gemeente worden ook de elftal- en wedstrijdmogelijkheden sterk beperkt en daar moest wat aan worden gedaan d.m.v. een focus op meidenvoetbal. Ten derde is het i.v.m. de bevolkingsprognoses voor de Westhoek goed om 35+ers te stimuleren om voldoende te bewegen, zodat zij straks als 65-plusser fitter zijn. Deze interventie zorgt voor de nadruk op sociale binding van deze doelgroep. Tot slot zorgt de samenwerking van deze 3 sportverenigingen, sport-experts en andere (sport/welzijns-)organisaties ervoor, dat een feitelijk begin kan wordt gemaakt met het veranderen of zelfs tegengaan van deze trend en tevens zal de uitvoering van dit project het natuurlijk samengaan van de drie sportverenigingen, hetgeen door de gemeente al jaren wordt gestimuleerd.

Samenvatting van de aanvraag

Op Schouwen-Duiveland is sprake van een bevolkingsafname, sterk gekoppeld aan de vergrijzing. Jongeren trekken weg i.v.m. studeer- en werkmogelijkheden buiten de provincie (Woonvisie Gemeente Schouwen-Duiveland 2012), waardoor ook het aantal jeugdleden bij de bestaande sportverenigingen afneemt. Met deze trend zullen zonder ingrijpen sportfaciliteiten verdwijnen, wat schadelijk is voor de identiteit, leefbaarheid en gezondheid van de (jeugdige) bewoners in de dorpen. Om deze trend een halt toe te roepen moet er worden ingegrepen middels moderne, appellerende projecten, die de mogelijkheid van sportfaciliteiten in deze omgeving stimuleert. Ten eerste, via het project “Sport in de wijk” met het accent op jongeren tussen de 12–18 jaar, waarbij jongeren worden gestimuleerd om hun leven voor te zetten IN de plattelandsgemeenschap. Derhalve zijn er 3 verschillende sportverenigingen in de Schouwse dorpen (Renesse, Burgh-Haamstede en Scharendijke) voornemens om samen te werken in de Westhoek om dit doel te bereiken. De belangrijkste sport (gemeten in het aantal deelnemers) is voetbal, daarom is er ook voor een speciale focus op (meiden)voetbal gekozen. Dit omdat de sportverenigingen signaleren, dat slechts 17% van alle leden een meisje is, waarbij de huidige situatie volgens de sportverenigingen niet meer past in deze geëmancipeerde samenleving. Binnen de provincie/gemeente worden hierdoor ook de elftal- en wedstrijdmogelijkheden sterk beperkt. Ten derde is het i.v.m. de bevolkingsprognoses voor de Westhoek goed om 35+ers te stimuleren om voldoende te bewegen, zodat zij straks als 65-plusser fitter zijn. Ook zorgt deze interventie voor de nadruk op sociale binding van deze doelgroep. Tot slot zorgt deze samenwerking, dat een feitelijk begin wordt gemaakt met het natuurlijk samengaan van de drie sportverenigingen, hetgeen door de gemeente al jaren wordt gestimuleerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003088
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A. Crone
Verantwoordelijke organisatie:
Sportvereniging DFS