Mobiele menu

Beweegtuin Vlagtwedde

Projectomschrijving

In Vlagtwedde zullen wij door middel van de Sportimpuls de interventie ‘Beweegtuin voor Ouderen’ de komende twee jaar gaan inzetten. Dit doen wij in de kern voor 65+ers, waaronder ook mensen met een verstandelijke beperking. Waarom? Omdat blijkt dat zij te weinig bewegen, terwijl er wel interesse voor is. Factoren als geld en vervoer worden vaak als argumenten genoemd. Bij de intermediaire doelgroep en de medewerkers die werken met de doelgroep, wordt de factor tijd vaak als belemmerende factor genoemd. Daarom hebben een aantal (zorg)partijen de handen ineen geslagen en willen zij in gezamenlijkheid mensen stimuleren tot meer bewegen dichtbij huis. Dit gebeurt op het terrein van woonzorgcentrum de Bolderborg. Maar ook andere doelgroepen gaan wij de mogelijkheid bieden om gebruik te gaan maken van de beweegtuin. De invulling en het sport- en beweegaanbod in de beweegtuin stemmen wij af op basis van de behoeften van de doelgroep, maar ook van de intermediaire doelgroep die werkt met de doelgroep.

Verslagen


Eindverslag

Proces om te komen tot de juiste rechtsvorm en eigenaarschap van de Beweegtuin heeft veel tijd en energie gekost. Dit komt mede door de vele personele wisselingen binnen de verschillende organisaties. Hierdoor heeft het een tijd geduurd voordat de Beweegtuin daadwerkelijk gerealiseerd kon worden. Desondanks is de Beweegtuin nu gerealiseerd en heeft dit geresulteerd in een mooie samenwerking ontstaan tussen de verschillende zorgaanbieders binnen woonservicecentrum De Bolderborg. Alle zorgaanbieders, bewoners en sport- en trainingscentrum Vlagtwedde en de beweegcoach hebben meegedacht over wat hoe de Beweegtuin er uit moest komen te zien en welke toestellen erin moesten komen. De projectgroep heeft hiervoor ook verschillende beweegtuinen in de provincie bezocht om inspiratie op te doen. Dit heeft voor veel draagvlak gezorgd. Helaas is het nog niet gelukt om de Beweegtuin optimaal te gebruiken door COVID-19. Door de goede samenwerking ligt alles echter klaar om 'los' te gaan, zodra dit weer verantwoord is. Dan zullen ook inwoners buiten het woonservicecentrum worden uitgedaagd om gebruik te maken van de Beweegtuin. Hierin spelen de beweegcoach en Sport- en Trainingscentrum Vlagtwedde een belangrijke rol. Zij zullen de mensen gaan informeren en activiteiten gaan organiseren.

In Vlagtwedde zullen we door middel van de Sportimpuls de interventie ‘Beweegtuin voor Ouderen’ de komende twee jaar gaan inzetten. Dit doen we in de kern voor 65 plussers, waaronder ook mensen met een verstandelijke beperking. Waarom? Omdat blijkt dat zij te weinig sporten en bewegen, terwijl er wel interesse voor is. Factoren als geld en vervoer worden vaak als argumenten genoemd. Bij de intermediaire doelgroep, de medewerkers, die werken met de doelgroep, wordt de factor tijd vaak als belemmerende factor genoemd. Daarom hebben een aantal (zorg)partijen de handen ineen geslagen en willen zij in gezamenlijkheid mensen stimuleren tot meer bewegen dichtbij huis. Dit gebeurt op het terrein van woonzorgcentrum de Bolderborg. Maar ook andere doelgroepen gaan we de mogelijkheid bieden om gebruik te gaan maken van de beweegtuin. De invulling en het sport- en beweegaanbod in de beweegtuin stemmen we af op basis van de behoeften van de doelgroep, maar ook van de intermediaire doelgroep die werkt met de doelgroep.

Samenvatting van de aanvraag

In Nederland is vergrijzing een groot probleem. De grijze druk (= de verhouding 65+ers en 20 – 64 jarigen) in Nederland is al hoog (28%), maar is in de gemeente Vlagtwedde nog vele malen hoger (40%) (CBS, 2017). Voor de 65+ers en de mensen met een verstandelijke beperking in Vlagtwedde wordt deze Sportimpuls aanvraag gedaan. Deze doelgroep is o.a. te vinden in het woonzorgcentrum Bolderborg. In dit woonzorgcentrum geeft 50% van de beoogde doelgroep aan niet te sporten en/of bewegen. Dit terwijl 83% wel interesse heeft om (misschien) meer e gaan bewegen. 47% van de ondervraagden geeft aan dat de factor ‘geld’ hiermee te maken heeft, ook wordt vervoer (32%) vaak genoemd. Ook zorgbegeleiders (62%) vinden dat hun bewoners te weinig bewegen. Oplossingen die vaak genoemd worden zijn: gratis en dichtbij aanbod en meer tijd om bewoners te stimuleren tot bewegen (50%). De projectpartners (Sport- en Trainingscentrum Vlagtwedde, Sport- en trainingscentrum/PrengerHoekman, Cosis, de Trans, Zorggroep Meander, Woonzorg Nederland, Sportdorp Vlagtwedde, Huis voor de Sport Groningen en gemeente Westerwolde) slaan de handen ineen om de beweegdeelname onder de ouderen in Vlagwedde te verhogen. Om de beweegdeelname te verhogen wordt er gebruik gemaakt van de interventie ‘beweegtuin voor ouderen’. Hier kom je snel op wanneer je de behoeften van de begeleiders (gratis en dichtbij aanbod + meer tijd) combineert met de wensen van de ouderen (buiten, dichtbij). Aangezien de beweegtuin zal worden geplaatst in de tuin van de zorginstelling, kunnen ouderen dichtbij huis, in de buitenlucht bewegen. Daarnaast kost het voor de medewerkers niet veel tijd om de bewoner naar het beweegaanbod te brengen. Tijdens de duur van de interventie (18 maanden) vindt er uitwisseling plaats van kennis, kunde en ervaring tussen de verschillende samenwerkingspartners. Tussen de partijen ontstaat een blijvende samenwerking. Gedurende het project is er constante aandacht voor de behoeften en mogelijkheden van de doelgroep.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
H. Huls
Verantwoordelijke organisatie:
Sport en Trainingscentrum Vlagtwedde