Mobiele menu

35/45+ 7x7 gezond bewegen met en door voetbal

Projectomschrijving

Fc Engelen heeft samen met ZonMw en de gemeente Den Bosch in 35/45+ 7x7 voetbal opgezet en tot een succes gemaakt. Daardoor is er nu een bestendig basis om gezellig en op recreatieve wijze de voetbalsport te beoefenen en in beweging te blijven.

Verslagen


Eindverslag

Op 1 november 2014 is het project 35/45+ 7x7 gezond bewegen met en door voetbal van start gegaan. Hoewel het project laagdrempelig en vrijblijvend is opgezet, wordt er sindsdien in weer en wind door een trouwe groep deelnemers gevoetbald. Ondanks de recreatieve opzet, gaat het er bij tijd en wijlen fanatiek, aan toe. Wel steeds gezellig en in goede sfeer. Intussen vindt steeds een grotere enthousiaste groep de weg naar het Engelerpark. Daarbij helpt ook dat het projectlid KNVB een voor- en najaar competitie 7x7 organiseert. De groei heeft zich gestaag voortgezet. Het project gezond bewegen met en door voetbal is (enkele kleine blessures daargelaten) goeddeels geslaagd. Het project is na ommekomst van het subsidietraject voortgezet en duurzaam ingebed in FC Engelen.

Samenvatting van de aanvraag

Voetbalvereniging Fc Engelen doet een beroep op Sportimpuls om de activiteit professioneel en op korte termijn te realiseren, want het is gebleken dat er behoefte bestaat aan een laagdrempelige mogelijkheid te voetballen. Er is samenwerking gezocht met de afdeling Sport en Recreatie van de Gemeente, de KNVB, ondernemersvereniging en de Fysiotherapiepraktijk. Fc Engelen ligt in het zogenaamde jeugd- en sportcluster Engelerhart en deelt deze locatie met een kinderdagverblijf, twee naschoolse opvang organisaties, een basisschool en een jeugd- en jongerencentrum. De velden in het Engelerhart zijn overdag gewoon toegankelijk, zodat betreding van het terrein laagdrempelig is. Vele vaders van de kinderen blijken niet of nauwelijks meer te sporten. Enkele van deze vaders hebben geïnformeerd naar de mogelijkheden om op de velden te mogen voetballen. Uit een gehouden inventarisatie bleek dat de behoefte nog veel breder getrokken kan worden en dat ook in de leeftijd van 45+ behoefte bestaat om (weer) te voetballen. Fc Engelen vindt dat zij de aangewezen partij is om in de bestaande behoefte te (gaan) voorzien in samenwerking met anderen en met steun van gemeente en KNVB. Beoogd wordt om de samenwerking met omliggende verenigingen uit te breiden en gezamenlijk competities en toernooien te organiseren. Fc Engelen focust zich nu eerst op de doelgroep mannen vanaf 35 jaar uit Engelen en Bokhoven die liefhebber zijn van voetbal en de actieve beoefening ervan weer willen oppakken, dan wel er mee willen beginnen. Bovendien wonen in de betrokken buurten relatief veel mannen van 35 tot en met 50 jaar en is het van belang om de sportparticipatie van deze leeftijdscategorie te verbeteren. Het doel van het voetbal is dan ook om die hogere sportdeelname te bevorderen en na het tweede sportseizoen 2015-2016 het aantal 7x7 deelnemers te laten groeien naar 70 deelnemers en met behulp van sponsoring via RiVu en het vragen van een eigen bijdrage de continuïteit te waarborgen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003102
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. W.A. van Sambeek
Verantwoordelijke organisatie:
FC Engelen