Mobiele menu

Sportief op School Zoetermeer (SOS Zoetermeer)

Projectomschrijving

Budoschool Kai Sei en Budo Ryu Katsu verzorgen verschillende zelfverdedigingsdisciplines vanuit Budocentrum Zoetermeer. Beide scholen hebben een Fight Right Keurmerk behaald en zijn tijdens de Sportimpuls getraind in Respons. Binnen Respons wordt zelfverdedigingssport ingezet om pesten en groepsdruk te voorkomen en agressie en geweld tegen te gaan. De Responstrainers hebben voor 673 leerlingen van 5 basisscholen reeksen Respons van minimaal 7 lessen verzorgd. Na schooltijd hebben 69 kinderen kennis gemaakt met Respons. In het voortgezet onderwijs hebben 380 leerlingen reeksen Respons gevolgd. Daarnaast zijn 20 kinderen vanuit Kentalis, een instituut voor kinderen met een audiovisuele beperking, betrokken bij de Responslessen en volgen nu structureel zelfverdediging bij het Budocentrum. De trainers passen Respons niet alleen toe bij hun lessen in het onderwijs, maar verwerken de werkwijze ook in hun reguliere lessen aan de jeugd op het Budocentrum. Aanvullend op deze methodiek zijn de trainers ook opgeleid in themagericht coachen, het betrekken van ouders en marketing voeren voor sportclubs. Dit biedt hen de mogelijkheid om speciale doelgroepen optimaal te begeleiden. Gedurende de sportimpuls zijn verschillende evenementen georganiseerd om jeugd kennis te laten maken met zelfverdediging. In jaar 1 een Talentdag voor 70 basisschoolkinderen. In jaar 2 een clubkampioenschap voor 50 leden en niet-leden, een grootste Open Dag voor 40 bezoekers met clinics door vooraanstaande vechtsporters en een demonstratie met clinics tijdens de Nationale Sportweek. Ouders zijn actief betrokken door Stichting Piezo die in ouderkamers op scholen voorlichtingen hebben verzorgd over bewegen en gezonde voeding. Deze voorlichtingen zijn ook gegeven bij Wijksport en tijdens een ouderavond bij het Budocentrum. Daarnaast zijn 22 vrijwilligers door Piezo opgeleid tot bezoekmannen en bezoekvrouwen. Zij visiteren kwetsbare gezinnen in Zoetermeer en stimuleren hen tot (sport)participatie en gezonde leefstijl.

Verslagen


Eindverslag

Aan 673 leerlingen in Zoetermeer is een reeks Respons gegeven onder schooltijd op 4 verschillende basisscholen en 1 school voor Speciaal basisonderwijs. Op 3 andere basisscholen hebben 69 kinderen naschools aanbod gevolgd, georganiseerd in samenwerking met de school. Naast de standaard reeksen Respons hebben 790 leerlingen van het PO (4 scholen) een introductieles Respons ontvangen. Zij maakten daardoor kennis met vechtsport, de docent en de effecten die vechtsport hebben op je gedrag en weerbaarheid. Kai Sei en Budo Ryu Katsu passen de Repons methodiek toe in nagenoeg alle lessen zelfverdediging die zij hebben voor de jeugd. Daarnaast zijn inmiddels afspraken gemaakt met twee VO-scholen voor structureel Responsaanbod. De scholen hebben daar zelf geld voor vrij gemaakt. Daarnaast is onlangs Wijksport Nieuwe Stijl geïntroduceerd door de gemeente in de wijk Rokkeveen. Kai Sei geeft daar Responslessen aan kinderen vanuit die wijk. Bij 2 PO-scholen zijn al afspraken gemaakt voor structurele Responslessen ieder jaar.

Vechtsportscholen Budo Kai Sei en Budo Ryu Katsu uit Zoetermeer zetten de interventie Respons in om kinderen in het primair en voortgezet onderwijs structureel te laten bewegen en hun weerbaarheid te stimuleren. Respons leert de jeugd beter om te gaan met pestgedrag, groepsdruk en geweld en stimuleert zelfvertrouwen. De Responslessen worden tijdens de gymles aangeboden en geïnteresseerde kinderen kunnen de ervaring verder uitbreiden in naschools aanbod. Voor meiden wordt een speciale Respons4GirlsOnly gerealiseerd bij de vechtsportvereniging. Jaarlijks vindt een kampioenschap plaats en kunnen leerlingen uit het primair onderwijs hun vaardigheden op het gebied van judo en karate in de praktijk brengen. Welzijnsorganisatie Piezo betrekt ouders en zet hen actief in tijdens het kampioenschap. Daarnaast verzorgt Piezo interactieve ouderbijeenkomsten op de vereniging en op scholen waar onderwerpen als sportgedrag, weerbaarheid en agressieregulatie bij kinderen worden besproken. Vrijwillige bezoekmannen- en vrouwen die door Piezo begeleid worden, brengen deze onderwerpen daarnaast ter sprake tijdens individuele bezoeken aan kwetsbare gezinnen. Om het effect van Respons op pestgedrag, beweeggedrag en sociale acceptatie te kunnen meten wordt gebruik gemaakt van een gedrags- en beleving enquête. Leerlingen vullen de enquête voorafgaand en na afloop van het naschoolse aanbod Respons in. Zij hebben dan zo’n 17 lessen ontvangen.

Samenvatting van de aanvraag

Hoofdaanvrager Kai Sei heeft samen met partners welzijn/onderwijs de ambitie om in hun lage inkomensbuurten Palenstein, Meerzicht-Oost, Centrum en Buitenweg in Zoetermeer jeugd 6-21 jr structureel te laten bewegen in een pedagogische omgeving. Aanleiding voor deze impuls is dat deze wijken qua achterstandscores er slechter voor staan vergeleken met Zoetermeer. T.o.v. ZTM is in de 4 wijken een hoger % minimahuishoudens (21%), hoger risico op depressie/angststoornis (55%), meer lager opgeleiden (47,5%), hoger % buitenlandse etniciteit (41%), lager besteedbaar inkomen (€25K), 1-oudergezinnen met kinderen 12-23 jr (29.9%), meer werkloosheid (15%), meer bewoners met een risicovolle schuld (23%), voelen zich vaker eenzaam (54%),lage WOZ waarde (€139k). Meer relevante cijfers vindt u terug in de probleemstelling. Door stimulans actieve levensstijl/gezonde omgeving kunnen sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) worden verlaagd. Verder ontwikkelen kinderen door te sporten sociale vaardigheden, waarden en normen die in hun leven van belang kunnen zijn. Preventieve/curatieve aanpak vanaf jonge leeftijd blijkt noodzakelijk (M.Savelkoul,RIVM 2010). Keuze van de doelgroep is gekozen obv gemeentelijk beleid, buurtscan en ambities van partners. A.j/m 6-12 jr op basisonderwijs, met/zonder gedragsproblemen, woont in wijken met lage SES B.jongeren 12-21 jaar, op Vo onderwijs, met/zonder gedragsproblemen, woont in wijken met lage SES Secundaire doelgroep zijn de ouders, docenten, trainers Gemeente Zoetermeer geeft noodzaak aan van terugdringen SEGV en ondersteunt deze aanvraag vanwege volledige aansluiting met haar doelstellingen. Interventie Interventie Respons, met als toevoeging ouderparticipatie en meidengroep. Doel van de interventie is stimuleren positieve gedragsverandering bij jeugd en jongeren die beperkter participeren in de samenleving. Jeugd krijgt meer inzicht/vaardigheid hoe om te gaan met pesten, groepsdruk, geweld en werft mentale&fysieke weerbaarheid, zelfbeheersing, zelfvertrouwen. Uniek aan Respons is dat het de leerlingen op een leuke en fysieke manier uitdaagt zélf te werken aan het oplossen van problemen. Bovendien draagt Respons bij aan het verhogen van SEGV. Ouderparticipatie: Betrokkenheid vergroten ouders (rolmodel) doen mee als vrijwilliger, versterkt ouder-kind relatie. Tijdens info avonden krijgen ouders informatie over opvoedstijlen door een pedagoog. Ouders worden gevraagd en aangesteld als ambassadeur voor de wijk. Meidengroep: Traditionele Moslim meisjes sporten doorgaans niet gemengd. Borging Partners zijn maatschappelijk betrokken en hebben de passie/ambitie zich in te zetten kinderen structureel in beweging te houden. Huidige samenwerking met copartners (school/buurtorganisatie) wordt met deze aanvraag versterkt en stimuleert samenwerking met meer partners uit de wijk. Aanvraag bouwt voort op bestaande samenwerking, aangevuld met partners uit welzijn (St. Piezo, St. MOOI!). Hierdoor ontstaat een duurzaam netwerk.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004306
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E. Duin
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Budo Kai Sei