Mobiele menu

Natuursprong Nieuw-Buinen

Projectomschrijving

We maken gebruik van de Menukaart Sportimpuls in Lage Inkomensbuurten met de interventies Beweegkriebels (0-4 jaar), Natuursprong (4-12 jaar) en aanvullend een extra interventie van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (het IVN) Scharrelkids. Deze interventie staat niet op de Menukaart Sportimpuls maar is een ouderparticipatie interventie en wordt als co-financiering ingebracht. We sluiten aan bij alle nieuwe beleidsontwikkelingen Openbare Ruime, Natuur en Duurzaamheid en het thema bewegen in de buitenruimte. We werken samen met "groene partners" en gaan uitvoeren: beweegkriebels, moestuinen, natuursprong en scharrelkids (ouderparticipatietraject) met als groene samenwerkingspartners ook het IVN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. We streven naar een structureel 4x per week Beweegkriebel aanbod op KDV en PSZ. En naar het meerdere malen per jaar via Natuursprong activeren van kinderen om te bewegen en spelen in de natuur.

Verslagen


Eindverslag

In Nieuw-Buinen, gemeente Borger-Odoorn, is in het kader van het sportimpulstraject Jeugd in Lage Inkomensbuurten ingezet op de interventies Beweegkriebels (0-4 jaar) en Natuursprong (4-12 jaar). Daarnaast zijn door de IVN interventies Moestuinen en Scharrelkids de ouders/grootouders van de doelgroep bereikt. De ouderparticipatie interventie Scharrelkids is als co-financiering toegevoegd.

De cursus Beweegkriebels is 3x en de cursus Natuursprong is 2x georganiseerd. Bij de Kinderdagverblijven en Peuterspeelzalen worden dagelijks mbv Beweegkriebels beweegactiviteiten gegeven en is bewegen structureel onderdeel van het beleid geworden. De basisscholen hebben regelmatig in plaats van de sporthal te gebruiken de lessen van Natuursprong buiten de deur ingezet wanneer het weer het toeliet. Het bosgebied achter de school leent zich hier mooi voor. Daarnaast zijn de Koningsspelen mbv Natuursprong georganiseerd in het bos.

Door het opzetten van het project Kleuterpret in samenwerking met de Combicoaches en de gymnastiekverenigingen op alle 17 basisscholen zijn er 600 kleuters in beweging gezet en zijn er 60 kinderen doorgestroomd naar de gymnastiekverenigingen. De sportaanbieders zijn op deze manier goed aangehaakt.

Dankzij de opgeleide Train de Trainers is de kennis en de continuïteit van beweegkriebels en natuursprong gewaarborgd.

We maken gebruik van de Menukaart Sportimpuls in Lage Inkomensbuurten met de interventies Beweegkriebels (0-4 jaar), Natuursprong (4-12 jaar) en aanvullend een extra interventie van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (het IVN) Scharrelkids. We streven naar een structureel 4x per week Beweegkriebel aanbod op KDV en PSZ. En naar het meerdere malen per jaar via Natuursprong activeren van kinderen om te bewegen en spelen in de natuur.

Samenvatting van de aanvraag

Borger-Odoorn is een gemeente in het oosten van de provincie Drenthe. De gemeente telt 25.369 inwoners (1 januari 2017,bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 278 km². In Borger-Odoorn wonen veel inwoners met een lage SES status. Er zijn veel chronisch zieken en er is psychische problematiek. Deze sportimpulsaanvraag Jeugd in Lage Inkomensbuurten heeft betrekking op doelgroep kinderen 0-4 jaar en 4-12 jaar met bewegingsachterstand en risico op overgewicht en obesitas in Nieuw-Buinen. De aanvraag draagt bij aan structureel verhoogde deelname aan sport- en beweegactiviteiten van de doelgroep 0-4 jaar en 4-12 jaar. Een logische conclusie op basis van de lage SES cijfers en gezondheidsachterstanden is dat minder financiën een belangrijke reden voor lage sportparticipatie is. Vanuit de basisscholen en de kinderdagverblijven is de vraag gekomen naar tools om meer laagdrempelige beweegactiviteiten te kunnen aanbieden in extra gymuren en op de KDV en BSO na schooltijd. Uit onderzoek van de sportcombi's in hun klassen (ze verzorgen alle gymlessen op school) blijkt dat kinderen wel graag buiten willen bewegen maar de weg naar de sportvereniging en de buitenruimte slecht weten te vinden. In het beleid van de KDV en PSZ is in 2016 al wel bewegen in de buitenruimte en spelen in het groen als speerpunt opgenomen. We maken gebruik van de Menukaart Sportimpuls in Lage Inkomensbuurten met de interventies Beweegkriebels (0-4 jaar), Natuursprong (4-12 jaar) en aanvullend een extra interventie van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (het IVN) Scharrelkids. Deze interventie staat niet op de Menukaart Sportimpuls maar is een ouderparticipatie interventie en wordt als co-financiering ingebracht. We sluiten aan bij alle nieuwe beleidsontwikkelingen Openbare Ruime, Natuur en Duurzaamheid en het thema bewegen in de buitenruimte. We werken samen met "groene partners" en gaan uitvoeren: beweegkriebels, moestuinen, natuursprong en scharrelkids (ouderparticipatietraject) met als groene samenwerkingspartners ook het IVN, Staatsbosbeheer en natuurmonumenten. We streven naar een structureel 4x per week Beweegkriebel aanbod op KDV en PSZ. En naar het meerdere malen per jaar via Natuursprong activeren van kinderen om te bewegen en spelen in de natuur. Sportaanbieders worden gestimuleerd om hun aanbod te vergroenen zodat kinderen kunnen doorstromen naar structureel sport en beweegaanbod. Via Scharrelkids wordt ingezet op ouderparticipatie en betrokkenheid van ouders en grootouders bij benutten van de buitenruimte.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524006301
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. Pasveer
Verantwoordelijke organisatie:
Gymvereniging OKK