Mobiele menu

Bounz On Tour (BOT)

Projectomschrijving

Bounz on Tour heeft met de interventie schoolactieve vereniging 2101 kinderen bereikt in het stadsdeel Amsterdam Nieuw West. Door het aanbieden van een nieuw bewegingsprogramma op trampolines zijn er zowel onder schooltijd als na schooltijd veel kinderen gestimuleerd om kennis te maken met nieuwe sporten als Trickz en Dodgeball. Gezamenlijk met plezier sporten en bewegen stond centraal in de BOT aanpak met als doel de sportparticipatiegraad te verhogen. Na de introductielessen onder schooltijd (fase 1), konden de kinderen doorstromen naar verschillende lesvormen na schooltijd. Hiervan maakte 167 kinderen gebruik. Van deze groep zijn er inmiddels 51 kinderen structureel aan het sporten. In samenwerking tussen de sportaanbieder (Stichting Bounz), de Sportmakelaar van de gemeente en de verschillende scholen wordt er thans gewerkt om het programma blijvend aan te bieden, om op deze manier kinderen te stimuleren om meer te sporten en bewegen. Daarnaast zijn er voorlichtingsavonden met de deelnemende kinderen en de ouders waar onder andere de mogelijkheden van financiële ondersteuning worden besproken en andere sporten worden geïntroduceerd. Bounz on Tour is een laagdrempelig sportprogramma en laat een ieder op zijn/haar eigen niveau met plezier bewegen.  Bounz on Tour inspireert en is onderdeel van de Bounz filosofie van “Leuk, Sportief en Betrokken.

Verslagen


Eindverslag

Bounz on Tour heeft met de interventie schoolactieve vereniging 2101 kinderen bereikt in het stadsdeel Amsterdam Nieuw West. Door het aanbieden van een nieuw bewegingsprogramma op trampolines zijn er zowel onder schooltijd als na schooltijd veel kinderen gestimuleerd om kennis te maken met nieuwe sporten als Trickz en Dodgeball. Gezamenlijk met plezier sporten en bewegen stond centraal in de BOT aanpak met als doel de sportparticipatiegraad te verhogen.

Na de introductielessen onder schooltijd (fase 1), konden de kinderen doorstromen naar verschillende lesvormen na schooltijd. Hiervan maakte 167 kinderen gebruik. Van deze groep zijn er inmiddels 51 kinderen structureel aan het sporten.

In samenwerking tussen de sportaanbieder (Stichting Bounz), de Sportmakelaar van de gemeente en de verschillende scholen wordt er thans gewerkt om het programma blijvend aan te bieden, om op deze manier kinderen te stimuleren om meer te sporten en bewegen. Daarnaast zijn er voorlichtingsavonden met de deelnemende kinderen en de ouders waar onder andere de mogelijkheden van financiële ondersteuning worden besproken en andere sporten worden geïntroduceerd.

Bounz on Tour is een laagdrempelig sportprogramma en laat een ieder op zijn/haar eigen niveau met plezier bewegen. Bounz on Tour inspireert en is onderdeel van de Bounz filosofie van “Leuk, Sportief en Betrokken.

Na de toekenning van de subsidie zijn we direct aan de slag gegaan met het plan van aanpak, opgenomen in de oorspronkelijke aanvraag. Helaas blijkt de opstartfase om een tweetal redenen toch meer tijd te vragen en bleek het moment van de toekenning ongunstig: (1) het omzetten van de getekende intentieverklaringen (ook die van de gemeente) in concrete acties vraagt nadrukkelijk om afstemming van lopende sportstimuleringsinitiatieven en –aanpakken en (2) gedurende het lopende schooljaar is het niet of nauwelijks meer mogelijk het binnenschoolse sportaanbod in de jaarplanning van de scholen op te laten nemen. Gelukkig hebben de vele initiatieven er wel voor gezorgd dat we met ingang van het nieuwe schooljaar het sportaanbod op meerdere scholen en in alle fasen aanbieden.

Andere scholen in de wijk/buurt gebruik laten maken van het aanbod en zo het bereik te vergroten, reeds goedgekeurd door ZonMw en actie ondernomen door projectleider en gemeentelijke ondersteuning.

Bezoek van het St. Lukas school in fase 1, gedurende schooltijd. In totaal zijn er 6 klassen (119 leerlingen) op bezoek geweest voor 1 of 2 introductielessen. Hoge betrokkenheid van ouders en kinderen gedurende de lessen en contactmomenten vooraf of na afloop van de lessen. Tevens een doorstroom van 20 kinderen naar de vervolgcursus van Bounz on Tour (Trickz of Dodeball). Deze 10-weekse naschoolse cursus is inmiddels halverwege.

Inmiddels zijn concrete afspraken opgesteld met het Jeugdsportfonds over de doorstroming van kinderen naar de 10 weekse cursus.

Inmiddels zijn er lessen in gepland met de Osdorpse Montessori school voor november/december 2018. Dit gaat op 4 klassen (104 leerlingen).

Reeds hebben nog 5 scholen (Ichtus, Kreamer, de Punt, El Amien, Timoteus) hun interesse getoond. Afspraken met de sportdocent/directie zijn inmiddels gemaakt en vinden de komende weken plaats.
Daarnaast zijn we nog in afwachting van +/- 4 andere scholen of die willen instromen.

Samenvatting van de aanvraag

De wijk Osdorp in de gemeente Amsterdam is een ‘achterstandswijk’. 22,1 % van de kinderen groeit op in een gezin met een minimuminkomen en ruim 53% van de inwoners is van allochtone afkomst. Ook de sportparticipatie van de bevolking in Osdorp is met 55% laag ten opzichte van het gemeentelijk en landelijk gemiddelde met 67% een stuk hoger is. Van de jeugd tot 18 jaar is slechts 51% lid van een sport, tov 62% over geheel Amsterdam. Veel mensen hebben niet voldoende financiële draagkracht om contributie te betalen. (bron Gebiedsanalyse 2015) Ter ondersteuning is er nog een behoefteonderzoek gedaan onder de ruim 100 kinderen van de scholen en hieruit blijkt dat slechts 45% aan sport doet. Het bestaande gemeente-project gericht op jeugdsportkennismaking in Osdorp heet de Stadspas. Hiermee kunnen ouders die rond moeten komen van een minimuminkomen tegen een verlaagd tarief bij een aantal sportaanbieders (waaronder Bounz) sporten. Het probleem hierbij is dat veel ouders hier niet vanaf weten en de drempel, vooral voor kinderen en ouders die een 'extra zetje' nodig hebben, nog steeds vrij hoog is, aangezien ze zelf initiatief moeten nemen om hun kinderen aan te melden om te gaan sporten. Dit moet meer en directer gestimuleerd worden. Met het project Bounz On Tour (BOT) wordt deze drempel sterk verlaagd doordat de sportkennismaking door de projectsamenwerking via school al gerealiseerd is. Bounz biedt trampolinespringen aan op een aantrekkelijke, laagdrempelige manier, dicht in de buurt. De verschillende activiteiten die Bounz aanbiedt zijn zeer in trek bij kinderen, getuige de ruim 75% interesse. Ouders en kinderen die na de school- of kennismakingsfase dreigen af te haken worden via de opgezette ketenaanpak in beeld gebracht via de combinatiefunctionarissen van sportpark Ookmeer en alsnog doorverwezen naar een andere sportaanbieder. Via de buurtsportcoaches en de welzijnsorganisatie Stichting Spirit wordt BOT actief gepromoot bij volwassenen en gezinnen om hun kinderen ook mee te laten doen met BOT. De toevoeging van het Jeugdsportfonds Amsterdam maakt dat ook de financiële drempel om te gaan sporten verdwijnt. Met deze totale ketenaanpak wordt de kans op afhaken steeds kleiner en de denken wij een stevig aandeel te kunnen hebben in het structureel laten bewegen van een nieuwe doelgroep

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005322
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. van Hassel
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Bounz Amsterdam