Mobiele menu

Slaap en sportprestatie

Projectomschrijving

In de afgelopen 4 jaar heeft het onderzoeksproject 'Optimizing sleep to improve performance in elite athletes' onderzoek gedaan naar slaap en sportprestatie. De slaap van bijna 100 Nederlandse topsporters is gemeten en verschillende interventies om de slaap van sporters te verbeteren, zijn onderzocht. In het huidige project 'Slaap en sportprestatie' wordt de in het onderzoek ontwikkelde kennis naar de praktijk gebracht. Om dit doel te bereiken wordt op 3 oktober 2018 een groot congres georganiseerd voor professionals uit de sportwereld. Op dit congres worden onderzoeksresultaten gedeeld, worden inzichten en adviezen in een internationaal referentiekader geplaatst, en worden concrete handvatten geboden voor de toepassing van kennis in de beroepspraktijk. De toepassing van onderzoeksresultaten wordt verder ondersteund door een smartphone applicatie, die sporters gericht advies geeft voor het verbeteren van hun slaaphygiëne en slaapkwaliteit.

Verslagen


Eindverslag

Slaap is een van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en onontbeerlijk voor het leveren en verbeteren van topprestaties. Het huidige project betrof de organisatie van het symposium “Slaap en Sportprestatie”, waar de eindresultaten van recent grootschalig onderzoek naar de slaap en sportprestatie van Nederlandse topsporters werd gepresenteerd (“Optimizing Sleep to Improve Performance in Elite Athletes”). Het symposium werd bezocht door zo’n 100 professionals uit de sportwereld, die vanuit hun werk met slaap en sportprestatie te maken hebben. Tijdens het symposium werden kennis en inzichten uit het onderzoek – uitgevoerd en gepresenteerd door Dr. Melanie Knufinke (Radboud Universiteit) – door verschillende experts in een internationaal en praktijkgericht referentiekader geplaatst. Een uitgebreid workshopprogramma met onderwerpen als ‘chronobiologie voor sporters’, en ‘voeding, slaap en herstel’, bood concrete handvatten voor de toepassing in de praktijk.

Een overzicht van het symposiumprogramma en presentaties zijn te vinden via de symposiumwebsite: https://www.ru.nl/bsi/presentaties-slaap-en-sportprestatie-symposium/me…

Samenvatting van de aanvraag

Slaap is een van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en onontbeerlijk voor het leveren en verbeteren van topprestaties. In de afgelopen 4 jaar heeft het project "Optimizing sleep to improve performance in elite athletes" (STW 12865) bijgedragen aan de ontwikkeling van een brede en unieke kennisbasis over de slaap van topsporters en concrete interventies om de slaap van sporters verder te verbeteren. Vanuit de overtuiging dat de inzichten en produkten die zijn voortgekomen uit het project een daadwerkelijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de slaap van sporters, willen we met behulp van deze aanvraag een reeks verspreiding- en implementatieactiviteiten ontplooien die: (1) ervoor zorgen dat deze inzichten en producten verspreid worden onder sport-professionals en beleidsmakers; en (2) ertoe bijdragen dat deze inzichten en producten actief worden ingezet en geïntegreerd in de beroepspraktijk. In samenwerking met onze consortiumpartners (o.a. NOC*NSF, Auping, Philips) willen we dit bereiken door middel van het organiseren van een grootschalige - en door de beroepsorganisaties geaccrediteerde - symposium- en workshopdag voor sport-professionals en beleidsmakers. Op deze dag zullen: (i) projectresultaten worden gedeeld en de nieuw-ontwikkelde smartphone applicatie worden gelanceerd; (ii) inzichten en adviezen worden geplaatst in een internationaal en praktijkgericht referentiekader (benchmark); en (iii) praktische handvatten worden geboden voor integratie van kennis en produkten in de beroepspraktijk. Door in te steken op het niveau van de sport-professionals en beleidsmakers - en door samen te werken met de verschillende beroepsorganisaties (accreditatie)- genereren we tijdens de symposium- en workshopdag een maximaal bereik. De uit het onderzoek voortgekomen richtlijn en smartphone applicatie bieden vervolgens de tools om - via de professionals - ook op het niveau van de individuele sporter de gewenste verandering teweeg te brengen. In totaal beslaan de voorgestelde verspreidings- en implementatieactiviteiten een periode van 9 maanden (juli 2018 - maart 2019), waarin: de symposium- en workshopdag wordt voorbereid (maand 1-3), uitgevoerd (maand 4), en waarin effecten doormiddel van een deelnemerssurvey en gebruikersdata van de smartphone applicatie worden geevalueerd (maand 4-9). Een uitgebreide beschrijving van de voorgestelde verspreidings- en implementatieactiviteiten staat in het VIMP aanvraag-formulier. Het conceptprogramma van de beoogde symposium- en workshopdag is opgenomen als bijlage.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
546002011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. S.A.E. Geurts
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universiteit Nijmegen