Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De druk op dansers is enorm. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen. Hierdoor liggen blessures en mentale klachten op de loer. Codarts Rotterdam (hogeschool voor de kunsten) heeft voor haar dans-, muziek,- en circusstudenten de Performing artist and Athlete Health Monitor (PAHM) ontwikkeld. Dit is een online tool dat real-time informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars verzamelt, analyseert en visualiseert. De applicatie is in dit project aangepast voor gebruik binnen Het Nationale Ballet (HNB). Eindgebruikers (dansers) zijn bevraagd over de gebruikerservaringen. Inmiddels wordt PAHM binnen HNB gebruikt om de gezondheid van dansers te monitoren. Daarnaast heeft het project via social media verschillende infographics verspreid die gebruikt kunnen worden door kunsthogescholen en dansgezelschappen om de gezondheid van hun doelgroep te verbeteren.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Ten eerste is de Performing artist and Athlete Health Monitor (PAHM) omgebouwd naar een online applicatie die ook geschikt is voor het klassiek ballet. Het Nationale Ballet gebruikt PAHM om de gezondheid te monitoren van haar dansers. Ten tweede zijn de ervaringen van eindgebruikers (dansers) in kaart gebracht en wordt deze informatie gepubliceerd in twee internationaal, wetenschappelijke artikelen. Ten derde zijn drie infographics opgesteld en verspreid via social media en twee internationale, toonaangevende congressen. Ten vierde is er een website, instagramaccount en facebookaccount opgesteld. Tweewekelijks zijn daar posts geplaatst over de resultaten van PAHM. Ten vierde heeft de NPO in het wetenschapsprogramma “De kennis van nu” aandacht besteed aan PAHM.

 

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Binnen het RAAK-Publiek project Fit to Perform is de Performing Artist Health Monitor (PAHM) ontwikkeld. Dit is een online tool dat automatisch en real-time informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars verzamelt, analyseert en visualiseert. Daarnaast kunnen podiumkunstenaars aangeven of deze informatie gedeeld mag worden met de medische en artistieke staf. Dit bevordert de communicatie tussen de verschillende doelgroepen. Binnen deze VIMP aanvraag

 

PAHM wordt op dit moment binnen Codarts Rotterdam (Hogeschool voor de Kunsten) gebruikt om de gezondheid van studenten dans, muziek en circus in kaart te brengen. Codarts Rotterdam werkt echter met diverse partners samen in onderzoeksprojecten, waaronder Het Nationale Ballet. Doel van deze VIMP-aanvraag is tweeledig.

 

De eerste hoofddoelstelling betreft de implementatie van PAHM binnen het klassiek ballet. Tot dusver wordt PAHM gebruikt door dansers die zich richten op moderne dans. Met deze VIMP-aanvraag willen we PAHM beschikbaar maken voor een grotere doelgroep (moderne dans en klassiek ballet).

 

De tweede hoofddoelstelling gaat over het verspreiden van de resultaten van de drie wetenschappelijke publicaties (gepubliceerd in 2017/2018). Deze artikelen staan in internationale tijdschriften, maar zijn daardoor met name voor wetenschappers toegankelijk en niet voor dansers, medische staf en artistieke leiding. Met deze VIMP-aanvraag willen we deze artikelen in de vorm van een infographic beschikbaar maken voor een breder publiek.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website