Hoe bereidt je topsporters voor op de extreme weersomstandigheden bij de Olympische spelen in Tokio? Welke kennis zit verscholen in de slimme sporthal? Hoe geef je een pedagogisch sportklimaat vorm? En wat betekent bewegen als medicijn voor artsen en patiënten? Vragen waar de onderzoekers zich over buigen, in beeld gebracht in filmpjes. De projecten lopen binnen het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.

Thermo Tokyo: de resultaten

De Olympische Spelen vonden in 2021 plaats in Tokyo. De temperatuur lag boven de 30°C en de luchtvochtigheid was hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Het project Thermo Tokyo onderzocht in aanloop naar de spelen hoe prestatieverlies geminimaliseerd kon worden en hoe topsporters op een veilige manier maximaal konden presteren in een warm en vochtig Tokyo. Bekijk de resultaten van het onderzoek.

Project Thermo Tokyo: de start van het project

In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Het onderzoek naar het minimaliseren van prestatieverlies en zorgen dat topsporters op een veilige manier maximaal kunnen presteren in een warm en vochtig Tokyo wordt in deze film toegelicht.

Project Kids First, naar een pedagogisch sportklimaat

Jeugdsport draagt bij aan een aantal positieve aspecten zoals zelfvertrouwen. Helaas komt bijvoorbeeld ook pesten of intimidatie op sportverenigingen voor. Om de waarde van jeugdsport te vergroten en probleemgedrag te verminderen moet er een pedagogisch klimaat op de sportvereniging gecreëerd worden. Een pedagogisch sportklimaat zet het kind centraal en focust op plezier, positieve coaching en sociale veiligheid. Deze korte film legt uit hoe het onderzoek naar het creëren van een pedagogisch sportklimaat wordt aangepakt.

Project Smart Sports Exercises

Deze korte film gaat over een onderzoek naar nieuwe vormen van zaaltraining. De projectleider en betrokken sporters vertellen over de ‘slimme sporthal’ bij volleybalteams van verschillende niveaus. Zo heeft het speelveld een interactieve vloer waarop beelden weergegeven kunnen worden.

Project PIE=M: Bewegen op recept

Een inactieve leefstijl vergroot de kans op het optreden en verergeren van veel chronische ziekten.. Verrassend genoeg heeft beweging als medicijn nog nauwelijks plek in de algemene routine van de ziekenhuiszorg. Deze korte film over het project PIE=M (Physicians Implement Exercise is Medicine) belicht het onderzoek naar waarom beweging als medicijn nog niet ingevoerd wordt, waar artsen daarbij tegenaan lopen en de mogelijke oplossingen.
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website