Mobiele menu

Beste ouders - Ondersteuning voor ouders bij het realiseren van een positief sportklimaat

Projectomschrijving

Hoe ouders zich langs de lijn gedragen, doet veel met het sportplezier van hun kinderen. Dat heeft bijvoorbeeld een grote invloed op of zij blijven sporten. Terwijl nu twee derde van de kinderen het lidmaatschap van de sportclub opzegt voordat ze volwassen zijn. Maar zijn ouders zich bewust van hun gedrag en wat het doet met hun kind? In de praktijk blijkt dat het voor ouders, kinderen en coaches niet altijd makkelijk is om daarover met elkaar in gesprek te gaan...
‘Beste ouders’ helpt sportclubs daarbij. Ouders krijgen eerst, via een voorstelling in de eigen kantine, een spiegel voorgehouden. Vervolgens krijgen ze tijdens de wedstrijd via de telefoon feedback van de kinderen. Ook krijgen ze een jaar lang tips. Het project is een samenwerking tussen Sportbedrijf Arnhem, de stichting Positief Coachen en Hogeschool Windesheim. Zij voeren het eerst uit bij drie sportclubs in Arnhem en doen onderzoek naar het effect.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Gedrag van ouders langs de lijn heeft veel invloed op het sportplezier van het kind. Essentieel, want sportplezier is een grote voorspeller voor langdurige sportdeelname. Ouders zijn zich echter niet bewust van hun eigen gedrag en de invloed daarvan op hun kinderen. In de aanpak ‘Beste ouders’ helpen wij ouders met deze bewustwording en wordt er ingezet het stimuleren van positief gedrag langs de lijn en het verminderen van negatief gedrag. Het gewenste gedrag langs de lijn wordt gerealiseerd met behulp van een theatervoorstelling, microfeedback en cue-reminders. De al ontwikkelde theatervoorstelling ‘Dat schiet lekker op zo’, die in de sportkantine van de club kan worden uitgevoerd, is een laagdrempelige en innovatieve manier om de ouders te inspireren en bewust te maken van de impact van hun gedrag langs de lijn op het sportplezier van hun kinderen. De innovatie zit in het toevoegen van microfeedback en cue-reminders aan deze voorstelling, zodat een totaal aanpak op de club ontstaat die zich naast bewustwording ook richt op concrete gedragsverandering. Microfeedback is korte, concrete feedback van de jeugdspelers op het gedrag van hun ouders tijdens wedstrijd doordat de trainer direct na de wedstrijd een aantal vragen voorlegt aan de jeugdspelers. De ouders ontvangen deze microfeedback via de mobiele telefoon ‘op het juiste moment, in de juiste context’, dat wil zeggen direct na de wedstrijd. Deze feedback heeft als doel het creëren van bewustzijn bij de ouders over de effecten van hun gedrag langs de lijn. Cue-reminders zijn symbolen (bijv. borden, banners en posters op de sportclub) die samen met ouders worden ontwikkeld gedurende het seizoen. Deze symbolen herinneren de ouders aan het belang van een positief sportklimaat en hebben als doel het realiseren van een gedragsverandering. De aanpak ‘Beste ouders’ wordt geïmplementeerd op drie sportverenigingen en de effectiviteit van deze aanpak wordt door een onafhankelijke kennisinstelling onderzocht.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Simonse
Verantwoordelijke organisatie:
Sportbedrijf Arnhem