Mobiele menu

(R)esearch in (A)cute vd (D)elayed (A)CL (R)econstruction (RADAR)

Projectomschrijving

Een voorste kruisband (VKB) scheur is het gevolg van een verkeerde draaibeweging van de knie.  Er zijn aanwijzingen dat bij een actieve sporter eerder dan de gestelde termijn van drie maanden een VKB-reconstructie uitgevoerd zou kunnen worden. Het idee is dat wanneer de VKB-reconstructie eerder (binnen zes weken na het scheuren van de VKB) uitgevoerd wordt, de sporter weer sneller op het oude sportniveau kan terugkeren en mogelijk ook minder kans maakt op het ontstaan van nieuwe bijkomende letsels, zoals meniscusletsel en kraakbeenschade. Echter, of het eerder opereren werkelijk voordelen heeft voor de patiënt, is nog niet eerder onderzocht. Er is een onderzoek gestart in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) naar de timing van een VKB-reconstructie. In het onderzoek werd het huidige moment van de VKB-reconstructie (minimaal drie maanden na letsel) vergeleken met het uitvoeren van de VKB-reconstructie binnen zes weken na letsel.

Er zijn 29 deelnemers geïncludeerd in de studie, waarbij 18 deelnemers de vroege VKB-reconstructie (< 6 wk na letsel) en 11 deelnemers de huidige timing van de VKB-reconstructie (> 3 mnd na letsel) hebben ondergaan. Een vroege VKB-reconstructie blijkt postoperatief geen negatieve effecten op het fysiek functioneren te hebben, met een trend richting een beter werkvermogen zes maanden na de VKB-reconstructie. Tevens blijkt een vroege VKB-reconstructie te kunnen resulteren in een kostenreductie, met name door minder fysiotherapeutische behandelingen voorafgaande aan de VKB-reconstructie.

Producten

Titel: (R)esearch in (a)cute vs (d)elayed (A)CL (R)econstruction (RADAR)
Titel: Symposium: The Biomechanics of the knee complex
Auteur: R.H. den Boer, I. Reininga, R.L. Diercks, K.W. Wendt

Verslagen


Eindverslag

Het onderzoek werd uitgevoerd onder patiënten die een voorste kruisband (VKB) ruptuur hadden opgelopen en daarvoor een VKB-reconstructie ondergingen. Doel van dit project was te onderzoeken of het uitvoeren van een vroege VKB-reconstructie (<6 wk na letsel) leidde tot een sneller en beter herstel van het fysiek functioneren, in vergelijking met de huidige standaard timing van de VKB-reconstructie (>3 mnd na letsel). Tevens is er gekeken of een vroege VKB-reconstructie kosteneffectief is, vooral door een verkorting van het revalidatietraject preoperatief en mogelijk sneller herstel postoperatief. Opzet van het onderzoek was een cohort studie met gebruik van een controlegroep, waarbij de studiegroep binnen 6 weken na de VKB-ruptuur geopereerd werd, en de controlegroep na minimaal 3 maanden. Deelnemers aan het onderzoek werden gevolgd tot 6 maanden na de VKB-reconstructie.

Een voorste kruisband (VKB) scheur is het gevolg van een verkeerde draaibeweging van de knie. Bij actieve sporters raadt de behandelend arts dan meestal een voorste kruisband-reconstructie aan, waarbij de gescheurde kruisband vervangen wordt door een pees. De huidige gang van zaken is dat een sporter met een gescheurde voorste kruisband eerst drie maanden fysiotherapie krijgt, waarna de VKB-reconstructie uitgevoerd wordt. Deze timing van de VKB-reconstructie wordt in de huidige behandelrichtlijnen van een gescheurde kruisband aangeraden. Er zijn aanwijzingen dat bij een actieve sporter ook eerder een VKB-reconstructie uitgevoerd zou kunnen worden. Het idee is dat wanneer de VKB-reconstructie eerder (binnen zes weken na het scheuren van de VKB) uitgevoerd wordt, de sporter weer sneller op het oude sportniveau kan terugkeren en mogelijk ook minder kans maakt op het ontstaan van nieuwe bijkomende letsels, zoals meniscusletsel en kraakbeenschade. Echter, of het eerder opereren werkelijk voordelen heeft voor de patiënt, is nog niet eerder onderzocht. Daarom is er een onderzoek gestart in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) naar de timing van een VKB-reconstructie.
In het onderzoek zal het huidige moment van de VKB-reconstructie (minimaal drie maanden na letsel) vergeleken worden met het uitvoeren van de VKB-reconstructie binnen zes weken na letsel.

Samenvatting van de aanvraag

Een voorste kruisband (VKB) ruptuur is een veel voorkomend letsel van de knie bij sporten met veel draaibewegingen van de knie zoals voetbal, handbal, volleybal en basketbal. De voorste kruisband geneest niet en leidt in veel gevallen tot blijvende instabiliteit van het kniegewricht, met beperkingen in sportieve activiteiten, en een vergrote kans op secundaire schade aan menisci en kraakbeen van de knie. Wanneer de patiënt wenst terug te keren naar zijn oude sportniveau, wordt een chirurgische reconstructie van de VKB aangeraden. In de Nederlandse behandelrichtlijn wordt, voorafgaand aan de VKB-reconstructie, een periode van minstens 3 maanden fysiotherapie geadviseerd. De reden voor het advies om de VKB-reconstructie minstens 3 maanden uit te stellen is dat een eerdere reconstructie zou kunnen leiden tot artrofibrose en stijfheid van de knie. Echter, door de kwaliteit van de huidige chirurgische en fysiotherapeutische behandelingen is het risico op deze nadelige gevolgen geminimaliseerd. Bovendien leidt het uitstellen van de VKB-reconstructie tot een verdere spierverzwakking en een verlies aan kracht, waardoor de revalidatie bemoeilijkt wordt. Tevens kan door een vroege VKB-reconstructie (< 6 wk na letsel) het risico op additionele schade aan menisci en kraakbeen verkleind worden. Op dit moment bestaan er echter geen gerandomiseerde studies naar het effect van timing van VKB-reconstructie op (de snelheid van) het herstel van het fysiek functioneren. Doel van deze studie is daarom ook te onderzoeken of het uitvoeren van een vroege VKB-reconstructie (<6 wk na letsel) bij een pivoterende sporter met een VKB-ruptuur leidt tot een sneller en beter herstel van het fysiek functioneren, in vergelijking met de standaard timing van de VKB-reconstructie (>3 mnd na letsel). Tevens wordt er gekeken of een vroege VKB-reconstructie kosteneffectief is, vooral door een verkorting van het revalidatietraject preoperatief en mogelijk sneller herstel postoperatief. Opzet van de studie is een gerandomiseerde multicenter trial, waarbij via loting wordt bepaald of de patiënt een vroege VKB-reconstructie (< 6 wk na letsel) dan wel de huidige standaard timing (> 3 mnd na letsel) van de VKB-reconstructie zal ondergaan. De resultaten van dit onderzoek zullen direct toepasbaar zijn in de klinische praktijk. Sportartsen, fysiotherapeuten en (orthopedisch) chirurgen kunnen de resultaten van dit onderzoek implementeren in de huidige behandelprotocollen van een VKB-ruptuur.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
75020019
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. I.H.F. Reininga
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen