Mobiele menu

Programmeringsstudie Chronische Zieken en Sport en Bewegen

Projectomschrijving

De programmeringsstudie zou inzicht moeten geven in de prioriteitstelling van onderzoeksvragen die relevant kunnen zijn om sport en bewegen bij de behandeling en revalidatie van een negental chronisch zieken (beroerte, ziekte van Parkinson, ziekte van Bechterew, artrose van de heup, astma, reumatoïde artritis, angst en depressie en epilepsie) te stimuleren.

Na de programmeringstudie heeft een expertmeeting plaatsgevonden. Uit de expertmeeting bleek dat de methodiek van de studie geleid heeft tot een gat in de kennis over het recente onderzoek over de effecten van sport en bewegen als vormen van  (additionele) therapie bij chronische ziekten. Voor de ziekte van Parkinson, Reumatoide Artritis, Depressie en Angststoornissen zijn recent nog studies gedaan die positieve resultaten laten zien ten aanzien van de invloed van sport en bewegen op de aandoening.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het project levert op basis van een systematische literatuurstudie een recent overzicht van de bestaande kennis over (1) de effectiviteit en (2) de dosis-response-relatie van sport en bewegen op het beloop van een negental chronische ziekten. Het betreft de chronische ziekten CVA, Parkinson, Bechterew, heupartrose, astma, RA, angst, depressie en epilepsie. Hierbij wordt voortgeborduurd op een eerder verrichte inventarisatie naar de effecten van sport en bewegen op de volksgezondheid in meer brede zin (Mosterd et al., 1996). Op grond van deze door ons verrichte inventarisatie ''Bewegen gewogen'' is reeds voor een aantal chronische ziekten bekend dat sport en bewegen een gunstig effect heeft op het beloop. Voor sommige ziekten, zoals AR en depressie, ligt daarom in deze inventarisatie de nadruk op de dosis-response relatie en de setting van het sporten en bewegen. Voor de andere chronische ziekten lag destijds het nut van sport en bewegen minder voor de hand of waren die nog niet onderzocht. Derhalve zal voor deze ziekten de studie zich primair richten op de vraag of er sprake is van een effect op het beloop. Tot op heden bestaan voor de meeste chronische ziekten slechts algemene richtlijnen voor bewegen. Het project sluit af met aanbevelingen omtrent gewenste vormen, frequentie, intensiteit en duur van sport en bewegen als onderdeel van een actieve leefstijl voor de bovenstaande chronische ziekten. In alle andere gevallen worden aanbevelingen voor innovatief onderzoek geformuleerd die gericht zijn op de effectitiveit en/of de dosis-response relatie met sport en bewegen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
75020007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2006
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. F.J.G. Backx
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht