Mobiele menu

Vechtsport en Onderwijs Samen (VEOS)

Projectomschrijving

Stichting Judosport Oost, Ji Do Kwan en Taekwondo Twente uit Enschede verzorgen op 10 basisscholen in Enschede gecombineerde lessen in judo, Ji Do Kwan en Taekwondo. Van groep 3 tot en en met 8 wordt per groep een lesblok van 7 uur gegeven. Met drie leraren tegelijk, van iedere sportschool één, worden met behulp van de Menukaart interventie Respons de demonstraties verzorgt. Respons is ontwikkelt door het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij.

Op een humoristische én serieuze wijze worden de verschillen en overeenkomsten van de 3 sporten op de basisscholen gedoceerd. Het is de afwisseling en het samenspel tussen de drie sporten die de kinderen motiveren actief lid te worden van de sportverenigingen.

Daaruit voortvloeiend staat het aanpakken van sociale (gedrags-)problematiek via de methodiek van Respons centraal. Via kortingsacties op contributie en kleding wordt de drempel om tijdens en na het project de sporten te beoefenen zo laag mogelijk gemaakt.

Verslagen


Eindverslag

In de periode september 2013 tot september 2015 hebben Stichting Judosport Oost, Ji Do Kwan van der Kloor en Tae Kwon Do Twente het project Vechtsport en Onderwijs Samen (VEOS) uitgevoerd op 9 basisscholen in Enschede.
De doelstelling van VEOS is de actieve deelname aan sport te verhogen en daaruit voortvloeiend sociale (gedrags-) problematiek van kinderen te verminderen of op te lossen.

Met VEOS is dat gebeurd via de sporten judo, Ji Do Kwan en Tae Kwon Do in combinatie met de methodiek van 'Respons'. De lesmethodiek van Respons is vervaardigd door het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM).

Met VEOS hebben de drie samenwerkende vechtsport-verenigingen in nauwe samenwerking met 9 basisscholen 1500 basisschoolleerlingen via 'Respons' geleerd pestgedrag en groepsdruk te hanteren. De lesmethodiek zorgt ervoor dat vechtsporten functioneren als maatschappelijke smeerolie in het onderwijs.

Via de sporten judo, Ji-Do-Kwan en TaeKwonDo hebben de kinderen geleerd meer uit zichzelf te halen. Dat vergroot hun zelfvertrouwen en daarmee hun prestaties op school.
Het zijn bij uitstek sporten die gericht zijn op disciplinair gedrag en correcte sociale vaardigheden.
Van de 1500 kinderen zijn 240 lid geworden van de sportvereniging.

Uit project VEOS blijkt school een onmisbare schakel in het keuzeproces te zijn van een kind om deel te nemen aan sport. Veelal zet het vrienden en vriendinnen van het deelnemende kind ook aan tot sportdeelname.

Stichting Judosport Oost, Ji Do Kwan en Taekwondo Twente uit Enschede verzorgen op 10 basisscholen in Enschede gecombineerde lessen in judo, Ji Do Kwan en Taekwondo. Van groep 3 tot en en met 8 wordt per groep een lesblok van 7 uur gegeven. Met drie leraren tegelijk, van iedere sportschool één, worden met behulp van de Menukaart interventie Respons de demonstraties verzorgt. Respons is ontwikkelt door het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij.

Op een humoristische én serieuze wijze worden de verschillen en overeenkomsten van de 3 sporten op de basisscholen gedoceerd. Het is de afwisseling en het samenspel tussen de drie sporten die de kinderen motiveren actief lid te worden van de sportverenigingen.

Daaruit voortvloeiend staat het aanpakken van sociale (gedrags-)problematiek via de methodiek van Respons centraal.

In het eerste jaar van VEOS (2013/2014) blijkt de samenwerking met scholen en het concept van de avonddojo goed te werken en resultaten op te leveren gezien het aantal nieuwe leden. Al is de directe doorstroming vanuit de lessen naar lidmaatschappen niet altijd zichtbaar, de toename van het aantal leden valt samen.

Samenvatting van de aanvraag

Enschede kampt met een groot deelname te kort van kinderen die actief een sport beoefenen. Het percentage kinderen tussen 6 -12 jaar dat lid is van een sportvereniging is opvallend laag. In 2011 waren dit in deze leeftijdscategorie 6.272 kinderen. Dit betekent dat 39 % geen lid is van een sportvereniging. Met name in de Zuidwijken van Enschede schommelt het lidmaatschapspercentage tussen 30 en 50%. Het primair onderwijs in Enschede ervaart hiervan de problemen, in het bijzonder de sociale omgangsvormen, onderlinge samenwerking en mentale weerbaarheid staan onder druk. 10 scholen in het primaire onderwijs in Enschede willen een structurele aanpak van de afnemende sociale omgangsvormen, die zich vooral uiten in pestgedrag en groepsdruk. Het gemeenschappelijk standpunt van deze scholen is dat een hogere sportparticipatie leidt tot socialere omgangsvormen en betere onderlinge samenwerking. De toepassing van Respons van het NIVM is daartoe een bewezen methode. Wanneer kinderen actief sporten, leidt dit bewezen tot minder pestgedrag, meer weerbaarheid en een betere bestendigheid in de omgang met groepsdruk. Met het project VEOS wordt door de toepassing van de interventie Respons aan deze behoefte gehoor gegeven. Met het project VEOS gaan we de 10 basisscholen met 3 docenten van drie verschillende sportverenigingen gelijktijdig de lesmethodiek Respons toepassen. Zo maken de leerlingen kennis met 3 aansprekende vechtsporten (judo, Taekwondo en ji do kwan) tegelijk. Zodra de lesblokken van start zijn gegaan, bieden de verenigingen een avond in de week gedurende 2 uur gecombineerde lessen aan, die exclusief toegankelijk zijn voor de basisschool leerlingen die op dat moment actief deelnemen aan het project. Via kortingsacties op contributie en kleding wordt de drempel om tijdens en na het project de sporten te beoefenen zo laag mogelijk gemaakt. Het bereik is ongeveer 1700 kinderen, 300 kinderen stromen door naar het reguliere aanbod van de clubs.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002332
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
F.T.J. Tax
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Judosport Oost