Mobiele menu

Sporten is super COOL!

Projectomschrijving

Door het uitgaan van de mogelijkheden en het inzetten van maatjes zorgt super COOL! er middels sportaanbod voor dat mensen met een verstandelijke beperking, deel gaan uitmaken van de maatschappij. Afgelopen 2 jaar zijn darten, karate, inline-skaten, atletiek, fietsen, wandelen, hockey, dans en schaatsen in een serie van ca. 6 proeflessen aangeboden aan de deelnemers uit Almere. Daarmee hebben wij in 2 jaar tijd 110 deelnemers weten te bereiken, waarvan ca. 40% nu structureel is blijven sporten. Veel van hen zijn ‘lid’ geworden van super COOL! en doen bijna wekelijks aan alle sporten mee. Anderen sluiten aan bij het vervolgaanbod bij één specifieke vereniging en worden lid van die vereniging. Tevens hebben veel deelnemers meegedaan aan de diverse evenementen, zoals regionale, nationale en zelfs World Special Olympics wedstrijden en de No Limit Challenge (Triatlon) in Almere. De groei in mobiliteit, vitaliteit maar ook sociaal is iedere week geweldig om te zien.

Producten

Titel: website Super COOL!
Auteur: Tineke Post
Link: http://www.supercoolalmere.nl

Verslagen


Eindverslag

Door het uitgaan van de mogelijkheden en het inzetten van maatjes zorgt super COOL! er middels sportaanbod voor dat mensen met een verstandelijke beperking, deel gaan uitmaken van de maatschappij. Afgelopen 2 jaar zijn darten, karate, inline-skaten, atletiek, fietsen, wandelen, hockey, dans en schaatsen in een serie van ca. 6 proeflessen aangeboden aan de deelnemers uit Almere. Daarmee hebben wij in 2 jaar tijd 110 deelnemers weten te bereiken, waarvan ca. 40% nu structureel is blijven sporten. Veel van hen zijn ‘lid’ geworden van super COOL! en doen bijna wekelijks aan alle sporten mee. Anderen sluiten aan bij het vervolgaanbod bij één specifieke vereniging en worden lid van die vereniging. Tevens hebben veel deelnemers meegedaan aan de diverse evenementen, zoals regionale, nationale en zelfs World Special Olympics wedstrijden en de No Limit Challenge (Triatlon) in Almere. De groei in mobiliteit, vitaliteit maar ook sociaal is iedere week geweldig om te zien. Er wordt iedere donderdagavond op een vast tijdstip gesport. De vrijwilligers sporten gewoon mee (Play Unified). In totaal zijn er 60 unieke vrijwilligers bereikt. Dit zijn dan de sportmaatjes. Sommige vrijwilligers zijn ook sociaal maatje geworden, die ook naast het sporten leuke dingen doen met de deelnemers. In totaal zijn er 30 maatjes koppels gevormd.

"Sporten is super COOL!" is een (sport)maatjes project voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Bij super COOL! gaan deelnemers met een (licht) verstandelijke beperking sporten bij één van de zes sportverenigingen die bij super COOL zijn aangesloten. Deze vereniging biedt de sport op een aangepaste manier aan maar gaat uit van de mogelijkheden van elke deelnemer. De sport zelf wordt aangeleerd door minimaal één ervaren trainer van de vereniging. Daarnaast zijn er sportmaatjes aanwezig die de deelnemer zo veel mogelijk één op één of daar waar mogelijk in een groepje begeleiden. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire en zij zijn niet aan de vereniging verbonden maar aan super COOL.

Super COOL! is een initiatief van drie Almeerse organisaties: De Almeerse Schaatsvereniging (ASV), Triade (zorginstelling) en de VMCA (vrijwilligerscentrale). Daarnaast wordt er samengewerkt met de volgende zorginstellingen: VITREE, 's Heeren Loo en Amerpoort en het Speciaal Onderwijs (scholen Aventurijn en Olivijn).

ASV is verantwoordelijk voor het contact met de sportverenigingen, Triade voor het contact met de deelnemers en hun ouders of verzorgers. De VMCA voor het werven en begeleiden van de vrijwilligers en stagiaires en de ondersteuning van betrokken mantelzorgers.

De zes betrokken verenigingen hebben vanaf november 2015 na elkaar elk 6 wekelijkse proeflessen van zeven verschillende sporten aangeboden zodat de deelnemers eerst een sport kunnen uitproberen. Dit waren achtereenvolgens: schaatsen (ASV), darten (Dartsbond Almere), karate (Shinbukai dojo), skeeleren (ASV), atletiek (AVA ’81), wandelen + hardlopen (Trim Slim) en fietsen + mountainbiken (FRTCA).

Hierbij waren wekelijks gemiddeld tussen de 20 en 30 deelnemers aanwezig en ca. 10 - 15 vrijwilligers. Na elke serie proeflessen konden de deelnemers er voor kiezen om lid te worden van de vereniging. Een aantal zijn inderdaad lid geworden maar veel deelnemers hebben er voor gekozen een nieuwe serie proeflessen te volgen van een andere sport. Daarnaast zijn er ook een aantal deelnemers die bewust voor de proeflessen van één a twee bepaalde sporten hebben gekozen.

Ook doen we met de super COOL! groep mee aan evenementen. Zo hebben we in september 2016 mee gedaan aan de No-Limit Challenge-4-All, een aangepaste Triatlon van 20 min. zwemmen, 25 km fietsen en 8 km wandelen of hardlopen. Verder hebben we met een aantal deelnemers meegedaan aan verschillende Special Olympics wedstrijden. Daarnaast hebben we met de hele super COOL! groep inclusief vrijwilligers ook regelmatig sociale activiteiten georganiseerd zoals bowlen, een kerstbijeenkomst, samen eten of een borrel drinken.

Een aantal deelnemers hebben een eigen maatje. Dit maatjeskoppel kan op donderdagavond samen bij super COOL gaan sporten maar het koppel kan ook buiten de sport afspreken om juist andere dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld samen naar de disco, winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak men afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het deelnemers en maatjes. Een aantal maatjes koppels spraken regelmatig samen af om als groepje iets samen te gaan doen.

Samenvatting van de aanvraag

Het project “Sporten is super COOL!” is een (sport-)maatjes project voor (verstandelijk) beperkte deelnemers in Almere. Het is de lokale uitrol van de interventie "Iedereen kan sporten" van het NOC*NSF. Het doel van “Sporten is super COOL!” is de structurele sportdeelname van de doelgroep te vergroten en de participatie in de maatschappij versterken. De deelnemers maken kennis met sporten, zoals schaatsen, inline-skaten, wandelen, fietsen, atletiek, karate-do en darten. De initiatiefnemers zijn de Almeerse Schaatsvereniging (schaatsen, inline-skaten en fietsen), Triade (zorginstelling) en de VMCA (vrijwilligersorganisatie). De samenwerkingspartners zijn: VITREE (zorginstelling), St. Almere Speciaal (speciaal onderwijs), AVA’81 (atletiek), Trim Slim (wandelen), Sport Advies Ned.(Karate-do) en darten. Daarmee wordt “Sporten is super COOL!” een sport, zorg en onderwijs interventie met als toegevoegd waarde het zorgen voor (sport)maatjes. Naast verstandelijke beperkte deelnemers zijn deelnemers met andere beperkingen welkom. Tevens zijn er partijen betrokken die kunnen adviseren: NOC*NSF (en betrokken sportbonden), Sportbedrijf Almere, Sportservice Flevoland. De sportdeelname van mensen met een beperking is veel lager dan mensen zonder beperking. Dit blijkt uit landelijk onderzoek door het Mulier Instituut (2013, (on)beperkt sportief), maar ook uit regionaal onderzoek door Kennispraktijk (in opdracht van Sportservice Flevoland). Tevens is bij deelnemers onderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan sporten, maar ook de belemmeringen. Deelnemers (maar ook ouders en verzorgers) moeten overgehaald worden om te gaan sporten. Sporten zit niet in het vaste patroon van deelnemers. Het ontbreken van een (sport)maatje is een belangrijk argument om niet te gaan sporten. Er wordt begonnen met de sport op de thuislocatie aan te bieden. Daarna komen deelnemers naar de sportactiviteit op de vereniging. Daar waar de behoefte is wordt een deelnemer gekoppeld aan een (sport)maatje. Daarmee wordt de deelnemer geholpen om vanuit zijn thuissituatie naar de sport te gaan en te blijven sporten. Door koppeling met een maatje wordt hopelijk voorkomen dat de deelnemers in een sociaal isolement terecht komen. Doelen zijn: • Elke sportaanbieder biedt zijn activiteit minimaal 2-maal aan voor een periode van 6 weken op een vaste dag en één locatie; • We leren de deelnemers een sportritme aan zodat bewegen geaccepteerd wordt; • Naast een wekelijks sportaanbod doen deelnemers mee aan evenementen, zoals sportdagen, Special Olympics, No Limit Challenge; • Per sport doen gemiddeld 10 a 20 deelnemers mee. Totaal doen er ca. 100 verschillende deelnemers één of meerdere keren mee, waarvan er ca. 30 lid worden; • Er is een zichtbare goede samenwerking tussen sport, zorg en onderwijs en de expertise wordt gedeeld. Het project bestaat uit de volgende fasen: • Oriëntatie 2 mnd • Uitvoering: voorbereiding 1 maand • Uitvoering: aangepast sportaanbod 22 mnd • Evaluatie 1 maand

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.C. Spaan
Verantwoordelijke organisatie:
Almeerse Schaatsvereniging