Mobiele menu

Gezond in Beweging Venray

Projectomschrijving

In de gemeente Venray stijgt het aandeel 65+ers van 20% in 2012 naar 26% in 2020, daarmee ook het aantal senioren met verhoogd gezondheidsrisico.Zij hebben moeite met de zelfregie van burgers die de overheid vraagt. Vanwege onvoldoende bewustzijn en vermogen tot zelfstandige gedragsverandering, maar ook door onvoldoende samenwerking tussen professionals. In Gezond in Beweging werken zorg, sport, gemeente en de GGD samen.Venrayse 55-plussers worden door persoonlijke begeleiding, samenwerking tussen professionals en afgestemd beweegaanbod begeleid naar gezond gedrag. Plezier in bewegen en structurele deelname aan het sportaanbod staat voorop. Het programma bestaat uit drie delen: bewustwording, begeleide overgang tot actie en gedragsverandering en zelfstandig gedragsverandering. Er wordt gestart met een pilotproject met Medisch Centrum Antoniusveld en gymnastiekvereniging St. Christoffel, daarna wordt uitgebreid naar een bredere keten met overige eerstelijnszorg, welzijn en beweegaanbod.

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling is het realiseren van gezondheidswinst bij 55-plussers dit vertaald in
1) bewustwording van eigen leefstijl, 2) toepassen van begeleide gedragsverandering en 3) zelfstandig de nieuwe gedragsverandering volhouden. Om dit te realiseren is samenwerkingsverband gestart met een diëtiste, leefstijlcoach, fysiotherapeut, gemeente en sportaanbieder. Door de goede en intensieve samenwerking zijn de deelnemers zijn zich veel meer bewust van hun leefstijl en de fysieke gevolgen hiervan, dit zowel de positieve gevolgen (meer bewegen en beter eten helpt echt voor mijn gezondheid) als de negatieve gevolgen (mijn huidige leefstijl leidt tot hoge bloeddruk, cholesterol etc. dus op termijn meer kans op ziek worden). Als mensen hierop gewezen worden en organiseren van voldoende (afwisselend) aanbod van bewegen, zorgt voor een “omslag” in het leefpatroon. Uiteindelijk is 75% van de deelnemers structureel gaan bewegen/sporten. Door dit project zijn er ook tal van andere initiatieven ontstaan bij diverse sportaanbieders en gemeente om mensen aan het bewegen te krijgen.

Samenvatting van de aanvraag

In de gemeente Venray stijgt het aandeel 65+ers van 20% in 2012 naar 26% in 2020. Daarmee stijgt ook het aantal senioren met overgewicht, een of meerdere chronische aandoeningen, verhoogd risico op hart- en vaatziekten of die onvoldoende bewegen. Veel mensen onderschatten het belang van gezonde voeding en voldoende beweging. Toch heeft een gezonde leefstijl gunstige invloed op het beloop van enkele veel voorkomende chronische aandoeningen. De overheid doet steeds meer beroep op de zelfregie van haar burgers m.b.t. hun (on)gezond gedrag. Echter, de sterk groeiende groep 55-plussers met verhoogd gezondheidsrisico heeft hier veel moeite mee. Enerzijds komt dit door onvoldoende bewustzijn en het ontbrekende vermogen om zelf het gedrag te veranderen,anderzijds door onvoldoende samenwerking tussen professionals. Door de goede Beweegkuur -resultaten van Medisch Centrum Antoniusveld is er samenwerking opgezet met de gemeente, de GGD Limburg-Noord en regulier lokaal sportaanbod: Gezond in Beweging. Zo worden de Venrayse 55-plussers door persoonlijke begeleiding, nauwe samenwerking tussen professionals en afgestemd beweegaanbod begeleid naar gezond gedrag. Het plezier in bewegen vinden en structurele deelname aan een samenhangend lokaal sportaanbod staat hierbij voorop. “Gezond in Beweging” omvat een keten van preventie, eerstelijnszorg en regulier sportaanbod en bestaat uit drie delen. 1: Bewustwording middels drie groepsbijeenkomsten met als thema meet, beweeg en weet. 2: Begeleide overgang tot actie en gedragsverandering door een team van leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtiste. 3: Zelfstandig gedragsverandering volhouden door deelname aan structureel sportaanbod.In 2013 start er een pilotproject in klein verband met Medisch Centrum Antoniusveld en gymnastiekvereniging St. Christoffel. Tegelijkertijd wordt een netwerk van professionals gebouwd en uitgebreid naar een bredere keten met overige eerstelijnszorg, welzijn en sport- en beweegaanbod in de gemeente Venray.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002042
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Theelen
Verantwoordelijke organisatie:
Gymnastiekvereniging St Christoffel