Mobiele menu

GALM Lingewaard

Projectomschrijving

Galm Lingewaard heeft zijn start gekend in 2016. Middels 2 rondes hebben de groepen 50-65 jarigen en 65-80 jarigen in beweging gebracht. De fittest voor ronde 1 (50-65 jarigen in Gendt/Huissen) heeft succesvol plaats gevonden in februari 2016. Om deelnemers te werven is vanuit de gemeente een brief verzonden naar mensen uit de doelgroep. Een nieuw, door stichting GALM, opgeleide groep vrijwilligers is daarna deur tot deur gegaan om mensen te vragen of ze de brief hebben ontvangen en of ze nog vragen hebben. Deze actie heeft geresulteerd in een aanmelding van 140 deelnemers. Tijdens de fittest zijn de gegevens afgenomen en geregistreerd. Fysiotherapeuten hebben vrijwillig die dag hun diensten aangeboden om te ondersteunen bij de fittest en er hebben diverse vrijwilligers geholpen. De fittest is door de Gelderse Sport Federatie uitgevoerd. Ronde 2 (65-80 jarigen) vond plaats in september 2016. Hier zijn 1700 mensen uit Angeren en Huissen aangeschreven om mee te doen met de fittest. 122 mensen hebben zich aangemeld verdeeld over Angeren en Huissen. Er zijn 108 mensen komen opdagen tijdens de fittest. 57 mensen hebben meegedaan met het introductieprogramma met als resultaat 45 inschrijvingen. Na ongeveer een halfjaar sporten daarvan nog 42 mensen. Van de huidige deelnemers heeft 20% eind 2017 een tevredenheidsonderzoek ingevuld. Uit die gegevens blijkt dat de deelnemers over het algemeen tevreden zijn met GALM. Ze ervaren lichte verbetering op hun conditie en de kans dat ze zonder het GALM project zouden gaan sporten was een lichte misschien. Ze beoordelen de docenten als goed en ervaren het belang van een goede docent. Door GALM Lingewaard zijn er 5 nieuwe GALM-docent opgeleid. 4 daarvan geven op dit moment nog GALM lessen. Er zijn 4 50-65 jarige groepen verspreid over Huissen en Gendt. De 65-80 jarige groep heeft geresulteerd in nog 2 bestaande groepen en enkele fitte 65-plussers zijn toegevoegd aan de jongere groepen.

Verslagen


Eindverslag

Galm Lingewaard heeft voornamelijk zijn start gekend in 2016. Middels 2 rondes hebben de groepen 50-65 jarigen en 65-80 jarigen in beweging gebracht.

De fittest voor ronde 1 (50-65 jarigen in Gendt/Huissen) heeft succesvol plaats gevonden in februari 2016. Om deelnemers te werven is vanuit de gemeente een brief verzonden naar mensen uit de doelgroep. Een nieuw, door stichting GALM, opgeleide groep vrijwilligers is daarna deur tot deur gegaan om mensen te vragen of ze de brief hebben ontvangen en of ze nog vragen hebben. Deze actie heeft geresulteerd in een aanmelding van 140 deelnemers. Tijdens de fittest zijn de gegevens afgenomen en geregistreerd. Fysiotherapeuten hebben vrijwillig die dag hun diensten aangeboden om te ondersteunen bij de fittest en er hebben diverse vrijwilligers geholpen. De fittest is door de Gelderse Sport Federatie uitgevoerd.

Ronde 2 (65-80 jarigen) vond plaats in september 2016. Hier zijn 1700 mensen uit Angeren en Huissen aangeschreven om mee te doen met de fittest. 122 mensen hebben zich aangemeld verdeeld over Angeren en Huissen. Er zijn 108 mensen komen opdagen tijdens de fittest. 57 mensen hebben meegedaan met het introductieprogramma met als resultaat 45 inschrijvingen. Na ongeveer een halfjaar sporten daarvan nog 42 mensen.

Van de huidige deelnemers heeft 20% eind 2017 een tevredenheidsonderzoek ingevuld. Uit die gegevens blijkt dat de deelnemers over het algemeen tevreden zijn met GALM. Ze ervaren lichte verbetering op hun conditie en de kans dat ze zonder het GALM project zouden gaan sporten was een lichte misschien. Ze beoordelen de docenten als goed en ervaren het belang van een goede docent.

Door GALM Lingewaard zijn er 5 nieuwe GALM-docent opgeleid. 4 daarvan geven op dit moment nog GALM lessen. Er zijn 4 50-65 jarige groepen verspreid over Huissen en Gendt. De 65-80 jarige groep heeft geresulteerd in nog 2 bestaande groepen en enkele fitte 65-plussers zijn toegevoegd aan de jongere groepen.

GALM Lingewaard is van start gegaan met één samenwerkingspartner in de uitvoeringsgroep minder. Maar tijdens de fittest hebben we veel bijval van nieuwe samenwerkingspartners gekregen. Er hebben zich een drietal fysiotherapie-praktijken toegevoegd. Zij helpen geheel vrijwillig. In januari 2016 hebben de huisbezoeken plaats gevonden waarbij er een tiental nieuwe vrijwilligers zijn opgestaan. Dit heeft geresulteerd in zo'n 130 deelnemers in de fittest. Uiteindelijk hebben 84 personen zich ingeschreven in Gendt en Huissen voor een introductieprogramma GALM. Ondertussen sporten hiervan nog 60 personen onder leiding van onze opgeleide docenten in het vervolgprogramma. Deze groep wordt getraind om te blijven bestaan door middel van de ZEMBLA training. Deze groepen lijken nu redelijk standvastig. Gendt is vanaf het begin af aan redelijk stabiel. Huissen heeft wat meer last van schommelingen maar de groep die nu samen sport lijkt ook stabiel. Mensen in Huissen hebben meer moeite met het opstarttarief van introductieprogramma naar vervolg en een enkeling vindt de sportactiviteit te uitdagend of soms juist te simpel.

Samenvatting van de aanvraag

Stichting Welzijn Lingewaard wil in samenwerking met lokale sportaanbieders en ouderenstichtingen meer ouderen in beweging krijgen in de gemeente Lingewaard. Dit omdat bewegen een belangrijk middel is om de gezondheid en zelfredzaamheid van de inwoners te bevorderen. De huidige lokale beweegactiviteiten sluiten onvoldoende aan op de behoefte van de 50-65 jarigen in bepaalde delen van de gemeente. De sportdeelname van de 65-80 jarigen in bepaalde delen van de gemeente is laag of neemt sterk af. Dit staat in contrast met de sterke vergrijzing van deze gebieden. De sportinfrastructuur staat in de gemeente nog in de kinderenschoenen. Er is veel behoefte vanuit zorg-, welzijn- en sportprofessionals om dit te verbeteren. In samenspraak met de samenwerkingspartners is gekozen om middels de GALM-methode deze twee doelgroepen laagdrempelig in beweging te krijgen. GALM is een bewezen effectieve methode voor gezondheidsbevordering en met name de persoonlijke benadering spreekt erg aan. Hierdoor worden uiteindelijk meer mensen bereikt. In de lage SES wijk Zilverkamp in Huissen, in Gendt en in Angeren zien we dat sportdeelname afneemt naarmate de leeftijd stijgt. In de Zilverkamp neemt 20% van de ouderen tussen de 50-65 jaar deel aan een beweegactiviteit. In Angeren zie we de daling juist na 65 jaar. Ongeveer 17% van de 65-80 jarigen in Angeren neemt deel aan een sport- of beweegactiviteit. Uit eigen onderzoek bij de ouderen- en welzijnsstichtingen komt ook naar voren dan minder dan 5% van de leden aan een beweegactiviteit 50-65 jaar is. In Lingewaard haalt slechts 29% van de inwoners tussen 65- 80 jaar de beweegnorm. In de leeftijd 19-65 jaar voldoet 69% aan de beweegnorm. GALM levert een bijdrage aan een laagdrempelig en betaalbaar beweegaanbod in de buurt. De algemene coördinatie van het project wordt verricht vanuit een stuurgroep waarin o.a. Stichting Welzijn Lingewaard, stichting Galm en de Gelderse Sport Federatie zitting nemen. De uitvoeringsactiviteiten van het project liggen bij lokale verenigingen en ouderenstichtingen. Het doel is om in ronde één 100 deelnemers in de leeftijd 50-65 jaar uit Huissen en Gendt en in ronde twee 100 deelnemers in de leeftijd 65-80 jaar uit Huissen en Angeren voor minimaal twee jaar, één dag in de week te laten bewegen. Met als beoogd resultaat verbeterde conditie en verhoogde zelfredzaamheid. Na twee jaar zijn de beweegactiviteiten volledig geïntegreerd in het aanbod van lokale sportaanbieders. De GALM-methode bewijst dat de sociale samenhang die ontstaan is, de drijfveer is waardoor de activiteiten ook na de subsidieperiode worden doorgezet. De ZEMBLA training van stichting GALM levert daar ook een belangrijke bijdrage aan. Een gestaag oplopende eigen bijdrage zorgt er voor dat het project na het tweede jaar gecontinueerd wordt. De resultaten van dit project worden door stichting GALM en SWL in een rapportage beschreven: resultaten, werving, test, programma en de beschrijving van het proces.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Davina BSc
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Welzijn Lingewaard