Mobiele menu

Bewegen aan de lopende band

Projectomschrijving

Hallum is een uniek, maar een klein dorp in het Noord Oosten van Friesland. Hallum heeft als enige dorp in de regio een industrieterrein waar een zevental bedrijven zijn gevestigd en die voor 1400 werknemers uit de omgeving emplooi bieden. Bij de bedrijven werken veelal lager geschoold personeel in productiediensten. Het bovenliggend maatschappelijk probleem is dat mensen in een slechte economische situatie eerder naar passief gedrag neigen. Samen met Interventie-eigenaar sport&zaken is een plan uitgerold om juist met deze doelgroep te gaan werken aan een gezonde levensstijl. Een moeilijke klus om deze doelgroep in beweging te krijgen. Door het afwisselende programma en veel enthousiasme is geprobeerd draagvlak te krijgen op de werkvloer en bij de directie van de deelnemende bedrijven. Werknemers hebben deelgenomen aan georganiseerde interventies die in blokken werden aangeboden. De sporten beweegactiviteiten, waaronder wandelen en fitness, worden georganiseerd en gefaciliteerd door sportaanbieders uit de buurt. De contacten tussen bedrijven en sportaanbieders zijn hechter geworden. De mensen weten elkaar gemakkelijker te vinden en zijn bekende gesprekspartners. Een gezonde lifestyle creëren op de werkvloer, sporten aan de lopende band, blijft het motto voor de komende 12 maanden.

Verslagen


Eindverslag

Hallum is een dorp in Noord Oost Friesland. Het dorp kenmerkt zich door een bedrijventerrein waar binnen vijf bedrijven 1500 mensen werken. De werknemers komen uit de regio Stiens, Leeuwarden, Drachten, Dokkum, Hallum.
Na de eerste enquête bleek dat slechts . Voldeed aan de NNGB en dat er zorgen waren mbt de BRAVO factoren. Gezond en vitaal leven cq oud worden was geen belangrijk issue.
Het project heeft het lastig gehad. Het bleek vele malen moeilijker en ingewikkelder om met de medewerkers op de productievloer in contact te komen. De korte pauze’s (max 15 min), weinig aandacht (actie) op flyers, poster, banners en het moeizaam werknemers kunnen motiveren om deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten, waren de grootste oorzaken. Kleine groepjes deelnemers in het eerste jaar waren het gevolg.
Na elke activiteit is er met de deelnemers geëvalueerd, waarin vooral de vraag centraal stond ‘hoe kunnen we er voor zorgen dat je collega mee gaat doen’. De antwoorden waren soms heel plat, ‘ze hebben geen zin’, ‘ ga liever gamen of naar de kroeg’.
tevens is er gekeken naar het aanbod, maar de keuze van de meer traditionele activiteiten en het ontbreken van ‘nieuw activiteiten’ was geen drempel tot deelname.
Uiteindelijk hebben 530 unieke deelnemers deelgenomen aan onze activiteiten, zijn er in 2017 27 activiteiten georganiseerd, in 2018 46. Voor 2019 staan er nog 7 activiteiten op de rol. Daarnaast zijn er in totaal 52 individuele trajecten geweest voor mensen met overgewicht en stress gerelateerd klachten.

Het doel van het project ‘Sport aan de lopende band’ om 67 % tot een meer actieve levensstijl te stimuleren, met aandacht voor bewegen, voeding en slaap, is bij lange na niet behaald. Het is gelukt om mensen die eigenlijk van plan waren om te gaan sporten , maar het kwam er maar steeds niet van, om die het laatste duwtje te geven. Onze schatting heeft rond de 85 mensen zich aangesloten bij sportaanbieders.
Belangrijkste les, een dergelijk project zou eigenlijk vanaf de werkvloer moeten worden opgezet. De behoefte moet daar worden gevoeld, de werkvloer moet de directie overtuigen dat er behoeft is aan zo’n project. In ons geval werd het project op directieniveau omarmt, werd het bij een collega ondergebracht die er feitelijk weinig tijd voor had.
Belangrijkste succes. Twee bedrijven hebben zich later aangesloten en bij een van die bedrijven is ‘met collega’s in beweging’ opgenomen in de werkzaamheden van de werknemers, elke week.

Hallum is een uniek, maar klein dorp in het Noord Oosten van Friesland. Hallum heeft als enige dorp in de regio een industrieterrein waar een zevental bedrijven zijn gevestigd en die voor 1400 werknemers uit de omgeving emplooi bieden. Bij de bedrijven werken veelal lager geschoold personeel in productiediensten.

Het bovenliggend maatschappelijk probleem is dat mensen in een slechte economische situatie eerder naar passief gedrag neigen. Samen met Interventie-eigenaar sport&zaken is een plan uitgerold om juist met deze doelgroep te gaan werken aan een gezonde levensstijl. Een moeilijke klus om deze doelgroep in beweging te krijgen. Hier ligt ook de uitdaging, bewustwording en activeren en dit omzetten in handelen. De gezonde werknemers laten bewegen aan de lopendeband.

Samenvatting van de aanvraag

Hallum is een uniek, maar klein dorp in het Noord Oosten van Friesland. Hallum heeft als enige dorp in de regio een industrieterrein waar een 5 tal bedrijven zijn gevestigd en die voor 1400 werknemers uit de omgeving emplooi bieden. Bij de bedrijven werken veelal lager geschoold personeel (productiewerk). De bedrijven in Hallum bieden werk aan mensen uit de weide omgeving, Leeuwarden, Stiens tot Dokkum, Kollum. Binnen de bedrijven is de ondersteuning van werknemers vooral gericht vanuit zorg. Als de productiviteit afneemt of het ziekteverzuim toeneemt wordt de P&O medewerker ingeschakeld. In een functioneringsgesprek worden dan begeleidingsroutes ingezet, meestal met re-integratiebedrijf. Tijdens een bijeenkomst in verband met het voortbestaan van het zwembad in Hallum raakten de directeuren van een drietal bedrijven, de regionale fysiotherapeut en sportaanbieders in een interessant gesprek verwikkeld. Duidelijk werd dat een benadering vanuit vitaliteitsoverweging en stimulerende maatregelen om werknemers samen te laten sporten het werk op de werkvloer positief zou beïnvloeden. Uiteindelijk is er een projectgroep opgericht die zich heeft afgevraagd ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen worden gestimuleerd tot een actievere levensstijl, zodat zij vitaler ouder worden’. Bedrijfssport Hallum richt zich op de werkende bevolking van 18 tot 67 jaar. De sportdeelname neemt vanaf 40 jaar stelselmatig af. Vanaf 55 jaar sport nog slechts 40% van de mensen. Midden en lager opgeleiden scoren daar lager. De projectgroep heeft gekozen voor de aanpak die stoelt op de interventie van Sport en Zaken (NOC*NSF) ‘Bedrijfssport’. In deze methodiek wordt in drie fases gewerkt. Fase 1 is de fase van bewustwording. Werknemers geven in de gehouden enquête aan dat zij het belang van een gezonde levensstijl inzien, maar de realisering daarvan is erg lastig. In deze fase zijn er fittesten en gesprekken over de na te sterven doelen en wordt er met de deelnemers een plan gemaakt die tot verandering/verbetering zal leiden. In fase 2 werken zij met de professionals (leefstijl- en trainers/coaches) aan de verbetering van hun vitaliteit. Zij oriënteren zich op de in de regio aangeboden sport- en beweegvormen. De beweegmomenten worden rondom de ploegendiensten georganiseerd en sluiten goed aan bij het werkrooster van de werknemers. In fase 3 continueren de medewerkers het beweeggedrag met een (lichte) mate van coaching. Het stimuleren van meer beweging is een belangrijke onderdeel, minstens zo belangrijk is het voorkomen van terugval of afhakers. De saamhorigheid en gezamenlijkheid vormt de basis en wordt op de werkvloer gelegd. Partnership van alle betrokkenen, professioneel en vrijwillig, is essentieel om het traject succesvol uit te voeren en tot in lengte van jaren te continueren. De partners verenigen zich daartoe in een meerjarig samenwerkingsverband.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005029
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D.J. de Boer
Verantwoordelijke organisatie:
Bewegingscentrum Hallum