Mobiele menu

Beweegkruimels

Projectomschrijving

In 2015 en 2016 hebben in de gemeente Smallingerland in totaal 33 kinderen (met één van hun ouders) deelgenomen aan het programma Beweegkruimels. Zij waren verdeeld over 4 groepen (in beide jaren in zowel het voor- als het najaar). Tijdens het programma hebben zij deelgenomen aan beweegactiviteiten en hebben ouders daarnaast beweeglessen en workshops over gezond opvoeden gevolgd. Door middel van een Beweegkaart hebben ouders de beweegactiviteiten geregistreerd, wat resulteerde in meer bewustwording over hun eigen beweeggedrag. De deelnemers hebben het programma zeer positief gewaardeerd en geven na afloop aan meer kennis te hebben over gezonde voeding, zich meer te realiseren hoe belangrijk hun eigen voorbeeldgedrag is en hebben beweging een grotere plek in hun dagelijkse bezigheden gegeven. Ruim 60% van de deelnemers heeft structureel meer beweging dan voor deelname aan het programma. Ouders geven aan meer bewust hun boodschappen te doen en er zijn zelfs vriendschappen ontstaan tijdens het programma. Tijdens de projectperiode hebben diverse ketenpartners samengewerkt in het project. Deze samenwerking is succesvol geweest. Met elkaar is goed gekeken naar de resultaten en inspanningen tijdens het project. Op basis hiervan is besloten Beweegkruimels in de huidige opzet geen vervolg te geven, maar wel de succesvolle onderdelen hieruit voort te zetten.

Verslagen


Eindverslag

In 2015 en 2016 hebben in de gemeente Smallingerland in totaal 33 kinderen (met één van hun ouders) deelgenomen aan het programma Beweegkruimels. Zij waren verdeeld over 4 groepen (in beide jaren in zowel het voor- als het najaar). Tijdens het programma hebben zij deelgenomen aan beweegactiviteiten en hebben ouders daarnaast beweeglessen en workshops over gezond opvoeden gevolgd.

Deelnemers zijn op veel verschillende manieren benaderd om deel te nemen: mondeling via bijvoorbeeld reguliere contacten bij de Jeugdgezondheidszorg, via peuterspeelzalen of JOGG-activiteiten in de gemeenten. Daarnaast is ook huis-aan-huis geflyerd om meer bekendheid aan het programma te geven. Uiteindelijk hebben we hierdoor 4 groepen kunnen starten. De werving bleef wel tijdrovend en lastig.

De deelnemers hebben het programma zeer positief gewaardeerd en geven na afloop aan meer kennis te hebben over gezonde voeding, zich meer te realiseren hoe belangrijk hun eigen voorbeeldgedrag is en hebben beweging een grotere plek in hun dagelijkse bezigheden gegeven. Ruim 60% van de deelnemers heeft structureel meer beweging dan voor deelname aan het programma. Ouders geven aan meer bewust hun boodschappen te doen en beter te weten hoe je met heel simpele materialen actief met je kind kan spelen.

Tijdens de projectperiode hebben diverse ketenpartners samengewerkt in het project. Deze samenwerking is succesvol geweest. Met elkaar is goed gekeken naar de resultaten en inspanningen tijdens het project. Op basis hiervan is besloten Beweegkruimels in de huidige opzet geen vervolg te geven, maar wel de succesvolle onderdelen hieruit voort te zetten. Ondanks dit besluit, heeft de pilot ons veel informatie opgeleverd waar we zeker in de toekomst nog veel winst uit kunnen halen bij de doorontwikkeling/ uitvoering van soortgelijke interventies. Ook zijn we blij een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de doorontwikkeling van de interventie Beweegkriebels naar Beweegkriebels Plus. Het is mooi te zien dat onderdelen van ons programma hier een plekje in hebben gekregen.

Beweegkruimels is in 2015 gestart op 2 locaties in Drachten. Alhoewel er ruimte was om 4 groepen te draaien, is het uiteindelijk gelukt om twee groepen te vullen en hiermee van start te gaan.

Ouders en kinderen zijn enthousiast over de inhoud van het programma en nemen hier met plezier aan deel. Naar aanleiding van de eerste ronde is een aanpassing in het programma gemaakt door de beweegmomenten en workshops voor ouders uit elkaar te halen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de afzonderlijke onderdelen, waardoor die meer tot hun recht komen. Daarnaast is extra ingezet op de toeleiding naar het reguliere sportaanbod door de beweegcoach hier als beweegmakelaar bij in te zetten. Samen met de trainers van sportverenigingen maakt hij ouders wegwijs in de mogelijkheden van het bewegen in de regio.

Voor 2016 ligt de grootste uitdaging in de instroom van deelnemers. Daarnaast zal de borging voor na de projectperiode verder uitgewerkt worden, zodat Beweegkruimels ook na 2016 als vast onderdeel van de Ketenaanpak Overgewicht Smallingerland doorgezet kan worden!

Samenvatting van de aanvraag

Smallingerland is een JOGG-gemeente. Vanuit de kerngroep die zich bezighoudt met de ketenzorg voor kinderen met overgewicht, is het initiatief voor deze aanvraag ontstaan omdat uit de sociale kaart duidelijk werd dat er te weinig (goed) aanbod is voor kinderen van 0-4 jaar. Smallingerland scoort gemiddeld qua voorkomen van overgewicht. Gekozen is voor de JOGG-wijken De Wiken en De Venen. Bewoners van deze wijken bewegen minder dan gemiddeld. Tevens kan in deze wijken aangesloten worden bij overige JOGG-activiteiten en netwerken. Beweegkruimels bestaat uit beweeglessen voor ouders en hun jonge kinderen, aangevuld met educatiemomenten over een gezonde leefstijl. Er wordt gebruik gemaakt van de interventie Beweegkriebels, die geïntegreerd wordt binnen de bestaande ketenafspraken. Ook zijn succesvolle onderdelen uit 'Ouder & Kind in beweging' uit Leeuwarden gebruikt. Tijdens de educatiemomenten worden onderwerpen over een gezonde leefstijl interactief aangeboden, met de eigen situatie van deelnemers als uitgangspunt. Hoofddoelstelling van Beweegkruimels is dat ouders met hun kinderen gedurende 12 weken bewegen conform het programma Beweegkruimels en daarmee hun leefstijl verbeteren. Zij dragen hierdoor specifiek bij aan een gezond gewicht, zowel van zichzelf als van hun kind. Zij worden zich bewust van het effect van een gezonde leefstijl en ervaren dit zelf aan den lijve. Voor de werving wordt aangesloten bij de afspraken zoals vastgelegd in de Ketenaanpak Overgewicht Smallingerland. Daarnaast worden relevante partners uit het JOGG-netwerk in de wijken betrokken en vindt werving plaats via het CJG en peuterspeelzalen. Tijdens het programma maken ouders en kinderen kennis met het bestaande beweegaanbod in de wijk door middel van clinics en kennismakingslessen die in het programma zijn opgenomen. Lokale sportverenigingen worden via het Sportbedrijf bij het project betrokken, om vooral voor de heel jonge kinderen een passend vervolg te kunnen aanbieden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003502
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.I. Bleeker
Verantwoordelijke organisatie:
ElementR