Sport en bewegen hebben een positieve invloed op de gezondheid en verminderen de kans op diverse (chronische) ziekten en psychische aandoeningen. In Nederland wordt volop gesport, maar er zijn nog veel mensen die niet genoeg bewegen zoals kwetsbare groepen. ZonMw stimuleerde een hogere en duurzamere sportdeelname en een gezonde en actieve leefstijl met de Sportimpuls.

Uitgelicht

Buurtsportcoach belangrijke verbinder

De buurtsportcoach was betrokken bij bijna alle Sportimpulsprojecten. Een goede uitvoerder, verbinder en zinvolle partner van een integrale aanpak van gezondheidsbevordering. Het Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen (TSG) wijde een nummer aan de buurtsportcoach.

Bekijk de artikelen

In beweging dankzij Sportimpuls

De Dansfabriek is een van de 1000 projecten die subsidie hebben gekregen van Sportimpuls. ‘Bewegingsarmoede is een van de grootste risicofactoren voor de gezondheid en wordt schromelijk onderschat’, vertelt Frits Oosterveld, lector gezondheid & bewegen aan hogeschool Saxion en voorzitter van de programmacommissie Sportimpuls.

Lees het interview met Frits Oosterveld

Resultaten Sportimpuls

Kinderen, ouderen, kwetsbare doelgroepen. Gedurende 8 jaar heeft Sportimpuls meer dan 1000 projecten gefinancierd, die veel mensen – jong en oud – in beweging hebben gekregen.

Bekijk het magazine met de mooie opbrengst

Actueel

Tien Living labs sport en bewegen gaan de volgende fase in

De living labs ontvangen een subsidie om te experimenteren met innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van sport en bewegen. Samen met de burger en andere organisaties worden innovatieve oplossingen (door)ontwikkeld, geïmplementeerd en getest. De ervaringen met en de uitkomsten van deze experimenten moeten bijdragen aan duurzame veranderingen na afloop van de projectperiode.

Nieuws

Forse toename hardloopblessures door lockdown

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat er in 2020 een forse toename was van hardloopblessures door de lockdown, maar over het algemeen waren er minder sportblessures.

Elders gezien

Bottom-up subsidieaanvraag voor beweegonderzoek jongeren in het vmbo

‘Meestal gaat een onderzoeker met een idee op zoek naar partners in de praktijk’, zegt Nicky Nibbeling van de Hogeschool van Amsterdam. In dit geval zette ZonMw alle partijen die een rol spelen bij het in beweging krijgen van jongeren in het vmbo bij elkaar om dat onderzoeksplan gezamenlijk te ontwikkelen.

Elders gezien
Toon meer

Contact

Annemieke Bekkers-Maat

Senior programmamanager

+31 70 349 53 27
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website