Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De Nederlandse Hippische Sportbond krijgt veel vragen omtrent optomingen, specifiek bitten en hoofdstel-len. Producenten en consumenten houden zich bezig met welke optomingen toegestaan zijn in de wed-strijdsport. Momenteel is er geen objectieve en onafhankelijke manier om hier een uitspraak over te doen.

 

Dit rapport geeft een indicatie van de haalbaarheid om een keurmerk voor optomingen voor de wedstrijd-sport op te zetten. Het doel is om inzichtelijk te maken wat de belangrijke afwegingsfactoren zijn en welke richtlijnen er moeten worden gegeven aan optomingen. Het keurmerk zou duidelijkheid moeten bieden aan zowel de producent als de gebruiker.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De resultaten bestaan uit een advies om de bond te helpen te reguleren op een deel van de sportuitrusting: optomingen. Dit wil zeggen, er is een onderbouwd stappenplan uitgewerkt om te komen tot een keurmerk, welke ook uitvoerbaar is.

 

We zijn in staat geweest afwegingsfactoren te bepalen voor functies van de optomingen, wat een revolutionaire manier is om naar optomingen te kijken. Er moet nu nog geïnvesteerd worden om de basis van afwegingsfactoren te bepalen van momenteel goedgekeurde producten. Vanuit hier doorontwikkeling van het keurmerk en de manier van testen.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De sportbond krijgt veel vragen omtrent optomingen, specifiek bitten en hoofdstellen. Producten en sporters houden zich bezig met welke optomingen toegestaan zijn in de wedstrijdsport. Er is momenteel geen objectieve en onafhankelijke manier om hier een uitspraak over te doen. Hier komen veel vragen over binnen bij de bond.

Het toetsen van de haalbaarheid om een KNHS Markering voor optomingen wedstrijdsport op te zetten. Het inzichtelijk maken van belangrijke afwegingsfactoren en richtlijnen voor deze optomingen. Einddoel is een objectief toetsingskader met eisen op het gebied welzijn, fair play en gebruik van de optomingen met een bijbehorend proces.

De studie is in basis een haalbaarheidsstudie voor het ontwikkelen van een markering wedstrijdsport voor optomingen. We onderzoeken welke transparante richtlijnen gebruikt kunnen worden voor afweging van producten voor de wedstrijdsport. Een dergelijk markering draagt bij aan een positieve sportcultuur, waar met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport wordt. Als uitgangspunt worden de optomingen bitten en hoofdstellen genomen, omdat deze verantwoordelijk zijn voor bijna alle vraagstukken die bij de bond neergelegd worden door sporters en producenten.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website