Mobiele menu

Automatische modelleringssoftware voor het aanmeten van 3D geprinte (sport)zolen middels een op iPad gemonteerde 3D scanner

Projectomschrijving

De podotherapeut heeft zijn groei in de sportwereld te danken aan de innovatieve ontwikkelingen binnen de beroepsgroep. Behalve de mogelijkheid om middels high-speed videoanalyse de oorzaak van de blessure op te sporen, kan de onderkant van de voet tegenwoordig in 3D gescand worden, door gebruik te maken van een 3D scanner. Dit proces heeft een technische en financiële beperking. De scan geeft weliswaar de exacte waardes van de voetboog, maar door de zachtere structuren van de voet komt deze informatie niet overeen met de anatomische opbouw van het skelet, waardoor de zool niet de goede ondersteuning aan de voet geeft. Om dit probleem te ondervangen moeten er veel menselijke handelingen verricht worden, waardoor het op maat maken van de sportzool een arbeids- en tijdsintensief proces is en daardoor een duur proces. Middels geautomatiseerde modelleringssoftware op de iPad willen we dit probleem ondervangen, door het hoogste punt middels een berekening op de juiste locatie te zetten. 

Verslagen


Eindverslag

Op jaarbasis ontstaan er, in Nederland alleen, een kleine 4 miljoen lichamelijke sportblessures, die voorkomen of tegengegaan kunnen worden door het corrigeren van de voetstand. In het verleden werd er bij de aanwezigheid van een ‘afwijkend gangpatroon’ vaak gezocht naar een oplossing middels een aangepaste schoen. Deze trend wordt hedendaags aangevuld met een bezoek aan de (sport)podotherapeut welke een compleet op maat gemaakte sportzool kan aanmeten.
De podotherapeut heeft zijn groei in de sportwereld te danken aan de innovatieve ontwikkelingen binnen de beroepsgroep. Behalve de mogelijkheid om middels high-speed videoanalyse de oorzaak van de blessure op te sporen, kan de onderkant van de voet tegenwoordig in 3D gescand worden, door gebruik te maken van een 3D scanner. Dit proces heeft een technische en financiële beperking. De scan geeft weliswaar de exacte waardes van de voetboog, maar door de zachtere structuren van de voet komt deze informatie niet overeen met de anatomische opbouw van het skelet, waardoor de zool niet de goede ondersteuning aan de voet geeft. Om dit probleem te ondervangen moeten er veel menselijke handelingen verricht worden, waardoor het op maat maken van de sportzool een arbeids- en tijdsintensief proces is en daardoor een duur proces. Dit maakt dat op maat gemaakte sportzolen suboptimaal zijn.
Binnen dit project wil PLT Products de technieken ontwikkelen die het mogelijk maken om op geautomatiseerde wijze de voetzool te scannen en de sportzool in 3D printen, waarbij de voetboog op de juiste wijze ondersteund wordt. Het doel is een proces te ontwikkelen waarbij er niets meer nodig is dan een iPad om de scan te maken en waarbij de scan geautomatiseerd vertaald wordt naar een printbestand voor de 3D printer. Middels geautomatiseerde modelleringssoftware zal de vertaling van scan (zachte structuur van de voet) naar optimale ondersteuning (anatomische opbouw) gemaakt worden. Logischerwijs zou het in de toekomst zelfs mogelijk zijn om het scannen bij gespecialiseerde sportzaken te laten plaatsvinden in samenwerking met de sportpodotherapeut, waarna de zool bij PLT Products 3D geprint kan worden. Zo kan een bredere doelgroep - met een beter product - tegen lagere kosten bediend worden.

Samenvatting van de aanvraag

Op jaarbasis ontstaan er in Nederland een kleine 4 miljoen lichamelijke sportblessures, die voorkomen of tegengegaan kunnen worden door correctie van de voetstand. Voorheen werd er bij de aanwezigheid van een ‘afwijkend gangpatroon’ vaak gezocht naar een oplossing middels een aangepaste schoen. Tegenwoordig wordt dit aangevuld met een bezoek aan de (sport)podotherapeut welke een compleet op maat gemaakte sportzool kan aanmeten. Behalve de mogelijkheid om middels high-speed videoanalyse de oorzaak van de blessure op te sporen, kan de onderkant van de voet, middels een 3D scanner, ingescand worden. Dit proces heeft een technische en financiële beperking. De scan geeft wel de exacte waardes van de voetboog, maar komt door zachtere structuren van de voet komt deze informatie niet overeen met de anatomische opbouw van het skelet, waardoor de zool niet de goede ondersteuning aan de voet geeft. Om dit probleem te ondervangen moeten veel menselijke handelingen verricht worden, waardoor het een arbeids- en tijdsintensief proces is. Dit maakt dat op maat gemaakte sportzolen suboptimaal zijn. Binnen dit project wil PLT Products de technieken ontwikkelen die het mogelijk maken om op geautomatiseerde wijze de voetzool te scannen en de sportzool in 3D printen, waarbij de voetboog op de juiste wijze ondersteund wordt. Het doel is een proces te ontwikkelen waarbij alleen een iPad nodig is om de scan te maken, zodat de scan geautomatiseerd vertaald wordt naar een printbestand voor de 3D printer. Middels geautomatiseerde modelleringssoftware zal de vertaling van scan (zachte structuur van de voet) naar optimale ondersteuning (anatomische opbouw) gemaakt worden. Logischerwijs zou het in de toekomst zelfs mogelijk zijn om het scannen bij gespecialiseerde sportzaken te laten plaatsvinden in samenwerking met de sportpodotherapeut, waarna de zool bij PLT Products 3D geprint kan worden. Zo kan een bredere doelgroep - met een beter product - tegen lagere kosten bediend worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B. Lukkien
Verantwoordelijke organisatie:
PLT Products VOF