Mobiele menu

ZoSterk: Bewegen met overgewicht

Projectomschrijving

In competitieverband zijn 5 teams, bestaande uit mensen met overgewicht, met elkaar de strijd aan gegaan tegen hun overgewicht. Doelstellingen: welk team valt relatief in 3 maanden het meest af, traint het vaakst, bezoekt het trouwst de workshops?  Aantal deelnemers: 127 (5 teamcaptains, 115 vrouwen, 12 mannen)
Aanwezigheid bij trainingen/workshops: 93%
Uitvallers: 2 (allebei iets meer dan de helft meegemaakt)
Gemiddeld verlies kilo’s: 7,1 kilo
Gemiddeld verlies gewicht in procenten: 6,2 % t.o.v. aanvangsgewicht Met een online-enquete scoorde de Battle in zijn geheel een 8,8. Met name het groepselement werd gewaardeerd. Enkele uitspraken van de deelnemers:
  • Deelnemers krijgen de kans om met de steun van een groep te werken aan hun gezondheid. Het werkt motiverend.
  • Je werkt aan je conditie en je kan de kandidaten goed leren kennen tijdens de wandelingen. Er is een leuke sfeer tijdens de wandelingen.
  • Het is goed voor je gezondheid maar ook belangrijk voor je sociale contacten.
  • Er wordt persoonlijk ook aandacht aan je besteed qua voeding en leefstijl.
  • Ik vind het hele programma goed in elkaar gezet. Leuke afwisselende sporten, interessante workshops en het is fijn dat er altijd met je coach en het team gepraat kon worden waar je eventueel met zat of tegen aanliep. Ik vind deze 12 weken de perfecte combinatie naast de Novarum therapie die ik heb gehad.
  • Het heeft inzicht gegeven hoe bedrieglijk verpakkingen zijn, het leert je bewuster keuzes maken.
  • Eyeopener wat betreft voedingstoffen/suikers/vetten etc. en het effect op je lichaam.
  • Heerlijk in de buitenlucht, prachtige plekjes ontdekt van zuidoost maar het is voor een ieder toegankelijk. Zelfs degene die slecht ter been zijn kunnen op hun tempo meedoen.

Verslagen


Eindverslag

De Health Battle Zuidoost is een leefstijl-interventie waar mensen met overgewicht (BMI tussen 30 en 40) drie maanden met elkaar gaan battle'en voor de meeste gezondheidswinst. In de vorm van een speelse competitie gaan ze samen sporten (3 x per week), krijgen workshops over duurzaam leefstijl verbeteren (psycho-educatie, informatie over voeding, de werking van het lichaam en kennis over trainingsopbouw) en worden gecoacht door teamcaptains (ervaringsdeskundigen die zelf deelnemer zijn/zijn geweest en door een leefstijlcoach (professional). Er worden punten verdiend voor aanwezigheid en voor het aantal procenten dat men afvalt. De deelnemers maken deel uit van een team: dat zorgt voor een zeer hoog opkomstpercentage. Je teamgenoten laat je namelijk niet vallen! Na de intensieve drie maanden wordt er tijdens een feestelijk evenement een winnend team bekend gemaakt.

De Health Battle is een intensieve gezondheids-wedstrijd tussen teams bestaande uit mensen met overgewicht. Welk team bezoekt het trouwst de gezamenlijke sport en wandeltrainingen en workshops, welk team valt relatief het meeste af en boekt in 3 maanden de meeste gezondheidswinst?
Door samen te werken in een team met lot-en buurtgenoten wordt leefstijlverandering iets wat je spelenderwijs met veel plezier doet.
Het competitieve element zorgt voor sociale interactie en betrokkenheid, dat maakt dat het programma niet als vrijblijvend wordt ervaren.
De verantwoordelijkheid voor je zelf en voor je teamgenoten houdt mensen meer gemotiveerd: actief mee blijven doen is onontbeerlijk voor het teamresultaat, ook als je het even niet zo gemakkelijk hebt.
Dat levert een mooie aanwezigheidsscore op: bijna 100 % van de deelnemers bezoekt de gezamenlijke 3 wekelijkse trainingen en de 6 workshops!
Als een deelnemer een keer niet kan komen bij de training en of workshop, zoekt ze contact met het team en de teamcaptain om dat te melden en samen gaan ze op zoek naar manieren om de verloren punten nog in te halen.
Elke week wordt de stand doorgegeven en op social media gecommuniceerd.
In een 6 tal workshops gaan we aan de hand van opdrachten met de deelnemers (inter)actief in gesprek over tal van onderwerpen.
Hoe kan je verantwoord je conditie opbouwen, hoe verander je naar een gezond en gevarieerd voedingspatroon en neem je je naaste omgeving mee; hoe ga je in een obese wereld om met je wilskracht en zelfbeheersing en leer je verleidingen te weerstaan?
Elke Battle wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst waarbij het winnende team bekend wordt en een prijs ontvangt. Tijdens deze bijeenkomst worden familieleden en vrienden van de deelnemers ook uitgenodigd.
Ons programma wordt voortdurend vernieuwd door toepassing van voortschrijdende inzichten en innovaties met behulp van zelfreflectie, feedback van (oud)deelnemers en belanghebbenden. (Inmiddels vindt er onder (oud)deelnemers een wetenschappelijk onderzoek plaats door de UvA afdeling psychologie olv de afdeling sociale geneeskunde van het AMC naar de effecten en mogelijke succesfactoren van de Battle.)
We betrekken onze (oud)deelnemers actief bij de organisatie en geven ze daarin verantwoordelijkheid; voormalige deelnemers worden als ervaringsdeskundige co- begeleiders in de teams ingezet en worden daarover, net zoals alle deelnemers en de teams gecoached.
Om de duurzaamheid van de battle te borgen hebben we zelf een wandelvereniging opgericht (+ fietsen, bootcamp en joggen), met vrijwel uitsluitend voormalige battelaars in het bestuur en als begeleiders van de diverse wandelgroepen, die daarin als vrijwilliger werkzaam zijn.
Deze vereniging “wandelen&zo” werkt op een manier waar je na de battle verder kan met je nieuwe leefstijl en waarnaar je altijd weer kan terugkeren, ook als je in een mindere periode qua leefstijl bent teruggevallen.

En... we kunnen trots zijn! We boeken nl. prachtige resultaten.

Samenvatting van de aanvraag

Wie: Aanvrager Stichting Toekomst en Talent verbindt d.m.v. 'sportieve ontmoetingen'. De projectleider en haar team (uitvoerder en verder: 'het team') begeleiden al enkele jaren mensen met overgewicht en bewegingsarmoede. Het team begeleidt deelnemers 3 maanden lang intensief bij het bewegen, het bewust worden van en veranderen van energie inname. Vanaf de start is er contact met sport- en beweegaanbieders (trainers) in de buurten. Werving: verwijzing vanuit de 1e lijn, sites, social media van mensen die een BMI hebben tussen 30 en 40 Hoe: Zij krijgen een individuele intake, een meting van gewicht, vetpercentage en buikomvang. Wat: De eerste drie maanden worden gevarieerde trainingen aangeboden door het team in samenwerking met lokale beweegaanbieders. Oefeningen zijn aangepast aan geringere belastbaarheid. Deelnemers betalen een eigen bijdrage van 10 euro per maand. Er worden individuele gesprekken met een coach en/of gewichtsconsulenten/diëtisten geboden. Tijdens het intensieve deel zijn er wekelijks workshops over o.a. sporten, gezondheid, wilskracht en soms met inspirerende gastsprekers. Eens in de 6 weken gedurende de hele projectduur is er voor alle deelnemers een bijeenkomst waarin gezamenlijk wordt gekookt en gegeten. Met elkaar creëren we zo een duurzame warme gemeenschap, laagdrempelig en betrokken op elkaar. Waar: in Amsterdam Zuidoost. Hoe: Er wordt in teams van 5 deelnemers gestreden wie de meeste gezondheidswinst haalt. Dit bevordert een positieve groepsdynamiek, bevordert de sociale controle en heeft als resultaat dat velen zich met elkaar verbonden aansluiten weten en zich zo bij een sportvereniging of beweegaanbieder aansluiten. Waarom: veel deelnemers cijferen zich weg voor werk of gezin. Nu kunnen ze voor zich zelf kiezen en aan zich zelf werken. Zij en hun vitaliteit en gezondheid staan voorop! Doel is mensen 'af te halen' bij de zorg, met de focus op de doorstroom naar duurzame deelname aan het lokale reguliere beweegaanbod.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003115
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B.Sc. I.Y. Sijmons
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Toekomst en Talent